Zdrava seksualna veza nije nuklearna fizika, ali jeste psihologija – iako su njeni osnovi elementi jednostavni, svaki od njih je kompleksan i za svaku osobu i svaki par jedinstven.

Svi imamo različite potrebe u seksu i intimnosti, ali zdrava seksualna veza je samo ona u kojoj se svako oseća cenjeno i sigurno, a to uključuje otvorenu komunikaciju, uzajamni pristanak, poštovanje i zadovoljstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)

Šta sadrži zdrava seksualna veza

Otvorenost u komunikaciji

Zdrava seksualna veza je sporazumno partnerstvo u kome se svaki pojedinac oseća fizički zadovoljeno, emocionalno ispunjeno i poštovano. Takve odnose karakteriše komunikacija, promišljenost i poverenje i u njoj se svako oseća bezbedno da govori o svojim željama i potrebama.

Otvorena komunikacija je ključna za zdrav odnos seksualnih partnera – neophodno je da mogu da razmene svoje fantazije i sklonosti, bez straha od osude. To je deo seks-pozitivnosti i održavanja slobodnog stava prema seksu bez stida i stigme i to znači da moramo da se osećamo sigurno dok razgovaramo o svojim granicama. Mnogo ove udobnosti dolazi od saznanja da će te granice biti poštovane i da nas partner neće ismejati, poniziti, osuditi, kada mu poverimo svoja maštanja.

Ako partner čini da se osećate loše zbog onog u čemu uživate ili želite da isprobate, smatrajte to ozbiljnom crvenom zastavom.

Stručnjaci preporučuju da otvorenu komunikaciju negujete svesno i namerno, tako što ćete se dogovorite da razgovarate o svim aspektima svoje veze jednom nedeljno (recimo, nedeljom uveče), kako biste podelili sve utiske, misli i osećanja koja ste imali prethodne nedelje. Odvajajući vreme usred užurbanosti svakodnevnog života da vodite osetljive razgovore, predstavlja dragoceno ulaganje u vezu i održavanje iskrenosti i poverenja.

Važnost obostranog pristanka

Zdrava seksualna veza neizostavno je zasnovana na pristanku i obostranoj saglasnosti – saglasnost je zlatno pravilo u seksu. Sve je dozvoljeno i dobrodošlo, dokle god se oboje slažete oko onoga što se dešava i poštujete međusobne potrebe, želje i granice.

Međusobna saglasnost nije jednokratna diskusija – to je stalna komunikacija između partnera, koja se odvija pre, za vreme i posle seksa i ne mora uvek biti verbalna. Ne morate otvarati konferenciju pre svakog seksa, ali važno je da ne pokušavate nešto što partnera može iznenaditi, povrediti, zbuniti, a ako ste već u inspiraciji trenutka uradili nešto što drugoj osobi ne prija, ona mora da bude slobodna da vas zaustavi, a vi morate poštovati to. Svakako krenite sa verbalnim predlozima, tipa, „da li ti se sviđa kad…“, „reci mi šta hoćeš…“, „šta misliš da probamo…“, kako biste se uverili da delite entuzijazam sa partnerom. To može biti vrlo podsticajno i uzbudljivo, a može se podržati dodirma i gestovima. Ako ste zabrinuti da biste mogli da propustite određeni signal, dogovorite sa partnerom sigurnu reč, koja znači momentalno obustavljanje akcije.

Takođe, uzajamni pristanak se ažurira i proverava – ako ste na nešto pristali jednom, ne znači da ćete i sledeći put biti raspoloženi za to.

Pročitajte i ovo: Uvidi koji mogu transformisati ljubavne odnose

Zdrava seksualna veza i poštovanje

Poštovanje je od vitalnog značaja u svim međuljudskim i bliskim odnosima, a zdrava seksualna veza uključuje poštovanje zasnovano na poverenju i intimnosti. Pokazivanje poštovanja podrazumeva obzire, ljubaznost, nežnost i uvažavanje granica.

Kad se osećamo poštovano, možemo biti otvoreni o tome šta želimo, a nećemo se osećati odbačeno i povređeno ako partner nije saglasan sa našim željama. Poštovanje je temelj emocionalne intimnosti, a da biste ga održali i razvijali, možete vrednovati i slušati partnera, bitis vesni njegovih ograničenja i granica i ne pokušavati da ga gurate preko onog što mu je prijatno.

Na primer, ako vaš partner želi da isproba neku seksualnu aktivnost koja je vama odbojna, trebalo bi da poštuje tu granicu. U redu je da vas zamoli da razmislite ili razgovarate o tome zašto niste zainteresovani, ali ne bi trebalo da vas nagovara i vrši pritisak da pokušate. Poštovanje podrazumeva tretiranje partnera kao ravnopravnog, bez postavljanja stereotipa ili objektivizacije, a takođe znači i da niko od partnera ne treba da se oseća krivim, ako je odbio seks (bez bilo kakvih izgovora).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)

Zdrava seksualna veza i zadovoljstvo

Komunikacija, pristanak i poštovanje rade na podršci centralnoj komponenti seksualnog života – užitku. Zdrava seksualna veza nije samo fizičko, već i emocionalno zadovoljstvo i ispunjenost.

Zadovoljavajući seks je povezan sa ukupnim zdravljem i emocionalnom stabilnošću – jača imunitet, reguliše povišen krvni pritisak, ublažava bolove, smanjuje stres i anksioznost, ublažava simptome depresije, povećava samopoštovanje… Što je bolji seks, veće su šanse da se uključujete u redovnu intimnost, koja jača sve aspekte vašeg zdravlja.

Unapređene ovog aspekta vašeg odnosa može biti odličan način da povećate zadovoljstvo, bliskost i lično blagostanje, istražujući nova iskustva, temeljnije se angažujući u predigri i podsticanjem emocionalne intimnosti.

Zdrava seksualna veza je više od dobrog seksa – seksualna bliskost i intimnost omogućava vam da prevaziđete inhibicije i da se predate trenutku i doživljaju, otkrivajući nove dimenzije zadovoljstva.

Pročitajte i ovo: Šta je pozitivna seksualnost i kako da je izgradite

Naslovna fotografija: instagram.com/couplegoals

Brankica Milošević

Comments