Jedna od najstarijih i najupečatljivijih aktivnosti za vreme Uskrsa je, svakako, farbanje uskršnjih jaja. Iako nije najjasnije kad je usvojena ova tradicija, mnogi stručnjaci veruju da su Anglosaksonci prvi krenuli sa njenom primenom slaveći boginju proleća.

Danas je farbanje uskršnjih jaja zabavna prolećna tradicija u kojoj učestvuje cela porodica. Ako vam je farbanje uskršnjih jaja navika od detinjstva ili jednostavno želite da unapredite svoje veštine, spremili smo pregršt ideja.

Od mermernih efekata, mastiljastih akvarela i dramatičnih ombre nijansi, možete da izaberete stilove koji su vam bliski. Ovi „uradi sam“ projekti za farbanje uskršnjih jaja će vas inspirisati, bilo da ste iskusni ili ste se tek upustili u ceo proces…

Kolor-blok jaja

Počnite tako što ćete izabrati tri boje, a zatim sledite tehniku dip-dye kako biste dobili pravu paletu boja na svakom jajetu. Mogućnosti za bojenje su beskrajne.

Potrebno je:

 • Tvrdo kuvana jaja
 • Tečna boja za hranu
 • Tepsija za mafine ili male činije za farbanje jaja
 • Sirće
 • Čačkalice ili drveni štapići za mešanje
 • Papirni ubrusi
 • Rukavice za jednokratnu upotrebu (opciono)

Priprema:

Prokuvajte dve šolje vode, a zatim u vrelu vodu dodajte dve kašike sirćeta. Napunite tepsiju za mafine sa oko 1.3 cm vrele vode. Dodajte tečne boje za hranu u zavisnosti od palete boja koju želite da dobijete. Koristite čačkalicu ili kašiku da promešate boju za hranu dok se potpuno ne sjedini, a zatim je još jednom brzo promešajte pre nego što uronite jaje u tečnost za bojenje.

Savet: Testirajte boju papirnim ubrusom pre nego što potopite jaja, ali imajte na umu da će papirni peškir apsorbovati boju mnogo brže od jajeta, tako da ćete morati da ostavite jaje u posudi na minut ili dva za svetlije/zasićenije boje.

Stavite rukavice, uzmite jaje i nežno uronite jednu stranu u boju. Boja ne bi trebalo da pokrije celo jaje i trebalo bi da nastavite da držite jaje dok je u posudi kako se ne bi obojilo celo. Držite jaje nekoliko sekundi za svetliju nijansu ili oko minut za jarku boju.

Izvadite jaje iz boje i osušite ga papirnim ubrusom. Ponovite korake 2 i 3 sa drugom i trećom bojom, pokrivajući različite delove jajeta sa svakom novom bojom.

Hologramska folija

Napravite futuristička jaja tako što ćete ih ofarbati u niz boja. Zatim pustite mašti na volju sa šljokicama i metalik folijom kako biste dobili željeni izgled.

Potrebno je:

 • Tvrdo kuvana jaja
 • Folija za nokte u bilo kojoj boji, ovde se koristi srebrna
 • Lepak za prenos folije za nokte

Priprema

Obojite tvrdo kuvana jaja u nekoliko jarkih boja. Hologramska folija izgleda prilično sjajno u odnosu na bela jaja, tako da možete jednostavno preskočiti boju i preći pravo na hologramsku foliju.

Izrežite foliju dužine 5 cm u odabranim bojama. Biće vam potrebno oko šest komada folije od 5 cm da pokrijete jedno jaje. Proces foliranja je brz, tako da je korisno imati prethodno isečenu foliju.

Nanesite lepak za prenos folije za nokte na jaje i ostavite da se osuši nekoliko minuta. Najlakše i najefikasnije je da se lepak nanese na nekoliko jaja odjednom, ali samo na jednu polovinu jajeta. Poređajte oko šest jaja istovremeno i nanesite lepak na svako jaje, jer ćete tako redom moći da lepite sva jaja.

Kada lepak postane bistar i lepljiv na dodir, nanesite hologramsku foliju na jaje. Za čvršću pokrivenost pritisnite komad folije preko lepka i zagladite ga prstima. Ako želite da se vidi više boje na jajetu, brzo tapnite folijom o lepak, a zatim pređite na drugi deo jajeta. Nastavite dok ne budete zadovoljni količinom pokrivenosti.

Pročitajte i: Tri fantastična recepta za palačinke

Tropska uskršnja jaja

Kad ofarbate jaja, možete da iskoristite prethodno napravljene šablone sa motivima tropskih listova kako biste jajima dali pravu tropsku atmosferu.

Potrebno je:

 • Tvrdo kuvana jaja
 • Papirni listovi – odštampani tropski motivi u boji
 • Odštampani motivi banane
 • Pastelne boje – ružičasta, plava i žuta boja za jaja
 • lepak
 • četkica za farbanje
 • nož i daska za sečenje
 • makaze

Priprema

Obojite po 4 jaja u svaku boju (ružičastu, plavu i žutu), zatim ih ostavite da se osuše. Za to vreme izrežite sve tropske motive koje ste prethodno pripremili.

Zatim, zalepite tropske motive po jajima. Prvo nanesite lepka po površini jajeta. Zatim, stavite isečeni list ili bananu na jaje. Nanesite još lepka preko zalepljenih motiva dok ne bude potpuno prekriven i trudite se da je ravno i da nema mehurića. Okrenite jaje i dodajte još jedan komad da biste dobili željeni efekat. Ostavite da se osuši.

Pročitajte još i: 7 recepata za osvežavajuće Mohito koktele u kojima ćete uživati

Naslovna fotografija: pinterest.com/beautifulpaper

Marija Gavrilović

Comments