Svoju karijeru, Elen fon Unvert (Ellen von Unwerth), započela je kao manekenka, sa 20 godina, kada je potpisala ugovor sa jednom od najpoznatijih modnih agencija – Elite. Njen posao je uključivao i poziranje za vrlo poznate fotografe, kao što su Helmut Njutn (Helmut Newton) i Oliviero Toskani (Oliviero Toscani). Međutim, ono što joj se nije svidelo, bila je nemogućnost slobodnog pokreta pred kamerom, pa je osamdesetih, nakon 10 godina, okončala manekensku karijeru i odlučila da se oproba sa druge strane objektiva.

evucouples21 20071129 1505627195 Žena kroz objektiv Ellen Von UnwerthMonika Beluči (Monica Belucci)

Počela je sa slikanjem manekenki sa kojima se družila, a kada je slike videla modna dizajnerka Ketrin Hamnet (Katharine Hamnett), učinila je hrabar potez zaposlivši neiskusnu Elen da bude fotograf njene nove modne linije. Ubrzo nakon toga, kasnih osamdesetih, Elen je postala poznata u modnoj industriji nakon što je fotografisala Kare Otis (Carre Otis) i mladu Klaudiju Šifer (Claudia Schiffer) za Guess Jeans reklamnu kampanju.

87571 EvaHerzigova EllenVonUnwerth1999 08 123 509lo Žena kroz objektiv Ellen Von UnwerthEva Hercigova (Eva Herzigova)

Ono što joj je smetalo pri radu sa fotografima dok je bila manekenka, ona je iskoristila kada je i sama postala fotograf, pa je od muških kolega razlikuje upravo to sto je žena, što ne stoji iza kamere balaveći, pa je devojkama mnogo lakše da se opuste, budu prirodnije, u pokretu i živahnije. Elen ih ohrabruje da budu vesele i da se izraze, da pokažu svoju ličnost i šarm, a ne samo tela.

fced0e603e5e Žena kroz objektiv Ellen Von Unwerth

Njene fotografije su provokativane, zavodljive, kao i žene koje se nađu u ulozi femme fatale. Da li su njene fotografije previše seksi, toliko da se graniče sa lakom pornografijom? Njeni modeli su često u veoma provokativnim pozama, često gole, ali te fotografije uvek odaju neku eleganciju, kao i mali deo fantazije. Nema sumnje da su Elenine fotografije pomalo nepristojne, definitivno erotske, a njen cilj nikada nije bio da prikaže ženu kao objekat, već da pokaže tu pomalo divlju, seksi i zavodljivu stranu odlučnih i moćnih žena koje imaju kontrolu i one su glavne.

ELLEN VON UNWERTH 2 Žena kroz objektiv Ellen Von UnwerthELLEN VON UNWERTH1 Žena kroz objektiv Ellen Von Unwerth

Slike iz knjige “Revenge”

Inspiraciju pronalazi u slikama Helmuta Njutna, kao i u sećanjima na veoma zabavan i poetski period, kada se sa osamnaest godina pridružila cirkuskoj trupi, pa su tako njene slike vrlo dinamične, živahne i pune boja, ali će Elen često raditi i crno-bele fotografije. Snimanje je, kako ona kaže, jedna velika zabava, sa prelepim devojkama, glasnom muzikom i flašom šampanjca.

e2f9f6ef321d1219467d503d07cdc3611 Žena kroz objektiv Ellen Von Unwerth

Mnoge žene su pred Eleninim objektivom ispričale svoju tajnu, podelile fantaziju, a samo neke od njih su Kristi Tarlington (Christy Tarlington), Penelope Kruz (Penelope Cruz), Naomi Kembel (Naomi Campbell), Linda Evanđelista (Linda Evangelista), Kajli Minog (Kylie Minogue), Natali Portman (Natalie Portman), Dita fon Tiz (Dita von Teese) i mnoge druge. Fotografisala je mnoge kampanje za poznate brendove kao što su Victoria’s Secret, Chanel, Anna Sui i Guess. Elen se oprobala i kao režiser nekoliko filmova, reklama i muzičkih spotova, a objavila je i šest knjiga svojih slika, od kojih je poslednja “Fräulein” izasla 2009. godine, a Vi je mozete “prelistati” ovde.

Dita von Teese Žena kroz objektiv Ellen Von UnwerthDita fon Tiz


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments