Razočaranje može biti od pomoći da uvidite da imate određene zablude o ljubavi, koje treba da prevaziđete da biste imali autentično i zdravo iskustvo.

Možda se nalazite na mestu u ljubavi na kome počinjete da se pitate da li grešite i da li ste sve vreme imali pogrešna uverenja, jer u ljubavi doživljavate suprotno od onoga što ste zamišljali i pokušavali da ostvarite. Možda se brinete da nikada nećete naći svoju srodnu dušu, dok se istovremeno pitate da li ovaj koncept uopšte ima smisla.

Odmalena smo preplavljeni raznim vrstama narativa i predstava o ljubavi i naše ideje o tome kako ljubav treba da izgleda, da se odvija i da se oseća – najčešće su zbrka romantičnih uverenja i razočaranja. Zablude o ljubavi nas navode da se sudaramo sami sa sobom, dok ne shvatimo da jedino sami možemo definisati šta ljubav znači za nas.

Svi zaslužujemo autentično iskustvo ljubavi, a pogrešne predstave nas mogu odvesti daleko od onoga što zaista želimo.

Tri najčešće zablude o ljubavi koje trebalo da prevaziđemo

Suprotnosti se privlače

Iako postoji izreka o tome da se suprotnosti privlače, to je ljubavni mit, podržan filmovima i literaturom, koji je u realnom životu neodrživ – statistika pokazuje da veze između dve osobe koje imaju suprotne vrednosti i potrebe, jednostavno ne opstaju.

To ne znači da se vrlo različite osobe ne mogu zaljubiti jedna u drugu, ali znači da razlike nisu razlog njihove veze – ono što ih je privuklo i spojilo jesu suštinske sličnosti i kompatibilnost. I to je jednostavna i dosadna istina o vezama – zablude o ljubavi nas usmeravaju na romantična očekivanja, dok je praktična istina sasvim drugačija. Sličnosti u onome što nam je u ljubavi najvažnije obezbeđuju dugu i zadovoljavajuću vezu, a ne razlike.

Zašto onda biramo partnere koji se toliko razlikuju od nas? Prema psiholozima, postoje dva moguća razloga. Jedan je jin-jang razmišljanje – misaoni proces koji pogrešno tumači komplementarnost suprotnih energija. Iako bi razlike mogle da dodaju dramu i emotivni začin, možda nam nikada neće pružiti udobnost, mir ili sigurnost koju ljubav treba da pruži.

Drugi razlog su iskustva iz detinjstva – možda oponašamo odnose koje smo videli u svojoj kući dok smo odrastali, između naših, vrlo suprotnih roditelja.

Pročitajte i ovo: Pogrešna ubeđenja o tome da je srodnost duša odgovor na sva pitanja o ljubavi

Tinejdžerske fantazije

Zablude o ljubavi se mogu temeljiti na tinejdžerskim fantazijama i narativima tipa Sumrak saga, koje pokušavamo da oživimo i doživimo u našim odraslim odnosima, čeznući za romantikom i izgarajućom strašću „kao na filmu“.

Istraživanje koje je ispitivalo spoznaje odnosa kod tinejdžera, objašnjava da adolescenti ponekad imaju veoma rizične načine gledanja i razmišljanja o odnosima, odnosno, gaje zablude kao što je verovanje u slepu ljubav. Ovo gledište uključuje uverenje da su osećanja dovoljna za održavanje veze, što može dovesti do tolerisanja ponašanja poput manipulacije i zlostavljanja.

Važno je da pogledate u sebe i razumete da li je način na koji gledate na odnose problematičan i da li možda u vašem ljubavnom životu glavnu reč vodi pogrešno informisan tinejdžer. Ne treba da krivite svoje mlađe JA što ne zna bolje, ali ako se pozabavite suštinom problema, možete odbaciti šablone koji vam ne služe i koji vas sputavaju u odraslom dobu.

Dok nas smrt ne rastavi

Velike ljubavi iz književnosti uglavnom su i završene na taj način – ljubavnike je rastavila smrt i to vrlo brzo. U realnom životu u vezi koja traje pet, deset, pedeset godina, dinamika odnosa se stalno menja. Ljudi odrastaju i stare u odnosima, pa i kada ostanu zajedno do kraja života, njihovi odnosi se drastaično menjaju. Jednostavno, ljubav nakon deset godina nije ona ista kao prve godine, ljubav u braku i porodici se menja i ustupa mesto partnerstvu i prijateljstvu – i to je oslobađajuće i autentično.

Pojedini parovi posle izvesnog vremena više ne žele da žive zajedno, ili da ostanu monogamni u braku ili dugotrajnoj vezi i to donosi značajne promene u shvatanju i praktikovanju ljubavi – i svakako odnosi mnoge zablude o ljubavi.

Poriv da „otvorite“ svoju vezu prema nemonogamnom aranžmanu, na primer, ne znači nužno kraj ljubavi – ali može značiti da se partneri dovoljno vole i veruju jedno drugom da mogu da eksperimentišu sa modalitetima odnosa.

To je možda drastičan primer, ali nas upućuje na to da ne treba da budemo uslovljeni jednodimenzionalnom predstavom ljubavi, u kojoj nema mesta za naše želje ili za želje partnera, u kojoj nema slobode za isprobavanje i formiranje svoje ličnosti, što može sagoreti odnos i dovesti do udaljavanja.

Niko vam ne može reći šta ljubav treba da bude za vas, ali percepcija ljubavi treba da raste i da se menja sa vama. Fiksiranje na određenu ideju (naročito ako nije autentična) može dovesti do povređivanja i usamljenosti. U vašem je interesu da shvatite i iznesete svoje najdublje želje i potrebe i da budete potpuno transparentni u odnosu, kako biste osigurali vezu koja izdržava test vremena.

Pročitajte i ovo: Ljubavni mitovi koji ometaju zdrave odnose

Naslovna fotografija: insagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments