Vežbanje

Osim što dobro utiče na vaše zdravlje, dobru formu i jača vam mišiće, vežbanje je dobro i za vašu inteligenciju – fizički napor koji ulažete u teretani, na atletskoj ili biciklističkoj stazi, pri trčanju i pešačenju, rasterećuje vas od razmišljanja. Kad se fizički angažujete, onda ne mislite na probleme i ne vrtite se u krug, pa je mozak slobodan od brige i može da procesuira na podsvesnom nivou. Znate ono kad prestanete da mislite na neki problem, jer ste uložili svu pažnju u nešto drugo (zaboravili ste ono što vas muči) i onda vam rešenje sine odjednom, iako ga niste tražili – to je mozak obavi “apdejt” osvežio se i iskoristio energiju koju su pre toga trošile brige, strahovi i emocije, da se krišom od svesnog uma pozabavi rešenjem. Vežbanje i intenzivna fizička aktivnost na taj način poboljšavaju mentalne sposobnosti.

Strast

Kada imate neko strasno interesovanje, spremni ste da se maksimalno angažujete i date sve od sebe – na ovaj način regrutujete sve svoje sposobnosti i hemija vašeg mozga i organizma itekako podstiče vašu inteligenciju, sposobnost uviđanja i povezivanja, zapažanje, istrajnost, delotvornost.

Učenje jezika

Učenje novog jezika angažuje vaše sposobnosti i unapređuje inteligenciju – podržavajući veštine kao što su planiranje, uviđanje, analiziranje i rešavanje problema.

Testovi znanja

Korisno je da povremeno uradite neki test znanja, da biste upotrebili znanje koje ste negde skladištili, a ne koristite ga, odnosno, da biste koristili neuronske veze koje su se stvorile kada ste ta znanja usvajali. Takođe su korisni kvizovi, slagalice, sudoku, ukrštene reči i slične enigmatičarske aktivnosti, koje vas zaokupljaju, zabavljaju i aktiviraju vaše sive ćelije.

Nauka podržava ideju da mozak može da se obnavlja i razvija i da mi, svojim aktivnostima, tom razvoju možemo mnogo da doprinesemo. Na isti način, možemo da pomognemo sebi u fazi nekog oporavka ili u prevaziaženju nekih mentalnih slabosti.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/hfpost

Brankica Milošević

Comments