Nedeljni horoskop: 10. mart- 16. mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.

Tirana je glavni i najveći grad Albanije. O gradu, fakultetu i životu pričaće nam Taulant Muka, student medicine.

Fakultetski život

Studiram u Tirani, glavnom gradu Albanije. Tirana je dom mnogim fakultetima i centar je politike, ekonomije i kulture moje zemlje. Studiram medicinu i, u mom slučaju, studije traju dvanaest semestara. Studentima ostalih fakulteta studije traju najviše šest semestara. Koncept predavanja i učenja bi trebalo radikalno da se promeni. Predavanja su osmišljena po konceptu takmičenja između studenata po tome ko može da zapamti više. Sve je to površno učenje. Doduše, postoji i inovativniji i interaktivniji način učenja. Uči se po principu rešavanja problema. Uzmu se klinički podaci pacijenta, time se uči teorija primenjena na konkretne slučajeve. Takođe je zahtevno, jer iziskuje umeće vođstva instruktora i profesora. Ipak, posle završetka studija dobro smo pripremljeni teorijski, ali ne i praktično. To je zato što su praktična predavanja i kliničke studije dosta loše organizovane. Metod evaluacije ispita je isto dosta zastareo. Ispiti su pismeni i više se ocenjuje ko je koliko zapamtio, umesto ko kako može to znanje da primeni.

126 Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Taulant studira medicinu, govori engleski i italijanski i radi u nevladinoj organizaciji

Život van fakulteta

Većina studenata u Albaniji nije zaposlena. Teško je naći posao, a ako ga nađu, veoma loše su plaćeni. U slučaju studenata medicine, gotovo je nemoguće zaposliti se. Studije iziskuju predanost, vreme i ima mnogo da se uči. Ja radim u organizaciji Almedicus. To je nevladina organizacija studenata medicine i mladih lekara koji daju svoj doprinos zajedničkom cilju: izgradnja zdravijeg društva kroz obrazovanje. Izdajemo medicinski bilten, časopis i nedeljni dodatak jednim od najprodavanijih albanskih novina.

219 Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Organizacija Almedicus je mešavina medicine i novinarstva

Izlazim često, uglavnom vikendom. Tirana je albanska destinacija za žurke. Tu su najbolji klubovi i diskoteke u državi. Elitni klubovi zovu internacionalne pevače, bendove i DJ-eve da gostuju u njihovim lokalima. Uvek je gužva i masa je oduševljena. Noćni život je fantastičan!

318 Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Tirana ima najživlji noćni život u Albaniji

Pogled u budućnost

Još uvek ne znam šta ću posle završetka studija. Voleo bih da idem na specijalizaciju posle diplomiranja, ali i dalje nisam odlučio na koju. Voleo bih da specijaliziram negde u inostranstvu. Posle bih se vratio u Albaniju, da doprinesem razvoju medicine kroz novostečeno znanje.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice