Slavimo rođendane, godišnjice veze, braka, firme… sve slavimo… osim prijateljstva. A zašto? Svi mi smo društvena bića i sigurno ste barem u jednom periodu života imali veoma bliskog prijatelja, nekoga ko vas duboko poznaje, bolje od vaših članova porodice, bolje i od supružnika. Ali, slavljenje prijateljstva, jednostavno, ne postoji. 

Zapravo, prijateljima najmanje i dajemo do znanja koliko su nam važni. Podrazumeva se da će biti tu, da će sa nama proći kroz najbolje i najgore i da na njih možemo da se oslonimo u svakom smislu. Ne mislim ovde na širi krug prijatelja, odnosno na one koji su nam dragi, sa kojima se povremeno viđamo i želimo samo da se zabavimo. Govorim o prijateljima koji su nam kao srodne duše.

O prijateljima koji bi vas primili u svoju kuću ako nemate gde da živite, koji bi vam rekli istinu u lice koliko god da je ona teška i neprijatna, koji će biti tu uz vas, šta god bilo. Zbog takvih prijateljstava i vredi biti čovek, to su neke od najjačih veza koje možete imati u životu.

Pročitajte i ovo: Kada vas različite životne faze udalje od prijatelja

Ako budete imali sreće, imaćete više takvih prijatelja, ali svakome od nas je potreban barem jedan. Zaista verujem u pojam srodne duše, ali ne na onaj tipičan način. Ne u smisliu da je ta osoba rođena za mene i da je to isključivo romantična ljubav. Verujem da postoji više duša sa kojima smo srodni i da su to različite vrste ljubavi. Previše je očekivanja na partneru u smislu da on treba da ispuni sve naše potrebe. To su sasvim nerealna očekivanja od jedne osobe, da vam pruži sve što vam je potrebno.

Možete sebe u potpunosti izraziti ako imate bliske osobe sa više osoba, a prijatelji su veoma važan deo toga i život ne treba da vam se svodi na porodicu i romantične odnose. Odanost je strogo vezana za romantične odnose, zato se i proslavljaju godišnjice, zato se i slavi ljubav.

A vrlo je moguće da imate prijateljstva koja traju duže od vaše veze. To jest, da imate prijateljstva koja traju još od vašeg detinjstva, koja traju decenijama, a nikada niste proslavili vaše prijateljstvo.

Naša ideja je upravo da vas nateramo da razmislite koji su vaši najbliži ljudi, da li i njima treba da posvetite više pažnje? Zato organizujte jedno veče sa svojom prijateljicom, bilo izlazak, bilo kod kuće i proslavite vašu godišnjicu. Napravite rekapitulaciju svih vaših uspomena, dajte jedna drugoj do znanja koliko vam je stalo do vašeg prijateljstva. Zašto nije nešto sasvim obično proslavljati svoje prijateljstvo?

Ono jeste nešto što najviše zapostavljamo u životu. Koliko osoba znate koje su prestale da se druže sa prijateljima kad su ušle u ozbiljnu vezu, jer poznajem previše takvih primera – i muškaraca i žena. Ispade kao da su prijateljstva privremeno tu dok ne izgradite stabilan ljubavni odnos, kao i da su prijateljstva samo zezanje i da ih ne treba shvatati ozbiljno. Takođe, kome se te iste osobe prvo obrate kada izađu iz tih ozbiljnih veza?

Pročitajte i ovo: Kako da odete na put sa drugaricom, a da ne upropastite prijateljstvo

Jednostavno, nismo takva bića koja su stvorena da žive sama i koja postoje samo zbog romantičnih odnosa. Naravno, u redu je da vam je romantična ljubav i porodica prioritet u životu, ali nemojte nikada zaboraviti da su vaši prijatelji, takođe, ljubav.

Zato slavite ljubav, jer kada se ljubav gaji, ima tendenciju da raste. Jačajte svoja prijateljstva. Bez obzira što živite brzim životom, pronađite vremena za najdraže ljude, jer čini se da oni prvi prestaju da budu na listi prioriteta kad imamo više obaveza. Napravite planove za svoje prijateljstvo, što putovanja, što narednih viđenja, sa nadom da ćete se družiti i kad ostarite.

Naslovna fotografija: instagram.com/fashionsummerweek

Jovana Petković

Comments