prva Carrie Bradshaw   stil ili poza?

Odmotavam topli obrok iz folije, dok mi stomak glasno podvikuje da požurim. Dostava je stvarno počela ozbiljno da kasni! To je mali ritual kom se ja prepuštam kad je vreme da se umotam u ćebe i pritisnem play da show počne. Kineski specijalitet polako popunjava stomačnu prazninu i muzička špica sa gomilom produkcijskih imena privodi kraju. Pokušavam da se setim kada sam počela da uživam u ovim aktivnostima, ako to mogu tako nazvati… Hmm… A da, bilo je to kada se HBO uzdigao intrigantnim predstavljanjem savremenih problema u vidu “filma u nastavcima”.

Verovatno je većina vas pratila hit seriju “Seks i grad” (“Sex and the City”), i svi se dobro sećamo Keri (Carrie), Samante (Samantha), Šarlot (Charlote) i Mirande (Miranda). Prvo je show postao popularan širom sveta, odmah nakon pilot epizode u junu 1998. godine, dok to u Srbiji nije bio slučaj. Pored toga što smo kasnili, ni publika nije bila toliko “zagrejana” u početku.  Vremenom su popularne zvezde show-a postale uzor mnogim obožavateljima, iako je za to bilo potrebno da se serija reprizira. Priča je zasnovana na problemima žena koje su etiketirane kao single (solo), sadržaj je predstavljen delom dramski, delom humoristički. Humor uglavnom karakterišu krajnosti četiri junakinja. Njihove drastične razlike izgledaju kao mozak jedne žene – savremene žene – u čijoj glavi se vrzmaju razne ideje kako da sebe usreći, a da ipak ne bude osuđivana od strane društva. Elem, i pored svih pokušaja da imaju seks bez obaveza, one i dalje upadaju u “zamku za emotivce”. Pitanje glasi: Da li želimo da živimo takav život?

Serija je za cilj imala da razbije tabu o seksu i predrasude o ženi i njenom položaju u društvu, ali je takođe parodija na ženu i njene nagle izmene koje su usledile nakon viševekovnog “zakopčavanja do grla”. Ali priča je ipak nekako dobila i drugu dimenziju. Mnogi je nisu pravilno razumeli i prihvatili su se nekih, moglo bi se reći, iskrivljenih standarda: nosi se dizajnirana obuća i garderoba čak i po cenu da to “isisa” sav budžet i dama ostane bez obroka. Zatim, od izuzetne je važnosti da se promeni što više partnera i stekne veliko iskustvo i inspiracija za pisanje seks-kolumni. “Nevaljali” koktel cosmopolitan je za doručak. Preziranje biljnog i životinskog sveta, jer su odlasci iz “civilizacije” Njujork vrlo retki, pa se i poznavanje nauke svodi na edukovanje iz paketa Discovery (povremeno, kad se FashionTV uključi u prenos revije za muškarce). Poezijom se smatra članak u magazinu “Vogue” o prelepoj Oscar de la Renta zimskoj kolekciji.

sexandthecity Carrie Bradshaw   stil ili poza?

U redu, znam da moja nabrajanja zvuče oštro, ali mi je lakše da ih tako kategorišem kako bih napravila vidljivu razliku. Problem je u tome što mladi u trci za trendom nalaze svoj životni prioritet – cipele sa crvenim đonom kao glavnom etiketom. O tome je zapravo reč.

Hajde da sagledamo profile likova iz ovog televizijskog hita: One imaju preko trideset godina, profesionalna usmerenja, već dovoljno iskustva, samostalan život i preostaje im samo još da pronađu “odgovarajućeg” partnera. Naime, svaka epizoda ima neki novi problem, bio to u pitanju seks, međuljudski odnosi, profesionalna nemotivisanost  ili nešto četvrto, u svakom slučaju, svaka za sebe predstavlja neku naučenu lekciju. Ono što, realno gledajući, nema baš mnogo smisla je to što čuvena Keri, kolumnistkinja lokalnog nedeljnog lista, bez velikih ambicija i apetita, ipak obezbedi sebi lagodan zivot na Menhetnu i po nekoliko pari ekstravagantnih cipela svakog meseca.

Tvorci serije, kako bi privukli pažnju publike, idu u stereotipnu krajnost, ali pored toga kreiraju i problem koji ukazuje da takav način života ipak uzrokuje i izvesne poteškoće. (Keri u jednom delu priče izgubi stan, a i verenika, i shvati da je potrošila preko $40.000 na obuću i da nema gde da živi. Tada i ona uviđa da je njen fetiš prevazišao granice.)

Neverovatno je koliko ova vrsta medijskog eksponiranja može da utiče na stvaranje i promenu svesti publike. Danas, kada uđem u knjižaru, na polici bestselera nailazim na naslove “Šoping na visokim potpeticama“, “Devojka sa Menhetna“, “Kako da znaš da li je pravi“, “Osvajačica Holivuda”, “Đavo nosi Louboutin”, “Đavo voli kristale i dijamante“ i ostale sa sličnom tematikom. Tada se ne mogu osloboditi misli da su osobe koje pišu romane, zapravo, samo dobri trgovci. Prodaju bljutavu literaturu publici koja ništa drugo nije čitala do zabavnih tekstova “Cosmopolitan”-a, seks saveta i novosti iz Holivuda.

Na kraju mogu da zaključim – isključivo na vama je odluka da li ćete se prepustiti novonastalim moralnim okvirima, ili ćete ipak ostati dosledni i prosto se opustiti i uživati u sjajnim kadrovima Times Square-a i neosporno glamuroznoj kostimografiji.

sex and the city main Carrie Bradshaw   stil ili poza?

Katarina Vesin je budući novinar. San joj je da proputuje svet i napiše putopise. Oduvek piše prozu i poeziju, inspiraciju nalazi svuda oko sebe. Veliki je ljubitelj rep i r&b muzike, nepopravljivi je optimista i borac, obožavatelj životinja. Voli modu, a posebnu strast gaji prema obući. “During your life, never stop dreaming. No one can take away your dreams!” (Tupac Shakur)

Comments