Kontrol frik možda uopšte ne uspeva da kontroliše svoj život i taj nedostatak upravljanja svojim životom projektuju (nadoknađuju) tako što se mešaju u tuđe živote. Oni ne mogu da se sastave sami sa sobom u nekoj važnoj oblasti života i onda se infiltriraju u vaš život – lakše je upravljati tuđim životom nego svojim (ako ne uspeš, nisi ti kriv), a i lakše je gurati nos u tuđe živote, nego se suočavati sa svojim problemima.

Ono što je vrlo tužno, kada su u pitanju kontrol-frikovi, to je što njima skoro u potpunosti nedostaje spontanost i nisu u stanju da se prepuste zabavi koja ide uz spontano ponašanje. Oni žele da planiraju zabave, a takođe i tačno znaju kako se treba ponašati na zabavi, da bi bilo zabavno. Ako neko pokrene neku spontanu akciju u koju mogu da se uključe, pokušaće da je miniraju (neće im biti dovoljno da odbiju da učestvuju).

Kontrolori veruju da su uvek u pravu – to što su oni ubeđeni u nešto, dovoljno im je da budu sigurni da je to ispravno. Uvereni su da su njihovi stavovi univerzalno ispravni i mogu vrlo burno da reaguju ako im se suprotstavljate i iznosite argumente. Kontrol-frik je nadmoćni perfekcionista i svako ko postupa različito od onoga kako on čini – nije u pravu (i treba ga podučiti).

Kako da se postavite?

Prestanite da budete žrta – to jeste uloga koju birate u odnosu sa kontrolorima, pa iako vas oni samouvereno guraju u tu ulogu, vi ne morate da je prihvatite, a možete i da prekinete tu igru i da odbacite ulogu žrtve.

Izbegnite sukobe i bitke, jer kontrolori jedva čekaju priliku da vam dokazuju da su u pravu i da manipulišu vašim osećanjima i vašim zdravim razumom. Primenite asertivnost (saosećajnu komunikaciju) koliko je god moguće, recite da razumete šta ta osoba misli i oseća, ali da vi mislite i osećate drugačije i da ćete postupati prema sopstvenoj proceni, a ne prema njenoj.

Postavite granice i ne dozvoljavajte da budu gažene. Ponekad, to znači da ćete morati fizički da se udaljite i prekinete odnose sa kontrolorom, a ako to nije moguće, ako je to osoba iz vaše porodice ili kolektiva, sa kojom živite ili se svakodnevno srećete, moraćete da budete vrlo odlučni u čuvanju svojih granica, bez popuštanja, dok kontrolor ne shvati da nema uticaja i ne pronađe neki drugi fokus ili drugu žrtvu. Postoji i šansa (mala) da kontrolor osvesti svoje ponašanje i počne da radi na tome da se koriguje.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/independentlovers

Brankica Milošević

Comments