Novac ne može da kupi sreću, ali niko se ne bi bunio da ga ima više. No, jedan od najvećih izazova svakog zaposlenog jeste traženje povišice. Svako bi voleo da bude plaćen koliko misli da zaslužuje, ali to nije uvek slučaj. Zato, kad mislite da zaslužujete više i imate dobre argumente za to, sasvim je opravdano da zatražite povišicu. Ali, na ovakav razgovor ne treba da idete bez pripreme, već pažljivo da promislite šta ćete reći, koliko doprinosite firmi i da li imate još nešto da ponudite.

Ovo su saveti kako da zatražite povišicu i da je, zapravo, dobijete:

Poslodavac će očekivati da pregovarate

Gotovo je nemoguće da ćete samo ući u kancelariju svog poslodavca, zatražiti povišicu i dobiti pozitivan odgovor u dva minuta. Znamo, pomisao na pregovaranje je prilično neprijatna, jer ćete se osetiti kao da tražite previše i da ne vredite toliko koliko mislite, ali to je nešto za šta treba da se spremite.

Zato nemojte ići sa stavom “hoću povišicu”, nego “ja bih da pregovaram o visini plate”. Da li se sećate trenutka kada ste se zaposlili? I tada ste pregovarali o visini plate, još na samom intervjuu, zašto bi sada bilo drugačije. Vi kažete koji okvir želite, poslodavac kaže ono šta ima da vam ponudi, i onda pronađete sredinu. Prosto, to tako funkcioniše.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate i izbegnete preopterećenost na poslu

Saznajte koliko vaš rad vredi na tržištu

Očigledno je da nije u redu ako je vaša plata daleko ispod tržišne vrednosti. Zato se raspitajte koliko su plaćeni ljudi koji imaju iskustva kao vi, jer je zasigurno cena drugačija u odnosu na iskustvo. Ovo je važna stvar koju možete reći kada budete pregovarali oko plate, jer ako ste stekli više iskustva, sasvim je normalno da ćete očekivati povišicu.

Te informacije možete pronaći na internetu, jer postoje sajtovi koji upravo za to i služe. Druga stvar koju možete učiniti je da razgovarate sa poznanicima i kolegama na sličnim pozicijama. Takoće, možete popričati sa HR sektorom, pre nego što zvanično budete tražili povećanje. Oni znaju platu svakog u firmi, kao i platu za vašu poziciju u drugim firmama, tako da imaju veoma realnu sliku koliko treba da zarađujete.

Odredite tri cifre

Svaki zaposleni ima zamišljenu idealnu platu, tako da ste zasigurno već prilično svesni koliko biste voleli da zarađujete. Pitanje je samo koliko se vaša plata sada razlikuje od one idealne. Pronađite tri cifre, jedna treba da bude maksimum onoga što možete da postignete, to je iznos plate u najboljem mogućem slučaju. Druga cifra treba da bude malo realnija, middle ground, cifra sa kojom ste sasvim u redu. Treća cifra je ona koja vam nikako ne odgovara i za koju biste dali otkaz. Ne treba da dozvolite da vaš rad bude premalo cenjen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@kasiaajagodzinska)

Obrazložite koliko doprinosite firmi

Budite svesni svoje uloge na svom poslu, jer u suprotnom postoji mnogo veća šansa da ćete zarađivati manje nego što zapravo vredite. Možete porazgovarati sa kolegama jer vam mogu pomoći da sagledate stvari objektivno i postanete svesniji koliko doprinosite svojoj firmi.

Pročitajte i ovo: Šta je to toksična produktivnost?

Nemojte se voditi time da je svako zamenljiv, jer poslodavac nema garanciju da će ikada ponovo naći nekog kao vi, i odlazak kvalitetnih radnika i te kako utiče na kvalitet celokupnog posla. Zato je potrebno da kada budete pregovarali o plati ukažete na to koliko doprinosite.

Pregovarajte o drugim uslovima

Povišica je samo jedan od radnih uslova i ako vaša firma zaista ne može trenutno da vam pruži povećanje, onda insistirajte na promeni drugih uslova. Možete tražiti bonus za ostvarene rezultate, više dana godišnjeg odmora, ugovor za stalno (ukoliko ga nemate), kurseve za unapređenje veština. Postoji toliko toga što možete tražiti od svoje firme kao naknadu za rad, zato plata nije jedino poboljšanje radnih uslova.

Naslovna fotografija: instagram.com/kasiaajagodzinska

Jovana Petković

Comments