white mary misantropic Wannabe intervju: Milica Šišalica

Internet zajednice čine čudo u svim aspektima života – da, topokazuje primer ove nadarene frizerke, koja je reputaciju stekla još preko Myspace-a. Milica Maksimović, poznatija kao Milica Šišalica, je frizer i stilista. Prateći trendove svetskih frizera ona vešto stvara sopstvene kreacije, pritom negujući svoj stil i način rada. Ako vidite devojku u gradu sa totalno drugačijom frizurom, možda su je baš Šišalicine makazice stilizovale.

Da bih saznala nešto više o njenim frizurama i iskustvima, razgovarala sam sa ovom očaravajućom devojkom, frizerkom kojoj verujem.

milica 1 Wannabe intervju: Milica ŠišalicaWANNABE MAGAZINE: Pre svega, kada si počela sa eksperimentisanjem i kada si (ako si ikada bila) izašla iz šablona pravljenja frizura po nekom kalupu? Od kada radiš sama i zašto?

MILICA ŠIŠALICA: Eksperimentišem sa kosom još od svoje 15. godine. Od kada šišam nikada nisam radila frizure po kalupu. Radim sama od kada mi je jedan frizer rekao “Znaš ti ko sam ja?” Moj odgovor je bio “Izvini, ja sam Milica Maksimović” i tada mi je kliknulo da radim sama jer moje zasluge često nisu bile odgovarajuće tretirane. Od 2008. imam Myspace stranicu, a od pre godinu i po dana i Facebook i tako stičem mušterije. Hejteri mi nisu potrebni (smeh).

Šta smatraš da je važno posedovati kao frizer, da ne bi napravio armiju kloniranih frizura?

Biti svoj!

Šta bi trebalo promeniti u Beogradu da bi mladi i kreativni frizeri došli više do izražaja?

Sve! Poznati frizeri ne smeju da terorišu svoje radnike, već bi trebalo pustiti klince da budu svoji i da se pokažu u najboljem svetlu. Trebalo bi organizovati konkurse za revije na kojima svako ima jednaku šansu. Ukoliko neko i napravi “lošu” ili “kič” frizuru, možda se baš to nekome sviđa, jer ukus nije univerzalan. Garderoba na nedeljama mode bi trebalo da bude kreativnija, da daje većem broju mladih dizajnera šansu, kao i način šminkanja, a uopšte cene bi trebalo da budu realne. Naravno, ukinuti Pink i krenuti ispočetka.

Koji frizeri su ti inspiracija?

Ne inspiriše me niko posebno, ali mi je Sasun (Sassoon) jedan od uzora. Čovek ima 83 godine, a i dalje je u svom elementu, kao na početku. Izašao je film o njemu, koji moram da pogledam. Od njegovih frizura ističem bobove.

no name1 Wannabe intervju: Milica Šišalica

Kako ideju o određenoj frizuri sprovedeš u delo i kako nalaziš devojke za slikanja?

Fotosešnima! Iživljavam se na modelima (smeh). Crtam eventualno nekih desetak frizura pre fotkanja i pokušam da ostvarim nekih pet. Naravno, model mora da se složi sa mojom idejom. Devojke nalazim tako što okačim status na Facebook-u.

no name 2 Wannabe intervju: Milica Šišalica

Koje su boje tražene kod tebe i koje koristiš?

Koristim sve što je dobro. Svaka firma nudi gomilu proizvoda i ne postoji šansa da sve valja. Tako da, dok sam radila po salonima, stekla sam iskustvo sa raznim proizvođačima i od svakoga pokupila najbolje preparate. Neki imaju dobre prirodne tonove, neki plave, neki bakarne… Isto važi i za preparate za negu kose.

purple rose 1 Wannabe intervju: Milica Šišalica

Pošto sam dobila sponzorstvo zajedno sa Marijanom Gligić, fotografom, zbog dobrih ideja i fotografija, od američkog brenda Manic Panic. Trudim se da ih ubacim na naše tržiste. Oni su uglavnom brend koji je poznat po “crazy” bojama koje su koristile slavne ličnosti kao sto su Merilin Menson (Marilyn Manson), Lejdi Gaga (Lady Gaga), Keti Peri (Katy Perry)… U poslednje vreme dosta su tražene crvena, bela i naravno drečave boje.

Kakve frizure voliš da praviš?

Ove geometrične bobove volim da radim. Uglavnom asimetrične frizure.

white mary misantropic2 Wannabe intervju: Milica Šišalica

Da li razmišljaš o eventualnom otvaranju svog salona i kako bi on izgledao?

Ono što ću ja otvoriti niko nema (smeh). Nigde mi se ne žuri. Sigurno neću imati tipična ogledala, jer psihički nije dobro kada gledaš kako ti pada kosa dok frizer radi. Bolje je videti se kada je frizura gotova. Naravno, ako je frizer dobar i razume zahtev mušterije ili zna da prilagodi frizuru klijentu, 99% ljudi će biti zadovoljno i bez gledanja za vreme šišanja.

Čime bi se bavila da nisi frizer?

Ne znam šta bih radila. Da mi na primer izađe alergija od farbe ne bih menjala profesiju, nego bih samo šišala. A, inače bih se verovatno bavila scenografijom. Volim da ni od čega napravim nešto. Možda i šminkanjem…

Reci  mi nešto o vašem Cut Team projektu.

Pre neke dve godine Maja (Lily Lohe) i ja smo sedele i pile kafu i došle na ideju da osnujemo Cut Team. Naziv je došao od toga što obe nešto sečemo – ona odeću, a ja kosu. Onda neke dve godine nije bilo ništa od toga, da bismo se aktivirala za Manic Panic, praveći fotošuting za njihove kataloge i bilborde. Inače i dalje sarađujemo sa njima.

black and white tattoo Wannabe intervju: Milica Šišalica

Šta bi poručila mladim talentima?

Ko bude radio dovoljno na sebi u ovom poslu taj će i da uspe. Talenat nikada neće proći neopaženo. Pratite dešavanja, idite na seminare u inostranstvo ukoliko možete, ukoliko ne možete idite na internet i uvek ćete saznati nešto novo. I najbitnija stvar je : “Ne dozvolite nikome da vas gazi, glava gore jer i sami znate da uvek možete bolje!”

Mary in Zombieland2 Wannabe intervju: Milica Šišalica

Ukoliko ste zainteresovani da budete model za fotografisanje Milici Šišalici i Maji Gligić, pošaljite im na email svoje fotografije i sledeće podatke:

Ime i prezime
Mesto stanovanja
Godina i datum rođenja
Broj telefona
Visina i težina


Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Comments