Uobičajene reči negodovanja, kada primetite akne, glase „kao da sam u pubertetu“. Preslišavate se – da li ste u PMS-u, pokušavate da povežete pojavljivanje bubuljica sa ishranom, alergijama. Trebalo bi da ste se te napasti odavno oslobodili, ali istina je da se akne kod odraslih javljaju mnogo češće nego što mislite i mogu biti posledica brojnih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Nad nekim od tih faktora imate kontrolu i lako ih možete eliminisati, ali drugi su manje očigledni i lečenje je kompleksnije.

Najčešći faktori koji uzrokuju akne kod odraslih

Hormonski faktor

To je lako povezati, jer ste odavno primetili da vam se akne pojavljuju pred menstruaciju, ili u periodu oko menstruacije. Generalno, bubuljice nastaju kada se mrtva koža i sebum (masna supstanca koju proizvode lojne žlezde) spoje i blokiraju pore ili folikule dlake. Ako patite od hormonalnih akni, verovatno će vam izbijati oko brade i usana i za vreme ovulacije, kada progesteron raste i stimuliše proizdvodnju sebuma. Hormonske akne se mogu javiti i tokom trudnoće, ili nakon prekida kontracepcije.

Stres može uzrkovati akne kod odraslih

Ovaj prekidač za akne kod odraslih nije nikakvo iznenađenje – stres podstiče endokrini sistem da proizvodi više hormona koji utiču na pojavu akni (kao što su androgeni i kortizol). Možete primetiti da vam bubuljice iskaču kada ste anksiozni zbog teške odluke, ili kada ste pritisnuti rokovima, ili prilikom velikih životnih promena.

Upotreba telefona može izazvati akne kod odraslih

Telefoni su nam praktično stalno u rukama, a na njima se zadržava mnogo bakterija, pa je logično da prislanjanje telefona na lice, ili dodirivanje lica nakon držanja telefona, može dovesti do začepljenja pora i pojavu akni na obrazima i bradi. Pored redovnog brisanja telefona (ekrana i navlake), izbegavajte da dodirujete lice – to je generalno dobra navika, koju bi trebalo da smo usvojili tokom pandemije.

Genetski faktor

Iako ne postoji stvarni gen za akne, genetika može igrati bitnu ulogu – možete naslediti problematičnu kožu, koju ima neko od vaših roditelja, ili možete naslediti gene koji vas čine podložnijim dejstvu gljivica ili reakciji na fluktuaciju horomona, proizvodnju sebuma i stres.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tova Elneskog (@tovaelneskog)

Pročitajte i ovo: 9 mitova o aknama koji će vam pomoći da zacelite svoju kožu

Znojenje izaziva akne kod odraslih

Nije loše znojiti se – čin znojenja ne izaziva akne sam po sebi, međutim, ako ostanete preznojeni u opremi u kojoj ste vežbali, ili se ne tuširate posle preznojavanja, koža će biti podložnija dejstvu bakterija. Da biste se zaštitili od izbijanja akni, posebno na vratu, leđima i grudima, nosite poroznu odeću za vežbanje, obrišite lice čistim peškirom tokom vežbanja i istuširajte se svaki put kada se obilno preznojite.

Neki proizvodi za šminku, negu kože i kose

Vaši kozmetički proizvodi bi vas nehotice mogli koštati čistog tena. Čest faktor koji izaziva akne kod odraslih mogu biti proizvodi koje koristite za negu kose i kože. To možete ustanoviti tako što ćete promeniti sredstva za negu, birati šampone bez sulfata, koji pogoduju osetljivoj koži i lake hidratantne kreme za lice. Nikako nemojte koristiti šminku kojoj je istekao rok i podražite kreme i pudere koji ne blokiraju pore.

Preterano pranje lica

Često i preterano umivanje takođe može izazvati akne kod odraslih – savet je da se ne umivate više od dva puta dnevno (osim ako zaista morate). Koristite sredstva za pranje lica koja ne zatvaraju pore i laganu hidratantnu kremu bez ulja. Sredstva protiv akni nemojte koristiti svakodnevno, već samo nekoliko puta nedeljno, kako biste sprečili isušivanje kože. Ako je potrebno, tretirajte direktno bubuljicu – nanesite na upaljeno mesto dvopostotni rastvor salicilne kiseline. Ne zaboravite piling dva puta nedeljno, kako biste uklonili mrtve ćelije i očistili pore.

Lečenje akni pre nego što sazru

Ne pokušavajte da istisnete bubuljicu pre nego što se pojavi belo na vrhu i pre nego što je potpuno zrela, zato što možete izazvati samo još goru i dublju upalu. Zakamuflirajte aknu korektorom, a uveče sprovodite tretmane sumoporom ili glinom. Kada je akna zrela, nemojte je cediti silom, da ne oštetite kožu. Umesto toga napravite oblogu od vrele vode (koliko možete da izdržite) i držite je na vrhu bubuljice. Zatim pažljivo pritiskajte jagodicama prstiju (ili štapićima za uši) pored akne, kako bi sadržaj izašao bez kidanja kože. Ukoliko stalno imate probleme sa aknama, posetite dermatologa. Akne kod odraslih mogu se lečiti retinolom, ili pilulama za kontracepciju, koje ne možete koristiti bez recepta.

Pročitajte i ovo: Da li je pranje lica sapunom zaista toliko loše?

Naslovna fotografija: instagram.com/tovaelneskog

Brankica Milošević

Comments