Od prepoznatljivih crvenih usana do zaštitnih platinastih lokni, Marilyn Monroe je bila – i još uvek jeste – originalna bombshell i ikona lepote. Svi smo upoznati sa time da je imala sklonost ka istinskom glamuru koji i danas pokušavamo da rekreiramo. Kako bi 1. juna bio proslavljen njen 97. rođendan, odlučili smo da se prisetimo njenog ikoničnog izgleda, kao i rutine lepote slavnih imena starog Holivuda.

Beauty tajne Marilyn Monroe – ključni koraci za holivudsku lepotu

Klonila se sunca

Jednom prilikom, Monroe se izjasnila kako lično nije zagovornik tamnijeg tena, iako je tada u Kaliforniji bio veoma poželjan i u trendu. Razlog tome je što je volela da se oseća kao da je plava duž čitavog tela, što znači da, ako želite da rekreirate njen izgled, zaboravite na bronzere i kreme za samopotamnjivanje u koje se toliko svi kunemo kad nastupi leto.

Volela je veoma specifičnu nijansu plave kose

Ako ste se ikada pitali koju nijansu je Monroe tražila kada je išla kod frizera, verovatno ne biste pogodili da je to bila boja pod nazivom “jastučnica-bela” (eng. pillowcase white). Prema autorki Pameli Keogh, koja je svoju karijeru posvetila pišući knjige o poznatim ličnostima kao što su Audrey, Jackie, pa i Marilyn, Monroe je svoju kosu blajhala na svake tri nedelje. Kako bi izbegla često pranje kose, što utiče na boju, koristila bi pomagalo poput današnjeg suvog šampona – i to Johnson’s Baby puder. Nanosila ga je na svaka dva dana, kako bi joj kosa uvek izgledala sveže.

Beauty tajne Marilyn Monroe za punije usne

Ako ste nekada želeli da rekreirate njen ikonični izgled usana, a niste znali kako – evo rešenja. U pitanju je samo pametno korišćenje ruževa za usne. Njen šminker bi naneo do čak pet različitih nijansi crvene – tamniju, koja vuče na šljivu na uglovima usana, svetliju na unutrašnjosti – kako bi stvorio iluziju dimenzije i punoće. Ovo je pametan savet koji mnogi šminkeri i danas koriste.

Pročitajte i ovo: Najbolje uloge glumice Ane de Armas, pre Marilyn Monroe

Znala je koliko je san važan

Budući da je uživala u snu, Monroe je spavala između pet i deset sati tokom noći, u širokom single krevetu. Nedelja je bila njen dan za potpuno uživanje, tako da bi tad praktikovala totalno opuštanje, a nekada bi joj trebalo i do dva sata da se probudi.

Poseban miris

Možda znate i da je bila poznata po tome što nije nosila odeću za spavanje, a čak je izjavila i da su joj pidžame jezive, i da joj ometaju san. Ono što jeste nosila na sebi bilo je pet kapljica parfema Chanel No.5, mirisa koji je takođe dodavala i u svoje ledene kupke. Kad smo već kod ledenih kupki, Marilyn je bila ispred svog vremena, koristeći ih pre nego što su ih popularizovali sportisti. Govori se da je koristila ovaj vid kupki kako bi kožu održala čvrstom i zategnutom.

Tajne Marilyn Monroe – kako se brinula o koži

Monroe je, poput Audrey Hepburn, često posećivala mađarskog dermatologa Ernoa Laszloa. S obzirom na to da je patila od suve kože (a priča se i da je opsesivno prala lice, čak pet puta dnevno, kako bi sprečila izbijanje bubuljica i nesavršenosti), Laszlo joj je pripisao rigoroznu rutinu za negu kože, koja se razlikovala u zavisnosti od prilike i doba dana. Njena večerna rutina počinjala bi sa uljanim klenzerom, zatim nanošenjem specijalne kreme koju je doktor osmislio (Active Phelityl Cream), što bi zatim isprala. Na kraju, stavljala bi kontrolišući losion, a dobra vest je što su svi ovi proizvodi dostupni i danas, tako da samo potražite ime ovog čuvenog lekara i videćete šta je sve dostupno.

Kako da dobijete Monroe sjaj na licu

Iako se danas većina ljudi okreće hajlajteru kad želi da postigne sjajan efekat na licu, Monroe je sijala na nešto drugačiji način. Koristila bi slojeve vazelina ispod pudera, što bi pomoglo da koža uhvati svetlost i samim tim sija. To je trend koji je u poslednje vreme ponovo postao popularan, poznatiji kao slugging, a pogotovo u k-beauty svetu. Takođe je bila veliki fan hladne kreme i drugih prozivoda koje koristimo danas, poput klasične Nivea kreme, pa čak i maslinovog ulja, koje je navodno stavljala na kožu kako bi se borila sa suvoćom.

Pročitajte i ovo: Zašto i dalje žudimo za figurom Marilyn Monroe?

Naslovna fotografija: pinterest.com

Nenad Grubanoski

Comments