Kao to što svi znamo Hermes Birkin i Kelly torbe spadaju u najluksuznije i najpoželjnije torbe u istoriji! Cena čuvene Birkinke se aproksimativno kreće od početnih 5 000 evra od nekoliko stotina hiljada evra ako se torba izrađuje od krokodilske kože, dijamanata i ostalih plemenitih metala. Međutim, kada su ove torbe u pitanju kupac ne plaća samo materijal ili ime brenda nego i sam proces izrade ove torbe koji se sastoji uglavom od ručnog rada.

Slika 1.1 272x300 Zašto je luksuz skup: Hermes tašne

Pre svega, da bi majstor dobio dozvolu da napravi torbu on mora da prođe kroz obuku koja traje nekoliko godina. Većina Hermesovih majstora dolaze iz jedne pariske škole koja se naziva “Ecole Gregoire – Ferrandi” koja je specijalizovana za kožu. Kada tamo završe kurs, primljeni majstori prolaze kroz obuku u Hermesu koja  traje 15 meseci. Na toj obuci se prvo uči kako se prave kaiševi za satove, zatim ručke i ostale sitnije stvarčice. Tek posle ove obuke majstor može da počne da izrađuje torbe. Da bi neko krenuo sa izradom torbe od krokodilske kože treba mu 5 godina radnog iskustva sa “običnim” Hermes torbama. U Hermesu radi oko 2 000 majstora i svaki od njih se specijalizuje  samo za 4 oblika torbe. Prtljag se pravi u specijalnoj radionici i njega uglavnom izrađuju muškarci zbog snage koja je potrebna za njegovu konstrukciju.

Proces izrade:

Seča kože

Majstor zadužen za seču kože će iseći 5 ili 6 torbi za nedelju dana, jednu po jednu. Proces započinje tako što se koža detaljno pregleda i određuje se koji će deo kože ići za koji deo torbe.Slika 2. 220x300 Zašto je luksuz skup: Hermes tašne

Koliko je kože potrebno za jednu Kelly torbu?

  • Jedna kravlja koža
  • Dve ili tri krokodilske kože (za izradu torbe se koristi samo koža sa stomaka)
  • Jedna i po koža noja
  • Četiri ili pet koža reptila (kože glave i repa se ne koriste)

Konac

Konac koji se koristi za spajanje Hermesove kože se naziva ”mouline linen”  koji ima odličnu dimenzionalnu stabilnost. Konac postoji u stotinu boja, a za Kelly torbu je potrebno oko 20 metara konca. Pre spajanja  konac se oblaže u vosak da bi postao vodootporan i gladak.

Slika 3. 278x300 Zašto je luksuz skup: Hermes tašne

Alat

Hermesovi majstori danas koriste isti alat koji se koristio i pre 150 godina. Međutim, u procesu izrade i dalje najvažniji alat je upravo ljudska ruka.Takođe, svaki majstor ima svoj komplet alata.

Spajanje

Majstoru je potrebno  oko 3-4 dana da bi sastavio jednu torbu. Kelly torba ima 40 delova i svi ti delovi su sastavljeni ručno. Samo se unutrašnji džepovi, ručke i rajsferšlus zašivaju mašinski ali i njihova završna obrada je ručna.

Postava torbe se uglavnom izrađuje od mekane jagnjeće ili kozije kože, tako da vlasnik torbe kada stavi svoju ruku u unutrašnjost dobije osećaj mekoće i luksuza. Čak se i rajsferšlus polira kako ne bi bio grub na dodir.

Budući da se većina torbi pravi spolja, na kraju procesa se one moraju izokrenuti. To je vrlo delikatan proces i treba da se vodi računa da se koža ne ošteti.

Na posletku procesa se stavlja Hermesov logo i kod majstora – na taj način se uvek može pronaći osoba koja je napravila torbu. Ukoliko vraćate svoju torbu na popravku ona će se poslati majstoru koji ju je napravio ako on još uvek radi. Potom se torba stavlja u platnenu vrećicu i narandžastu kutiju i spremna je za isporuku!

Slika 4. 300x292 Zašto je luksuz skup: Hermes tašne


Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uređuje svoj blog Fashion Affairs. Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments