Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Šta ne treba raditi u Veneciji

Šta ne treba raditi u Veneciji

Venecija – jedinstvena, planetarno popularna i neodoljiva. Toliko da je broj turista u letnjoj sezoni veći nego broj njenih rezidenata. Sačuvati jedinstvenost, ali i pristupačnost turistima najteži je zadatak svake destinacije. Podelićemo sa vama par saveta kako da osetite autentičnost Venecije umesto jeftinih turističkih imitacija. I naravno, da ne traćite vreme i novac na iste.

190 Šta ne treba raditi u Veneciji

I u 2012. godini Venecija je u Top 10 destinacija koje morate posetiti

Večera pre 20 časova, gužva i preskupa bezukusna hrana zagarantovana

Tipičan turista u Veneciji, izmoren celodnevnim lutanjem najverovatnije će pohitati na večeru još pre zalaska sunca. Doživljaj konzumiranja bezukusne, pritom preskupe paste uz galamu desetine drugih turista može da prođe u vanrednim slučajevima, ali od 18 do 20 časova u autentičnim restoranima je “coctail hour”, vreme kada Italijani uživaju u diskusiji i omiljenom piću. Neki lokali se tad i zaključavaju da bi se zaštitili od navale turista, oni drugi im samo daju “posebne” menije. Strpite se do osmice i uživajte u čarima italijanske kuhinje po normalnim cenama. Prijatno!

192 Šta ne treba raditi u Veneciji

Strpite se do 20h da biste uživali u pravoj atmosferi

Poseta Veneciji u užarenim letnjim mesecima – greška

Tokom juna i jula najveći broj turista poseti Veneciju, ipak to nije najbolji period za ovu destinaciju. Prvenstveno zbog vrućina, sparine, komaraca, ali i neprijatnog mirisa kanalizacije, koji je najizraženiji baš u leto. Optimalan tajming je od aprila do početka juna ili od septembra do novembra. “Biennale” je najpoznatiji umetnički festival u ovom delu Italije, iako počinje u junu glavni sadržaji su upravo u septembru i oktobru. Eto još jednog razloga da svoje putovanje planirate baš tada.

358 Šta ne treba raditi u Veneciji

Neprijatan miris i komarci su dovoljni da odložite skitanje po kanalima do jeseni

Ne plaćajte €80 za vožnju gondolom

Dugo vremena gondole su bile glavni vid vodenog transporta u Veneciji. Danas je to “posh” iskustvo rezervisano za bogate turiste koji će platiti pozamašnu svotu za klackanje u društvu polupospanog gondolijera i muzikanata koji uz zvuke napuljskih klasika prave sve samo ne autentičnu atmosferu. Pametnija i svakako jeftinija varijanta su traghetto, gondole-trajekti koji prevoze turiste za manje od evra duž Grand kanala i prolaze pored svih bitnih mesta u gradu.

447 Šta ne treba raditi u Veneciji

Ovo je traghetto, odlična zamena za preskupu gondolu

“Besplatna” tura-obilazak fabrike stakla Murano

Ponuda konsijerža, vaučeri za Murano turu, gde vam je ulaz u fabriku kao i demonstracija duvanja stakla besplatna, samo prevoz ne ulazi u cenu, ali će vam on pomoći i obezbediti isti, deluje prilično primamljivo. Ipak, u pitanju je jako skupa i komercijalna avantura. Transport vodenim taksijem iako je po razumnoj tarifi, kada se uračuna čekanje (jer je to vaš lični prevoz) izađe nekoliko desetina evra. U svakoj fabrici, iako za ime prvi put čujete reći će da je autentična, stara i poznata u celoj Italiji. Fenomen duvanja stakla svakako je fascinantan, ali doživljaj će brzinom svetlosti biti zamenjen lutanjem po show-roomu sa astronomskim cenama. Savet: napravite sami svoju turu! Sa stanice “Fondamenta Nove” idu linije za Berengo Fine Arts i Archimede Seguso renomirane fabrike stakla ili se zaputite u muzej “Museo del Vetro” gde ćete uživati u četrdesetpetominutnom performansu duvača stakla.

539 Šta ne treba raditi u Veneciji

Šareniš u salonu fabrike stakla

Ovo su neke od uobičajenih grešaka turista, trudite se da ih izbegnete. Za kraj, poručujemo vam da ne pratite reku turista nego da uzmete mapu u ruke i napravite sopstveni plan obilaska. Ne očekujte i ne pravite od Venecije ono što nije, već uživajte u njoj.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice