Jesenji recepti sa cimetom su tradicija u ovo doba godine. Ukoliko ovog vikenda želite da napravite mirisnu poslasticu za porodicu i prijatelje, a zatim pustite Gilmore Girls, imamo tri recepta koji će se svima dopasti.

Jesenji recepti sa cimetom: Tri ideje

Kolač sa jabukama, cimetom i ovsenim pahuljicama

Sastojci:

450 g zelenih jabuka
1,5 šolja ovsenih pahuljica
1/2 šolje oraha
1/3 šolje + 3 kašike smeđeg šećera
1/4 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1 jaje
250 ml mleka
2 kašike istopljenog neslanog putera + za premazivanje posude

Priprema:

Jabuke oljuštite, izvadite sredinu i isecite. Prelijte sokom od limuna, promešajte i ostavite sa strane. Premažite posudu istopljenim puterom, pa dodajte jabuke. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Zatim uklonite aluminijumsku foliju i ostavite da se jabuke ohlade, nekih 10 minuta. Zatim preko jabuka pospite ovsene pahuljice i orahe koje ste prethodno iseckali. U drugoj posudi smeđi šećer (šolju i 2 kašike šećera), so, cimet, jaje, mleko i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa sipajte preko jabuka, ovsenih pahuljica i oraha. Sve lagano pritisnite kašikom, pa na kraju pospite kolač preostalom kašikom šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.

Waffle ćurosi sa cimetom

Sastojci:

Za testo:

1/2 šolje vode
4 kašike neslanog putera
1/4 kašičice soli
1 kašika šećera
1/4 kašičice cimeta
1/2 šolje brašna
2 jajeta

Za čokoladni preliv:

1/2 šolje šećera
1 kašičica cimeta
1/4 šolje slatke pavlake
60 g čokolade

Priprema: 

U malu šerpu sipajte vodu, pa dodajte puter, so, šećer i cimet. Ostavite da se kuva na jakoj vatri. Kada se puter otopi, a so i šećer rastvore, smanjite temepraturu i dodajte brašno. Brzo mešajte dok se ne formira glatko testo. Nastavite da kuvate testo, uz mešanje, još nekih minut. Sklonite vatru i ostavite da odstoji još 5 minuta. Zatim postepeno dodajte jaja i posle svakog dodavanja varjačom promešajte da se svi sastojci lepo sjedine.

U međuvremenu, pripremite čokoladni preliv. Pomešajte šećer i cimet na tanjiru. U šerpu sipajte slatku pavlaku i dodajte čokoladu. Kuvajte dok se ne istopi, pa sklonite sa strane.

Zagrejte aparat za waffle i premažite uljem. Stavite testo i pecite waffle nekih 5-10 minuta. Radite tako dok ne utrošite sve sastojke. Prelijte waffle čokoladom i pospite šećerom i cimetom.

Kolač sa cimetom

Sastojci:

Za preliv:

110 g smeđeg šećera
70 g brašna
1 kašika kakaoa
1 kašika cimeta
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog kardamoma
55 g neslanog putera

Za kolač: 

400 g šećera
170 g neslanog putera
4 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika ekstrakta vanile
3 jajeta
340 g brašna
400 ml jogurta

Priprema: 

U posudi pomešajte šećer, brašno, cimet, so, kardamom i puter. Zatim sastojke umutite mikserom dok se dobro ne sjedine. U drugoj posudi pomešajte šećer, puter, prašak za pecivo, so i vanilu. Dobro umutite da se svi sastojci sjedine. Zatim postepeno dodajte jaja, a posle svakog dodavanja mutite. Nakon toga dodajte trećinu količine brašna i jogurta, pa ponovo umutite. Ponovo dodajte trećinu brašna i jogurta, pa kada umutite dodajte i poslednju količinu brašna i jogurta. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Ohladite kolač direktno u plehu, pa izvadite i preko sipajte preliv koji ste napravili.

Pročitajte i ovo: Veganski čokoladni mus – recept profesionalnog kuvara porodice Kardashian/Jenner

Naslovna fotografija: instagram.com/choosing_balance

Sanja Belinić

Comments