Koje rekorde ste već do sada oborili boraveći u karantinu? Da li vaši rekordi ogledaju u broju odgledanih filmova, satima spavanja ili broju pojedenih kalorija? Da u istom smo sosu, da se tako izrazimo!

Mmm, je l’ neko rekao sos? Pa evo, ima već 15 minuta kako ništa sočno nisam gricnula, a i već je vreme za ručak, šta to ima za ručak, je l’ može nešto lepo? Je l’ može danas da bude pizza dan, a i sutra? Ma do kraja karantina, ko će pa da brine o kalorijama i kilogramima sada? 

Ovo je bio scenario prvih par dana. Vanredno stanje, izolacije, pozivi da se ostane kod kuće, nova situacija za sve nas, strahovi, panika, konstantne brojke, situacija koja se menja iz dana u dan. Sve staje! I naravno da staje i dijeta. Daj nešto slatko da se smirim! Normalno da ću večeras pizzu da jedem, ne mogu sad još i o kalorijama da razmišljam.

Međutim, kako vreme prolazi i kako se polako privikavamo na karantin, pokušavamo da uvedemo neku vrstu reda u svoj život. I naravno da treba da nastavimo da funkcionišemo. Mnoge stvari jesu stale, ali život nije stao. On nastavlja da teče i zato i ti treba da se pokreneš. Tako je – da se pokreneš u svoja četiri zida. I nemoj sada da kreneš da se žališ da nešto ne možeš, jer ako si zdrav, imaš krov nad glavom, tvoji su zdravi i imaš šta da jedeš i plus imaš internet, onda si ti u jako dobroj poziciji. 

A sada je vreme da i malo povedemo računa o ishrani. I hajde da malo govorimo o zdravoj pizzi.

Pizza po hrono receptu 

Ovde treba da obratiš pažnju na sastojke, dok je proces pripremanja pizze isti kao i kod obične. Dakle, umesto običnog belog brašna biraj speltino, integralno ili raženo. Za testo će ti biti potrebno 200 grama brašna, zatim od 100 do 120 mililitara vode. Svemu tome treba da dodaš jednu kašičicu sode bikarbone, isto toliko morske soli, i dve kašike maslinovog ulja. I onda dolazimo do sočnijeg dela. Fil za picu može da sadrži paradajz sos, zatim nešto od suvog mesa, masline, patlidžan, tikvice, špargle, paradajz, papriku, luk, origano naravno, kao i ruzmarin. Mocarela i ostali nemasni sirevi dolaze u obzir. Ako voliš rukolu, pospi pizzu njom. Od začina možeš da dodaš majčinu dušicu ili bosiljak. 

Comments