Čia puding nije običan puding. Ne kuva se, sasvim je drugačije teksture od pudinga iz kesice i daleko zdraviji. Možete ga jesti za doručak, kao desert, sa koštunjavim i drugim voćem; slobodno možete eksperimentisati. Ono što je potrebno da znate pre nego što počnete da pravite čia puding jeste da čia seme morate ostaviti u vodi ili mleku od 2 do 3 sata. Seme će nabubriti, pa tek onda možete da dodajete ostale sastojke. Što duže čia stoji u tečnosti, više će postajati kao puding, jer će čija ispustiti svoju sluz.

Predstavljamo vam nekoliko načina na koje možete napraviti čia puding:

Čia puding s voćem i kokosovim mlekom

Za pripemu ovog jednostavnog pudinga će vam biti potrebni sledeći sastojci:

– 1 šolja kokosovog mleka

– 2 kašike čia semena

– kašičica ekstrakta od vanile

– zamrznuto bobičasto voće

Priprema:

U jednu šolju kokosovog mleka stavite stavite dve kašike čia semenja. Nemojte stavljati više od toga, jer će tako puding biti previše gust. Čiu ostavite u frižideru na dva sata, pa onda dodajte ostale sastojke. Za aromu možete dodati kašičicu ekstrakta od vanile. Naseckajte voće po želji. Na primer, to može biti bobičasto voće, a količinu odredite po želji. Ako želite da čia puding jedete za doručak, preporučujemo vam da čiu stavite u mleko uveče, kako bi vas ujutro dočekao hladan puding.

Puding sa bademovim mlekom

Umesto bademovog možete koristiti bilo koju drugu vrstu mleka, po želji. Za recept će vam biti potrebni ovi sastojci:

– jedna čaša bademovog mleka

– 4 kašike čia semenki

– 1 kašika meda

– 1 pomorandža

– bademi, orasi, laneno seme

Priprema:

U jednu teglicu pomešajte mleko sa čia semenkama i dodajte kašiku meda. Mešajte med dok se ne istopi i ne sjedini sa mlekom. Potom, ostavite teglicu u frižideru minimum na tri sata, a najbolje je da ostane preko noći. Što duže čia bude stajala u mleku, to će vaš puding imati bolji ukus. Nakon što semenke nabubre i puding bude spreman, očistite pomorandžu i iseckajte je na komade. Poslužiti sa usitnjenim koštunjavim voćem i lanenim semenom. Preliti sa medom, ako želite još jači ukus.

Comments