Stres na poslu ponekad ne možete da izbegnete (onaj čuveni rad pod pritiskom, koji poslodavci toliko cene), ali ne možete neprekidno raditi pod pritiskom, a da to ne naškodi vašem fizičkom i mentalnom zdravlju – i vašem radnom učinku. Da biste ostali produktivni, potrebno je da smanjite preopterećenost na poslu.

Kako da prepoznate preopterećenost na poslu, koja nikome ne ide u prilog

Napravite razliku između zauzetosti i preopterećenosti

Kada kažete sebi ili drugima „toliko sam zauzeta“ – u toj izjavi ima i zadovoljstva, jer to znači da ste važni i potrebni. Međutim, ako ste toliko zauzeti da samo radite i jedva uspevate da spavate i nemate vremena ni za sebe, ni za ljubav, ni za prijatelje, tu nešto nije u redu. Ne možete imati samo jedan izvor satisfakcije i potvrde u životu, odnosno, toj vrsti potvrde ne možete žrtovati i podrediti sve ostale aspekte svog života. Možete dugo tako, da jurite od jutra do sutra, ali pre ili kasnije ćete početi da posustajete, da se razboljevate, da ne uspevate da nadoknadite energiju, da budete razdražljivi i manje produktivni. A takvo stanje je začarani krug, u kome nećete moći da pronađete način da se rasteretite.

Umesto toga, razmislite o svojim dnevnim obavezama i preispitajte svoje prioritete – možda vam je sve na listi čekirano kao jednako važno, a to ne može biti tačno. Procena zadataka i vremena koje provodite rešavajući ih, koristan je prvi korak da razumete i priznate preopterećenost na poslu.

Izbegnite preopterećenost na poslu priznavanjem onog što ne znate

Tek ste počeli da radite, ili ste promenili posao, ili pokušavate da savladate i usvojite novu veštinu ili sistem – i pokušavate sve da „provalite“ sami, verujući da tako održavate utisak kompetentnosti, odnosno, strahujući da ćete ispasti nestručni, ako priznate da nešto ne znate. Međutim, kada radite nešto što vam je novo, niko od vas ne očekuje da za dva dana postanete stručnjak i ovladate svim finesama – potrebno je vreme da se bilo koji posao nauči, a onda je potrebno još vremena da se uđe u suštinu i otkriju olakšice i načini da se smetnje presretnu i spreče.

Mnogo pre ćete doći do tog stadijuma ovladavanja poslom (veštinom), ako u prvo vreme tražite asistenciju i ako se ne ustručavate da pitate. Ako vam kolega ili neposredni pretpostavljeni kaže „šta god ti nije jasno, slobodno me pitaj u bilo kom trenutku“, shvatite to bukvalno i slobodno postavljajte pitanja. Što pre rešite svaku neodoumicu, pre ćete se osamostaliti i smanjićete stres i preopterećenost na poslu.

Preopterećenost na poslu ponekad traži samo pet minuta pražnjenja

Možda ste se zaglavili u nekom zadatku, zaboravili redosled postupaka, pa vam kompjuter „brlja“, ljuti ste i na sebe i na prokletu mašinu, i na one koji su izmislili takav sistem rada koji vama ništa ne olakšava i dođe vam da vrištite. Pošto verovatno na poslu nemate „gluvu sobu“ u koju se možete zatvoriti i vikati dok se ne ispraznite, možete pet minuta trčati u mestu, ili zgrabiti kolegu (u koga imate poverenja) i poveriti mu svoje frustracije. Osim pražnjenja, preopterećenost na poslu možete kanalisati i konstruktivnim razgovorom i traženjem saveta. Pokažite kolegi svoj raspored i recite mu „pod stresom sam i moram da se bolje organizujem, da bih sve stigla, imaš neku ideju“.

Pročitajte ovo: Kada je pravi trenutak da napravite promenu u karijeri

Tražite povratne informacije od nekoga sa kim ne radite direktno

Kad se zaglavite na projektu, obratite se nekome ko nije član vašeg tima, a ko razume čime se bavite. Ta osoba ima širu perspektivu i može da zapazi stvari koje vam promiču. Preopterećenje vas može sprečiti da vidite mogućnosti koje neko ko nije pod pritiskom lako može videti. Ne morate biti superheroj, koji sve probleme i dileme rešava sam – radije budite timski radnik, otvoren za saradnju i komunikaciju, koji je spreman da ukaže poverenje drugima, kao i da im izađe u susret.

Razlučite šta je privremeno, a šta nije

Kada su određena opterećenja privremena i dolaze periodično (godišnji obračuni, vreme pred praznike, ili drugi period koji je „sezona“ za vaš posao), na njih se možete psihički pripremiti, jer znate kako izgledaju, šta ćete morati da radite i da ćete se odmoriti i rasteretiti kada to prođe. Osećaćete se bolje ako te periode delite sa timom – zajedno ste u tome i možete ostati hladne glave. Ali, ako je preopterećenost na poslu stalno „vanredno stanje“, možda nećete želeti da učestvujete u tome, po cenu zdravlja i duševnog mira.

Razgovarajte sa šefom

Ovo može delovati zastrašujuće, ili možete imati otpor prema ovakvoj inicijativi, ali na kraju, samo u razgovoru sa pretpostavljenim možete pronaći rešenje za preopterećenost na poslu. Pre toga razmislite o potencijalnim rešenjima, jer će svaki razgovor biti produktivniji, ako imate unapred pripremljene predloge. Možda vam treba manje odgovornosti, ili više podrške, ili duži rokovi – identifikujte način da se rasteretite i predložite ga šefu. Budite sigurni da ste pronašli rešenje koje ne utiče na vašu produktivnost i koje odgovara i vama i vašem pretpostavljenom.

Pročitajte i ovo: Tvoja karijera ne treba da definiše tvoj identitet

Naslovna fotografija: instagram.com/clairerose

Brankica Milošević

Comments