Niko nije sasvim nevin kada je manipulacija u pitanju – svi umemo da taktiziramo, da bismo nekoga naveli da uradi nešto što želimo. Razlikuju se motivi i načini – ponekad manipulatorske taktike služe da nagovorite drugu osobu da uradi nešto što je dobro za njeno zdravlje, uspeh, napredak, ali češće manipulišemo da bismo nešto dobili i ostvarili.

Ipak, nije svako ko se služi manipulacijom, manipulator. Manipulatori su ljudi koji se uvek služe manipulacijom i za sopstvenu korist i ciljeve i ne vide u tome ništa loše.

Stalna manipulacije je posebno štetna i ima dugotrajne posledice po odnose i po vaše mentalno zdravlje i zato je korisno da možete da prepoznate hronične manipulatore – odaju ih njihove manipulatorske taktike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Skica ličnosti hroničnih manipulatora

Majstori manipulanti su oni koji su napravili životnu praksu od toga da iskorišćavaju druge, da bi zadovoljili svoje želje i potrebe. Njihovi odnosi su jednostrani – oni se na početku trude da udovolje, dok ne osvoje drugu osobu, koja nastavlja da ulaže, dok oni dobijaju ono što žele i prestaju da uzvraćaju. Činjenica da su proveli godine usavršavajući svoje manipulatorske taktike, čini ih majstorima, koje nije lako prepoznati. Ako ste imali iskustva sa manipulatorima (bili žrtva manipulacije u prošlosti), verovatno ćete lako razotkriti čak i veštog i suptilnog manipulatora. Ali ako nemate „radar“ za manipulatore, moraćete da pažljivo posmatrate i razmišljate.

Kako da prepoznate suptilne manipulatorske taktike

Manipulatori čija je igra visoko razrađena imaju tendeciju da budu veoma perceptivni i intuitivni. Intuicija se obično smatra pozitivnom osobinom, koja pomaže u razvijanju zdravih odnosa, kroz empatiju i duboko povezivanje i to je, uglavnom, istina. Međutim, intuicija i perceptivnost mogu biti moćne manipulatorske taktike, koje manipulator koristi da vam se uvuče pod kožu, da uvidi vaše motive i potrebe i to iskoristi za ličnu dobit.

Vešt manipulator je u stanju da predvidi vaše reakcije na svoje ponašanje – on poznaje vaše okidače i precizno ih aktivira u svoju korist. Ako izazivanje osećanja krivice utiče na vas da popustite, to je važna informacija za manipulatora. Ako ulivanje straha vrši uspešan pritisak, onda će praktikovati ovaj najčin.

Obratite pažnju na ljude za koje vam se čini da predviđaju vaše reakcije – možda su samo vrlo senzitivni i intuitivni, ali možda ispoljavaju fino podešenu manipulatorsku veštinu da dobiju ono što žele.

Pročitajte i ovo: Kad su tvoji bližnji i voljeni manipulatori i ucenjivači

Hronični manipulatori se nikada ne zadržavaju dugo u istom okruženju. Da li poznajete nekog ko deluje ljubazno, prijateljski i voljan je da pomogne drugima, ali ima istoriju menjanja poslova, društvenih grupa, prijatelja? Iako neki slobodni duhovi praktikuju nevezivanje, manipulatori često biraju taj stil života.

Nije lako ostati na istom poslu, u vezi ili prijateljstvu, godinama i decenijama, kada drugi razotkriju vaše manipulatorske taktike – manipulatori menjaju okruženje, kad više ne uspevaju da izvuku korist ili im ponestane žrtava. Ili, kad žrve vide šta se dešava i suprotstave se – to je kraj puta za manipulatore.

Hroničnog manipulatora možete prepoznati po tome što nema dugoročne veze, ili su one prošle kroz ekstremne uspone i padove, ili uz njih ostaju samo oni koji ih viđaju vrlo retko. Naravno, manipulatori ne priznaju svoj deo u rušenju odnosa, osim ako ne misle da će im to ići u korist. Ako naiđete na osobu koja za gubitak posla, razvod, društvene promene, okrivljuje druge, navodeći da se prema njoj postupalo loše, da njeni talenti nisu bili priznati, ili su im bile potrebne veće i bolje mogućnosti, to je crvena zastavica opreza – pogledajte malo bolje šta se tu dešava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Pažljivo posmatrajte i razmišljajte

Hronični manipulatori uvek koriste iste manipulatorske taktike. Ako je manipulant naučio da mu pretvaranje da je ljubazan, velikodušan i na raspolaganju na početku nekog odnosa daje kredit da radi šta god želi, velike su šanse da će se stalno tako ponašati. Ako je shvatio moć zastrašivanja, držaće se onoga što uspeva. Manipulator će razviti veštine zasnovane na sopstvenoj ličnosti i okruženju, a vremenom će sprovesti fina podešavanja i dovesti svoje taktike do savršenstva. Posmatrajte pažljivo, držite zdravu distancu, razmišljajte i povezujte. Vrlo je lako upasti u zamke manipulatora, a nepažnja vas može preskupo koštati.

Manipulatorske taktike mogu ostaviti dugoročne posledice – mnoge žrtve hronične manipulacije započinju svoje živote ispočetka, boreći se da održe zdrave odnose, ili iznova doživljavaju iste interakcije i završavaju u ćorsokaku, zbog štete koju su pretrpeli i koja je uništila njihove veštine suočavanja i samopoštovanje.

Razvijte „radar“ za manipulatorske taktike, to će vas spasti nezdravih odnosa, ali u nekim slučajevima, može vam spasti razum i život.

Pročitajte i ovo: Suptilni manipulatori koje nećeš odmah razotkriti

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments