Pošto sam se “navukao” na simulaciju fudbalskog menadžera tokom dve sezone pre nastanka ovog o kom pišem, jedva sam čekao verziju 2001/02. Došao je i taj oktobar 2001. i, hvala Bogu, izostalo je razočaranje. Od tada priznajem samo jednu verziju popularnog “menadžera”, a to je ova. Oduzeo mi je sate, dane, možda i godine, smanjivao ocene, ali – to je ljubav.

Kompanija “Eidos Interactive” je u saradnji sa kolegama iz “Sports Interactive” lansirala ovu superpopularnu video-igricu, namenjenu pre svega za PC, ali i za Mac i Xbox. Svaki pravi fan zna o čemu pričam kada je u pitanju čekanje na omiljenu igricu, tako da je trenutak kada sam prvi put kliknuo na ikonicu “cm0102” zauvek zapisan u mom sećanju kao jedna od većih radosti. Poboljšana je komunikacija sa upravom, javnošću, uz još mnogo naprednih opcija za to vreme. Skauting i pronalazak igrača kao što je Maksim Cigalko (Maxim Tsigalko) iz Dinamo Minska, ili pak, “nepostojećih”, poput Portugalca To Madeire daju posebnu čar igri. Inače, Belorus Cigalko nije ostvario zapaženu karijeru, čak ju je rano i završio, sa 26 godina, ali je svakako najpopularniji igrač koga je iznedrila ova igrica.

Kada je Dinamo igrao protiv Smedereva u Intertoto kupu, gledao sam prenos i po najavi komentatora da Cigalko ulazi u igru, priznajem, pustio sam suzu. Bio je to veliki trenutak za mene, da vidim čoveka koji mi je “hrpom” golova doneo brojne trofeje gde god da sam ga doveo. Šalu na stranu, suza i nije bilo, ali sam bio presrećan da vidim kako taj čovek u stvari izgleda. Kasnije sam pronašao čitavu plejadu beloruskih igrača, pa su u svakom klubu koji sam vodio, a koji je dozvoljavao transfer mladih ili manje poznatih igrača (u Engleskoj nije dozvoljen, prim. aut), činili pravu koloniju. Navešću neke od njih ukoliko vas uhvati nostalgija kao što mene povremeno uhvati, pa ponovo instaliram CM 01/02.

Maksim Cigalko Championship Manager 01/02: Večita nostalgija za legendom

Za sve igrače CM 01/02 ovo je najbolji igrač svih vremena - Maksim Cigalko. Sada znate i kako izgleda

Pročitaj i ovaj tekst.

Koga lažem, uvek mi je instaliran, ali o tome drugi put. Dakle, Sergej Nikiforenko (Sergey Nikiforenko), Andrej Milevski (Andrey Milevskiy), Vladimir Soročinski (Vladimir Sorochinskiy), Dmitrij Balašov (Dmitriy Balashov) ili pak Sergej Kovalčuk (Sergey Kovalchiuk)… Naravno, ne treba zaboraviti ni nigerijski dvojac iz Šahtjora Džulijusa Agahovu (Julius Aghahowa) i Isaka Okoronkva (Isaak Okoronkwo), “podržane” Asane N’Diajeom (Assane N’Diaye). Sve njih dovedete za “male pare” i napadate trofeje u svim takmičenjima. Odmah po pokretanju ima i dosta slobodnih igrača, a Taribo Vest (Taribo West) je jedan od onih koji se najviše isplati. Pored ludo obojenih pletenica, našim ljubiteljima fudbala je poznat jer je igrao i za Partizan u onoj istorijskoj sezoni u Ligi šampiona. Takođe su tu i Pep Gvardiola (Josep Guardiola), novi trener evropskog šampiona Bajerna (Bayern Munchen), doskora i Barse (Barcelona), a i nešto manje poznati Kolumbijci Viktor Hugo Aristizabal (Víctor Hugo Aristizábal Posada) i Hairo Fernando Kastiljo (Jairo Fernando Castillo Cortés). Izvinjavam se ako sam nekog zaboravio.

Današnje simulacije su prilično nerealne, a tu pre svega mislim na Football Manager. Želite objašnjenje? Zato što u roku od sezonu-dve možete da budete veoma uspešni ili da poosvajate sve sa prosečnim ekipama. Verujte mi, probao sam da igram sa Zvezdom, drugar sa Partizanom i ne sumnjam u naše menadžerske sposobnosti, ali što je mnogo – mnogo je. Sa druge strane, verzija za sezonu 2001/02 je takva da morate da se potrudite i da budete uporni da bi nešto osvojili, naročito u eri Rome i Lacija, primera radi. Takođe morate biti spremni na “kikseve” ukoliko predvodite neki od velikih klubova. U tome je čar, zar ne? Voleo sam da uzmem River Platu (Club Atlético River Plate) ili Atletiko Mineiro (Clube Atlético Mineiro), da osetim kako je biti menadžer u Južnoj Americi.

Skidao sam dodatke i igrao domaću ligu, vodio nacionalne timove. Koliko je CM 01/02 popularan , govore “pečevi” za, da se tako izrazim, sadašnjost. Na kraju, drago mi je ukoliko sam uspeo da izazovem lepa sećanja strastvenim zaljubljenicima u ovu igricu, a još draže ukoliko sam uspeo da nekoga nateram da je ponovo zaigra. Sam slogan igre glasi: “It’s the most important game of your life”… I nije laž.


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš. Obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju. Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega, jer mu pruža sve što mu treba.

Comments