Irena Kilibarda, arhitekta i dizajner,  prepoznala je važnost prelaska na “zelene” tehnologije u proizvodnji struje zbog očuvanja životne sredine, pa je tako prva u Srbiji, pre nekoliko godina, počela da koristi OLED svetleće diode koje emituju organsku svetlost. Njen rad je više puta nagrađivan, a zahvaljujući tome ona je jedan od predavača na ovogodišnjoj manifestaciji “Belgrade Design Week“, koja će trajati do 11. oktobra u staroj fabrici “Staklopan” na Dorćolu. U razgovoru za naš magazin, otkrila je više detalja o svojim projektima.

IMG 7454 2 Wannabe intervju: Irena Kilibarda, arhitekta i dizajner

WANNABE MAGAZINE: Iako ste dizajnirali mnoge enterijere u Beogradu, u centar pažnje ste došli industrijskim dizajnom, tj. OLED lampom LAMPED, za koju ste dobili mnoge nagrade? Možete li pre svega da nam objasnite njene osnovne karakteristike i po čemu se razlikuje od običnih lampi?

IRENA KILIBARDA: Projektovanjem i izvođenjem enterijera se bavim od 2006 godine. Prva stvar koju sam dizajnirala, a koja je bila zapažena u svetu je, u stvari, enterijer modnog studija Tamare Radivojević, koji možete videti u ulici Strahinjića Bana. To je prvi enterijer koji je odrađen kao ’’total design’’ i jedan od prostora koji je povukao dizajn scenu Beograda u tu, prvobitno ugostiteljsku ulicu.

Prodajni prostor, ujedno i atelje, objavljen je na jako puno sajtova po celom svetu i časopisa, a uvršćen je u izbor najboljih komercijalnih enterijera, izdanja Frame-Gestalten u knjizi ’’Power Shop’’. WAN-World Architecture News je takođe tražio projekat radnje 2011. godine za učešće za nagradu za najbolji enterijer manjeg komercijalnog prostora. Enterijer je ušao u uži izbor, ali zbog mog gostovanja na jednom od sajmova u tom trenutku, nisam mogla da pošaljem i uradim prezentaciju koja se tražila da bi žiri nastavio svoj rad i eventualno da bi dobila nagradu.

Danas, i dalje, imam s’ vremena na vreme zahteve za objavu tog malog enterijera. Industrijski dizajn je došao kasnije..

Radnja Wannabe intervju: Irena Kilibarda, arhitekta i dizajner

Kako je nastala ideja za jednu ovakvu lampu?

Ideja LAMPED modularne lampe je nastala jedne noći posle celog dana provedenog na gradilištu. Legla sam da spavam i nisam od umora mogla da zaspim. Dobila sam slučajno ideju modularne, tanke lampe koja svojim pomeranjem može dati dovoljno svetla sa svih strana sa kojih je to korisniku potrebno. Lampa sa više izvora svetla, ne samo jednim. Osvetljenje mi je uvek bilo jako važan deo projektovanja enterijera, pa sigurno odatle i razmišljanje na temu lampe.
Traženjem izvora svetlosti koji nije tačkast kao LED, već površinsko osvetljenje, a dovoljno tanak da bi se uklopio u dizajn lampe skoro ’’nevidljive u prostoru’’, tj. koja nije glavni detalj i ne zauzima puno mesta, saznala sam za postojanje OLED tehnologije. 2008 godine se moglo naći jako malo informacija o OLED tehnologiji osvetljenja na Internetu.

LAMPED je sistem osvetljenja, tj. može biti podna lampa, stona lampa, viseća lampa ili plafonski linearni sistem osvetljenja – koliko dodate modula, tolika je i dužina. Dimenzije jednog modula su 15x5x0,5cm. Prednosti ovakve lampe su u njenoj prilagodljivosti prema potrebama korisnika, samoodrživosti pošto je napravljena od materijala koji se razlažu u prirodi, i u tehnologiji osvetljenja koju koristi- Organic Light Emitting Diodes. OLED troši čak manje električne energije nego LED, a te dve tehnologije zajedno su budućnost osvetljenja- LED kao usmerena svetlost, OLED kao površinska.

LAMPED podna lampa Wannabe intervju: Irena Kilibarda, arhitekta i dizajner

Nakon nje ste dizajnirali i luster “OBRANCH”. Kažite nam nešto više o njemu?

Pre tri godine se sasvim neočekivano desila nagrada na sajmu u Milanu za dizajn LAMPED lampe, što je doprinelo mom početku rada na novom projektu vezanom za Oled tehnologiju. Fraunhofer IPMS, Nemački institut koji radi i razrađuje Oled tehnologiju osvetljenja, sa kojim sam ja počela rad početkom 2009-te godine, vezano za Oled ploče koje su bile tad proizvedene u datoj dimenziji za mene, kontaktirao me je sa informacijom da imaju nove OLED ploče, trasparentne od 33 x 33 x 0,3cm prve tog tipa na svetu. Predložili su mi da napravim novi dizajn koji bi koristio 6 takvih ploča. Skice OBRANCH lustera su nastale tokom jednog dužeg leta avionom. Predstavljen je prvi put tokom sajma u Frankfurtu, a danas se može videti u Supermarket Concept Space-u u Berlinu. OBRANCH je i danas jedini proizvod na svetu napravljen sa providnim OLED pločama.

Koje su prednosti ovakve vrste rasvete i šta je to novo i revolucionarno u pogledu tehnologije?

Prednosti su površinsko ujednačeno osvetljenje, kao i mogućnost proizvodnje OLED ploča od stakla ili polimera, što može biti jako interesantno za arhitekturu ili auto industriju, ako se postignu veće veličine OLED ploča. Na primer, umesto jednog prozora od 1 kvadratnog metra u nekom javnom objektu, stavi se providan OLED koji deluje isto kao prozor. Kad vam treba svetlo, taj isti prozor isijava toplu meku i prijatnu za oko svetlost. Prednost je takođe i manja potrošnja električne energije i lakše hlađenje same sijalice u odnosu na LED tehnologiju osvetljenja.

Koliko je potrebno rada na jednom ovakvom predmetu i da li su vam potrebne konsultacije i sa nekom drugom strukom?

Na LAMPED lampi smo radili i eksperimentisali od 2008. do 2011. godine. Uložili smo dosta rada, eksperimentisanja, sredstava… Rad instituta na poboljšavanju same tehnologije, kao i mašinskih i elektro inžinjera zajedno samnom, doneo je krajnji rezultat.

Da li ste se baveći se industrijskim dizajnom, malo zapostavili arhitekturu i “ulepšavanje enterijera”?

Ne, ni namanje. Uporedo sa industrjskim dizajnom radim i enterijere.

Radite li na nekom inovativnom rešenju koje će nas opet iznenaditi?

Uvek.. Videćete, neću da otkrivam.

Da li zainteresovani ljudi iz Beograda mogu negde da vide vašu rasvetu, jesu li negde izložene?

U Beogradu, nažalost, nemam izloženih proizvoda.

Olivera Denčić

Comments