Zamenili ste puter maslinovim uljem, šećer stevijom, pijete gomilu zelenog čaja. Maksimalno ste redukovali vašu ishranu na zdrave namirnice, a ipak, iz nekog razloga, vaša dijeta ne daje nikakve efekte.

Navodimo vam nekoliko mogućih razloga zbog kojih vaša dijeta sporo dovodi do željene linije.

Umerenost je i dalje važna

umerenost Zašto vaša dijeta ne daje efekte

Bez obzira na činjenicu da ste počeli zdravo da se hranite, ne smete da zaboravite na pravilo umerenosti. Iako grožđe nije isto što i gumene bombone, i ono je bogato šećerima i morate ga jesti u razumnim količinama.

Napici sadrže kalorije

Pri prebrajanju dnevnog unosa kalorija, uključite u ukupan zbir i kalorijsku vrednost tečnosti koju ste uneli. Izbegavajte veštačke sokove, pune šećera i praznih kalorija i radije se odlučite za ceđene sokove. I ne zaboravite- ceđeno voće ne gubi svoju kalorijsku vrednost pretvaranjem u tečnost.

Zdravlje i niska količina kalorija nisu isto

zdrava ishrana1 Zašto vaša dijeta ne daje efekte

Niži unos kalorija je važan element mršavljenja. Ipak, ne dozvolite da vas brojevi kalorija na deklaracijama namirnica zaslepe – ono što je takođe važno je izbalansirana ishrana i adekvatan unos proteina, ugljenih hidrata, biljnih vlakana i masti. Malo kalorija može značiti porcija “praznih kalorija”. Ponekad je kvalitetniji obrok sastavljen od manje količine visokokalorične hrane.

Način pripreme hrane je važan

Koliko god zdravu hranu da jedete, ukoliko je pripremate na nezdrav način, ona postaje visokokalorična i poprima i nezdrave efekte. Izbegavajte prženje. Ako baš morate da pržite, izbegavajte hidrogenizovana ulja.

Domaća hrana je jedini put ka mršavljenju

zdrava ishrana Zašto vaša dijeta ne daje efekte

To što na pakovanju vašeg omiljenog keksa piše da je bez glutena ili bez šećera, ne govori ništa o kvalitetu namirnice. Nedostatak šećera može značiti prisustvo još nezdravijih veštačkih zaslađivača, a sastav namirnice ne gubi na značaju zbog činjenice da se nalazi na rafu sa zdravom hranom. Kupovna hrana, a pogotovo slatkiši, puni su praznih kalorija.

Ukoliko želite da smršate, pravi je trenutak da naučite da sami pripremate kvalitetnu hranu za sebe, jer ćete jedino tako sa sigurnošću znati šta ste pojeli i moći da pratite sopstveni put do željene linije.

Jasna Stanić

Comments