To može da bude tvoj šef, prijatelj, roditelj, partner – kontrolol-frika ćeš pre svega prepoznati po tome što zna šta je najbolje za tebe, kako treba da živiš, razmišljaš, šta da osećaš. Kontrolor samouvereno manipuliše da bi te uverio da je u pravu – i ne odustaje.

Uvek vam, uporno, neumitno i sa punim uverenjem ukazuju na nešto što treba da menjate, jer to nije dobro za vas. Ubeđeni da to čine za vaše dobro, u stanju su da vam siledžijski nameću svoje stavove, bez da i jednog trenutka pomisle da vas ostave na miru i da odustanu – kad vi već ne usvajate njihove ideje i načine i terate po svom.

Kontrolor će vas tiho osuđivati, žalosno vrteći glavom u najboljem pasivno-agresivnom maniru, govreći svakim svojim gestom, pogledom, uzdahom i pokretom da ne odobravaju vaše ponašanje i da ne ispunjavate njihova očekivanja. Predstavljaće vam najgore moguće scenarije, u pokušaju da vas odvoje od drugih ljudi, ili da vas ubede da odustanete od nekih ponašanja i navika.

Mešaće se u vaše odnose sa drugim ljudima, obraćajući im se u vaše ime i objašnjavati im vaše stavove i ponašanja. Ponudiće vam konstruktivnu kritiku koju uopšte niste tražili, u skrivenom pokušaju da vas gurnu u promene koje očekuju od vas, pod maskom brige za vas. Negiraće vaša osećanja i objasniće vam šta treba da osećate i kako treba da se ponašate.

Comments