Kad ljudi govore o seksu, deluje kao da su svi u tome bolji od vas, ili barem imaju više iskustva i imaju sa čim da uporede svoj doživljaj. Ali, svima su dobrodošli saveti za bolji seks – jer mnogo iskustva vrlo često znači samo mnogo lošeg iskustva.

Kako da imate bolje iskustvo seksa – nezavisno od toga da li ga praktikujete sa nekim novim, da li često menjate partnere, ili ste u posvećenoj vezi?

Ohrabrite se – seks nije kvantna fizika, a veće uživanje ne zahteva da postanete potpuno drugačija osoba. Saveti za bolji seks uključuju uvođenje malih promena, koje dugoročno mogu imati velike rezultate. Možda se radi o tome da promenite okruženje, dodate seks-igračku, ili uključite fantazije.

Jednostavni saveti za bolji seks

Razgovor, razgovor, razgovor

Od svih stvari za koje možete koristiti usta prilikom seksa, pre svega artikulišite smislene reči i razgovarajte sa partnerom o svojim seksualnim željama. Ako to niste radili do sada, podrazumevajući da se seks dešava ćutke, kao na filmu i da, kad vas vodi strast, nemate šta da kažete (ili strahujete da ćete uvrediti i ohladiti partnera, ako mu nešto kažete), ili verujete da stvari tako treba da se odvijaju, da ponešto što vam je neprijatno prosto treba da istrpite i navikli ste da ne tražite svoje zadovoljstvo (i možda ga i ne poznajete u punom obimu), biće vam teško u početku. Ali, razgovor je najmoćnije sredstvo za bolji seksualni život.

U skoro svim drugim oblastima je lakše započeti razgovor, nego u oblasti seksa, primećuju stručnjaci. Istraživanja sugerišu da je ljudima ugodnije da imaju (kakav-takav) seks, nego da pričaju o njemu. Ovaj komunikacijski jaz izaziva pustoš u seksualnom životu, utičući na bliskost, izražavanje naklonosti – na sve druge aspekte odnosa.

Saveti za bolji seks koji se tiču razgovora, uključuju korišćenje pop kulture za orijentaciju. Ako vidite u filmu scenu koja vas uzbuđuje, pokušajte da identifikujete izvor svog uzbuđenja i podelite svoje misli sa partnerom. Razgovarajte o tome šta vas pali i šta vas odbija u kontekstu izmišljenih likova i njihovih interakcija, kako biste povezali fantaziju i realnost.

Ako imate dobru vezu zasnovanu na poverenju i želite bolji seks, možete steći jasniju sliku o međusobnim željama, tako što ćete popuniti liste da-ne-možda i uporediti ih, kako biste pronašli ono što možete zajedno istražiti sa dovoljno udobnosti i radoznalosti.

Fokusirajte se na zadovoljstvo, a ne na performanse

Krajnji rezultat seksa su dva zadovoljna partnera, a smanjenje pritiska sa „nastupa“ donosi bolje iskustvo za oboje.

Jedan od načina da smanjite taj pritisak i usresredite se na čula, jeste da „ukinete“ sliku – koristite povez za oči, da biste istražili i pojačali senzacije dodira i postali svesniji svog doživljaja. Takođe, možete naizmenično udovoljavati jedno drugom, kako biste naučili da primate i dajete jednako.

Pročitajte i ovo: Najbolji seks – nije presudan za izbor životnog partnera

Saveti za bolji seks koji se tiču predigre

Predigra ne mora da bude uigrana rutina stimulisanja erogenih zona određenim redom – uključite zadirkivanje u svoju igru, odnosno, usredsredite se na periferne delove tela, koje inače zapostavljate u predigri. Bavite se milovanjem rukama i dahom i spuštanjem ovlašnih poljubaca po celom telu, zaobilazeći najosetljivije zone.

Istraživanja pokazuju da su nivoi dopamina viši kada očekujete nagradu, nego kada je zaista dobijete – dati partneru tačno ono što želi može biti manje uzbudljivo od podizanja napetosti i zadirkivanja koje nagoveštava vrhunsko zadovoljstvo.

Pokušajte da probudite čula korišćenjem igračke od perja – perje pruža najnežiji dodir, pobuđujući nervne završetke na površini kože, čineći celu površinu tela velikom erogenom zonom.

Dirty talk

Podsticajne reči su vrlo uzbudljive, a bilo šta što prodahćete partneru na uvo može podići temperaturu, makar to bilo samo jedno prostenjano „daaaa“ ili „joooš“.

Koristite jezik koji vam je prirodan, umesto da tražite priručnik za dirty talk, ili ponavljate ono što ste videli u pornićima. I to može biti razgovor u oba smera, pa zato podstaknite partnera pitajući ga „da li ti se ovo sviđa“ ili „reci mi kako hoćeš“ – velike su šanse da će vam ne samo odgovoriti, već će i on vas pitati šta i kako želite.

Isprobajte igru bradavica

Grudi i bradavice igraju veliku ulogu u seksualnom uzbuđenju, a pojedine žene mogu doživeti orgazam samo od stimulacije bradavica.

Ali, muške bradavice su takođe osetljive, pa se zato posvetite istraživanju njihove osetljivosti – međusobno. Budite kreativni, upotrebite kockicu leda da pojačate stimulaciju, ili malo čokoladnog krema, da zasladite ljubljenje i lizanje bradavica.

Ostali saveti za bolji seks

Ostali saveti za bolji seks uključuju korišćenje lubrikanata, usredsređivanje na klitoris, isprobavanje seksualnih igračaka i pri svemu tome – istrajno praktikovanje prvog saveta o komunikaciji.

Ako vam nedostaje podmazanost, ili se radi o neusklađenosti veličine genitalija, ili o analnom seksu, lubrikant je lak način da vam bude prijatnije.

Upotreba lubrikanata na bazi vode i silikona, značajno je smanjila seksualnu disfunkciju, pokazalo je istraživanje – 70% učesnika izjavilo je da su njihova seksualna iskustva bolja i da se uzbuđenje i zadovoljstvo povećalo upotrebom lubrikanta.

Takođe, stručnjaci preporučuju usredsređivanje na klitoris, jer veliki procenat žena uopšte ne doživljava orgazam bez direktne stimulacije klitorisa. Uključite prste, jezik, isprobajte seksualne igračke – uputite partnera koja vrsta pritiska, brzine i trenja vam odgovara u kom trenutku i naučite ga da vam pruži zadovoljstvo, kao što možete sami sebi da ga pružite.

I ovde se opet vraćamo na početak – da biste to postigli, morate progovoriti. Komunikacija je ključna u seksu, bilo da ispuštate podsticajne zvuke zadovoljstva, usmeravate partnerovu ruku, ili dajete jednostavne instrukcije „malo nežnije/jače“ ili „malo brže/sporije“. Kratke smernice su najefektnije, a i kada vam je dah ubrzan, nemate kapaciteta za složene rečenice – držite se kombinacije uzdaha, dodira i reči i pokažite partneru da zaista uživate, kad radi ono što vam najviše prija.

Pročitajte i ovo: Uzbudljive poze za najbolji seks van kreveta

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments