Uskoro će zima, radujemo se snegu, porodičnim okupljanjima, zimovanju i praznicima. Ipak, tu radost ne dele baš svi. Postoje oni koji u sebi potiskuju prazničnu euforiju i samo oni znaju prave razloge zašto je to tako. Ako ste trenutno u sličnom raspoloženju, važno je da znate da, koliko god vas izluđivala ona rečenica – sve prođe. Zaista, nakon izvesnog vremena shvatite da prođe.

Bilo da ste prošli kroz gubitak ili raskid, možda ste samo previše pod stresom ili ste u problemu druge prirode, pokušajte makar samo jednom u životu da stavite sebe na prvo mesto. Izaberite da samo taj jedan dan ne razmišljate o stvarima koje vas muče. Dozvolite sebi smeh, suze radosnice, muziku, piće i hranu. Dozvolite sebi da makar tog dana ne razmišljate o računima koje niste platili i kupite knjigu ili kartu za bioskop. Postoje emocije koje ne mogu baš uvek da se kontrolišu i možda ne osećate radost praznika, ali ako biste dozvolili da vas ta energija zagrli samo na trenutak, shvatili biste koliko vam je potrebna.

U nastavku teksta vam delimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da prevaziđete, makar trenutno, tugu koju osećate tokom praznika.

Ne poredite se sa drugima

Poređenje sebe sa drugima nikada nije dobra ideja, naročito ako to radite razgledanjem tuđih profila na društvenim mrežama. Ono što se na njima plasira, često ili uglavnom, nije istina; moć fotografije i videa je neverovatna i nikada ne znate šta se krije iza kamere. Ako primetite da ste zavidni zbog sreće drugih ljudi, odmah u sebi odbacite tu misao i radite nešto što vas inspiriše.

Ako ste nekada prošli kroz raskid, znate kakav je to osećaj. Deluje kao da je sve stalo, a zapravo nije tako. Prvi savet koji ste mogli da dobijete od osobe koja je prošla kroz istu stvar je – pronađi hobi. Postoje ljudi koji su svoje hobije posle raskida pretvorili u ozbiljan biznis. Dakle, ako verujete u sebe i posvetite se radu na sebi, vratiće vam se vrlo brzo. Radite na tome da budete srećni, jer na kraju dana to je najvažnije.

Pročitajte i ovo: Kako da svoj prostor obogatite visećim biljkama

Nova tradicija

Ne morate da poštujete tradiciju koju su na vas preneli članovi vaše porodice. Ove godine možete da napravite listu stvari koju želite da ostvarite tokom praznika, i svake naredne godine možete tradicionalno da napravite listu. Dakle, možete da napravite sopstvenu tradiciju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Juletradisjoner (@juletradisjoner)

Poklanjajte ili volontirajte

Studije pokazuju da davanjem možete poboljšati svoje mentalno i fizičko zdravlje, osim toga, možete da volontirate i to je siguran način da praznike ulepšate i sebi i drugima.

Planirajte nešto čemu ćete se radovati

Ako postoji stvar kojoj se posebno radujete (premijera filma ili predstave, susret sa drugaricom koja dolazi iz drugog grada), možete da napravite plan za sve druge dane i da odbrojavate kad će doći taj poseban dan!

Postavite granice

Postavljanje granica može vam pomoći da se nosite sa tugom i stresom u toku praznične sezone. Da biste to uradili, počnite od identifikacije svojih potreba, želja, prioriteta i svega što to nije. Radite samo ono što vas čini srećnim, a ako je to, recimo, dan kad poručujete hranu, gledate filmove i ne javljate se na telefon – sebi to omogućite!

Praznici, pre svega, treba da budu praznici za dušu; oni donose posebna osećanja od kojih ne treba da se krijete. Prepustite se i uživajte, a sve što vam stvara tegobu će sigurno proći!

Pročitajte i ovo: 6 zimskih koktela i toplih napitaka koje možete pripremiti u ovim hladnim danima

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Dragana Stojanović

Comments