Bez obzira na kvadraturu vašeg doma, svako od nas ima isti cilj – da nam prostor izgleda veće i komfornije nego što jeste. Ovo se posebno odnosi u kompaktnijim prostorima, kao i domovima sa neobičnim rasporedom ili ograničenim prirodnim svetlom. Lagani, prozračni prostori su sve privlačniji i pomažu da se osećamo manje zatvoreno.

Uobičajene greške u uređenju enterijera sprečavaju vaš dom da dostigne svoj puni, prostran potencijal. Uzroci mogu biti: paleta boja koja sužava prostor, pogrešan izbor poda za određenu prostoriju, ne koristite vertikalu, nemate komad nameštaja koji je polazna tačka za dizajniranje i imate previše kabastog nameštaja.

Najčešće greške u uređenju enterijera zbog kojih vaš dom izgleda skučeno

Paleta boja koja sužava prostor

Uopšteno govoreći, kompaktni prostori će bolje izgledati kad kroz boju stvarate iluziju prostora. To ne znači da bi svaka soba trebalo da bude ofarbana u belo. Umesto toga, razmotrite funkcije sobe. Za male spavaće sobe, odlučite se za svetle bele i neutralne nijanse. Svetli zidovi pomažu da se unese mir i spokoj, dok tamne boje mogu da deluju agresivno. Međutim, sve dok balansirate boju i svetlost (i prirodno i veštačko), kao i dok pažljivo birate nameštaj, vaš dom ne mora da bude u potpuno neutralnoj paleti boja.

U prostorima koji su obično veći, eksperimentišite sa bogatijim i dubljim nijansama. Čak i ako su te sobe male, predlažemo da budete smeli u izboru boja. Ne plašite se tamnih i bogatih, kao što su boja kafe ili tamnosiva. Probajte plavu ili čak narandžastu. Ove nijanse donose intimnost i dubinu, a istovremeno vam omogućavaju da pokažete ličnost.

Uopšteno gledano, izbegavajte blještave boje ili previše mešanja i podudaranje printova. Iako imaju razigrani izgled, printovi takođe mogu da preplave naša čula i da stvore efekat nereda.

Pogrešan izbor poda za određenu prostoriju

Da li ste znali da izbor poda može direktno da utiče na način na koji percipirate dubinu i veličinu svog prostora? Ovo se ne odnosi samo na svetlije boje i podlogu koja odbija svetlost, već i na način na koji tekstura i šara stvaraju optičke iluzije.

Odabir drvenog poda u svetlijim tonovima daje iluziju veće površine. Pravac poda ima ogroman uticaj na protok i prostorni osećaj. Preporučujemo postavljanje dasaka paralelno sa najširim zidom. Ovo će stvoriti izdužen izgled tako što će skrenuti pažnju na najduži deo prostora.

Pročitajte i: Najbolji trendovi u dizajnu enterijera za leto 2023.

Ne koristite vertikalan prostor

Ako niste ograničeni samo time da soba izgleda veliko, već i kolika je zapravo, morate biti kreativni sa skladištenjem. Prvo i najvažnije, razmislite o tome u kojoj ravni je vaš nameštaj. Ako je spušten, onda se prostor automatski čini zatvorenijim i pretrpanijim. Umesto toga, pokušajte da povučete oko nagore kako biste stvorili iluziju visine.

Dakle, kada je u pitanju skladištenje, odlučite se za police koje se prostiru do plafona. Izaberite visok modularni dizajn sa tankim linijama kako biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti sav raspoloživi zidni prostor. Razmislite o visokim policama za knjige, otvorenim policama i privlačnim umetničkim delima. Visoke, lisnate biljke takođe mogu da usmere pogled ka gore, kao i visoko postavljene zavese.

Kada vam nedostaje prostora za skladištenje, jedno od najkreativnijih rešenja su kuke. Najbolji deo je što možete da ih okačite bilo gde i da na njih stavite bilo šta.

Nemate fokusnu tačku

Loše organizovan ili zbrkan raspored može učiniti da se čak i najveća soba oseća izuzetno pretrpano. Umesto toga, budite promišljeni i razmislite koliko vam je nameštaja zaista potrebno, ali i kako će to utiče na protok u sobi.

Izaberite fokusnu tačku oko koje možete da gradite ostatak sobe. Tradicionalno, fokusna tačna može biti kamin ili prozor. Međutim, u savremenim domovima možete da budete kreativniji. Jednom kad zacementirate svoju fokusnu tačku, samo je pratite – i to ne samo u pogledu pozicioniranja nameštaja, već i dekora.

Predlažemo da pozicionirate nameštaj oko tepiha. Tepih je kao nit koja se ponavlja u priči ili refrenu pesme, ili lepak koji drži sve delove slagalice zajedno. Dok prostoriji dodaje teksturu, toplinu i osećaj realnosti, takođe spaja sve boje i strukture.

Dobra polazna tačka je da prvo odaberete boju tepiha kako biste napravili šemu sličnih nijansi kako bi se stvorio sveukupni koordinirani izgled. Koristite ivicu tepiha da poravnate sofu, na primer, ili okvir slike na zidu. Dakle, tamo gde tepih ne mora nužno da bude centralna tačka, on će i dalje tiho obavljati svoj posao.

Imate previše kabastog nameštaja

Znajte da nema ništa loše u zdepastoj fotelji ili impozantnom kredencu, ali kada je u pitanju glomazan nameštaj, najbolje je da budete izbirljivi.

Često se dešava da se kupuju komadi koji su glomazni za male prostorije i čine da prostor izgleda skučeno. Takođe, nekada može da se desi da veliki nameštaj blokira prirodno svetlo i prostor, stvarajući skučeno okruženje sa ograničenim protokom. Umesto toga, uparite krupnije komade sa modernijim i manjim nameštajem, posebno komadima koji imaju nogare ili su izdignuti.

Pročitajte još i: Coastal luxe dizajn – unesite atmosferu plaže u svoj dom

Naslovna fotografija: pinterest.com/RocketJackDesign

Marija Gavrilović

Comments