Ne želite da nastavite da ulažete energiju, jureći za nekim ko nikada neće osećati prema vama isto što i vi prema njemu, nikada neće razviti potencijale koje vidite u njemu, i nikada se neće ponašati prema vama kako treba (uvek će vas povređivati). Odustati od ljubavi je užasno teško, ali ponekad je najbolje što možete učiniti za sebe. Ponekad morate odustati od ljubavi prema drugoj osobi, zbog ljubavi prema sebi.

Odustajanje od ljubavi – zbog ljubavi prema sebi

Morate odustati od ljubavi kad vam partner ne uzvraća

Vi stalno nešto činite, pokazujete naklonost na sve načine, dajete predloge, planirate sadržaje, trudite se i ulažete u vezu. Ako ulažete znatno više energije u svaku interakciju, dok druga osoba deluje kao da joj je svejedno i da to prihvata, jer nema pametnija posla – onda ta osoba nije dovoljno zainteresovana za vas, ne oseća isto što i vi i nikada vam neće adekvatno uzvraćati. Pažnja i ljubav se ne daju „na kašičicu“ – to nije lek koji treba oprezno dozirati, već aktivno ulaganje u odnos, razmena energije na najdubljem nivou. Ako ne dobijate dovoljno i kada jasno i nedvosmisleno kažete i pokažete šta vam je potrebno, nikada se nećete osećati dobro zbog sebe u tom odnosu. Ovo je slučaj kada morate odustati od ljubavi, zbog samopoštovanja.

Kada vaša ljubav još uvek voli bivšu

Pa, i ovo je slučaj kada morate odustati od ljubavi koju osećate, imate i pružate drugoj osobi, jer ne možete da se takmičite sa bivšom. Kada druga osoba nije raščistila sa svojom prošlošću, ona nema za vas mesta u svom životu, a očigledno i ne pokušava da ga napravi. Ako vam stalno govori o bivšoj, čak i ako ne priznaje da još uvek gaji osećanja, a možda i nadu da će ponovo biti zajedno, morate odustati od ljubavi, jer nije obostrana i jer druga osoba nije spremna da vam se posveti na način koji zaslužujete. Jednostavnije rečeno, to je uvredljivo i sebično. Ali ako vam je rekao na početku kako stvari stoje, a vi ste verovali da ćete ga svojim prisustvom, ljubavlju i upornošću „izlečiti“ od nesrećne ljubavi prema bivšoj i vezati za sebe, morate prihvatiti poraz. Vaša taktika ne uspeva, a vreme prolazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Znaci da ste emocionalno neispunjeni u vezi

Morate odustati od ljubavi kad se partner igra vašim osećanjima

On vas vozi i ta vožnja je neudobna i napeta – kočnica i gas se smenjuju bez upozorenja. Ali posle nekog vremena shvatate da kad god se prepustite vožnji i počnete da uživate, sledi kočenje i zaustavljanje, koje traje i traje, dok vi ludite. Zašto to radi? Zar vam nije bilo lepo? Zašto vas hladi, da li ste mu dosadni, da li ima neku drugu? A možda je samo manipulator koji je vrlo svestan kako njegova taktika deluje na vas i sasvim je siguran da vas time čvrsto vezuje. Nikada se ne opuštate i ne prestajete da mislite na njega – i on je miran. Nije ga briga kako se vi osećate. Morate odustati od ljubavi kojom se druga osoba ovako brutalno poigrava, koliko god da vas ova vožnja angažuje (jer ova taktika zaista radi), jer je to najbolje za vas, za vaše mentalno i fizičko zdravlje, za vaše srce i vašu dušu.

Kada vam daje obećanja koja nikada ne ispunjava

Neko ko vas poštuje, poštovaće i vaše vreme i biće iskren prema vama. Reći će vam u početku da nije spreman za ozbiljnu vezu (i to treba ozbiljno da shvatite), ali ako ostavlja utisak kao da je zainteresovan, a onda mu uvek nešto iskrsne u poslednjem trenutku, pa ne može da se sastane sa vama i nikada ne dođe taj momenat da odete na izlet, koncert, u njegovu kućicu na planini (o čemu vam je tako oduševljeno pričao) – očigledno nešto nije u redu i nije do vas. On vas koristi kao podupirač za ego i treba da prekinete svaki kontakt sa njim. To i ne znači odustati od ljubavi, nego obrisati iz svog života nekoga ko vas uopšte ne primećuje, laže vas i izdaje (čak i ako nije svestan da to čini).

Treba odusati od ljubavi kad ne težite istim stvarima

Ako ste u životnoj fazi u kojoj ozbiljno mislite da se skrasite sa nekim, najvažnija je zajednička vizija budućnosti. Ukoliko se vaše zamisli o budućem zajedničkom životu potpuno razlikuju, teško da možete uspeti. Jer tu neko mora odustati od svojih težnji i prilagoditi se partnerovim, a to nije kompromis, nego žrtva. Uostalom, ako od života želite sasvim različite stvari, onda niste kompatibilni i vaš trud je verovatno uzaludan.

Pročitajte i ovo: Znaci da forsirate vezu koja ne može uspeti

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments