Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

On ima svoju stalnu adresu, milione fanova, ženu iz snova, najboljeg prijatelja, stajling na kome bi mu većina ljudi pozavidela, svoju violinu, šarm i blagu sklonost ka opijatima. Njegova mudrost i moć zapažanja su nadljudske, ekscentričan je, pedantan, a šuška se da je patio od manične depresije, mada to nije potvđeno. Voli da se pobije, onako muški, mačem savršeno vlada, a spava sa revolverom. Poznaje botaniku, anatomiju, hemiju i britanske zakone. Naspram njega Spajdermen (Spiderman) i Betmen (Batman) deluju prosečno. On je Holms, Šerlok Holms (Sherlock Holmes).

224 Dobro došli u Baker Street 221b

Odgovorno tvrdim da je Šerlok prvi pravi superheroj. Svi znaju da ga je stvorio Sir Artur Konan Dojl (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle), još davne 1887. godine, koji je o Šerloku napisao oko 60 priča, a sve one su i ekranizovane i postavljane na repertoare najznačajnih pozorišta širom sveta. Međutim, Šerlokova popularnost ide dalje od malih ekrana i pozorišnih dasaka. On ima svoje muzeje i biste širom sveta, od Londona, preko Edinburga, pa sve do Moskve. Šerlok je inspiracija i za modne dizajnere i preteča mnogih detetkivskih priča, pa i popularnih serija o forenzičarima, istraživačima i doktorima koje su poslednjih godina okupirale planetu, dovoljno je navesti “Bones” i “House”.

614 Dobro došli u Baker Street 221b

Šerlok ne bi bio to što jeste da nije bilo doktora Votsona (Doctor John Watson). Votson je njegova desna ruka, njegov biograf i jedini iskreni prijatelj. Neki tvrde da je veza Holms-Votson bila  malo više od čistog prijateljstva, ja takvima kažem da imaju preterano prljavu maštu. Jer Holms je umeo da voli. Oh, Bože, kakav je to muškarac bio, pa nije ni čudo što je izmišljen.

317 Dobro došli u Baker Street 221b

Šerlokova slaba tačka, Ajrin Adler (Irene Adler), nije obična žena. Odrasla je u SAD-u, ali s obzirom na to da je operska pevačica, proputovala je ceo svet i naučila mnogo toga što nema veze sa pevanjem. U stvari, Ajrin je bila i ostala misterija, ne samo za Šerloka, već i za čitaoce. Čini se da je ona deo Šerloka koji nikada nije bio njegov. Ajrin je nestala pod čudnim okolnostima, ali za Holmsa ostala je The Woman.

416 Dobro došli u Baker Street 221b

Genijalnost Artura Konana Dojla je u detaljima. Mada je za Holmsa imao inspiraciju u svom profesoru Džozefu Belu (Joseph Bell), teško je poverovati da je taj čovek imao IQ 190, koliko su naučnici izračunali da je “pravi” Šerlok vredeo. Dojl je pokušao da se “otarasi” Holmsa, bio je spreman da ga Morijati (Moriaty, Holmsov zakleti neprijatelj) pobedi, kako bi se posvetio drugim stvarima u životu. Ali publika to nije dozvolila, tako da je Šerlok vaskrsnuo. Teško je poverovati da je krajem 19. veka neko imao toliko fanova i da su oni bez onlajn peticija i bez SMS-ova uspeli da nateraju Dojla da vrati Šerlokove avanture u njihove domove.

517 Dobro došli u Baker Street 221b

Holmsov zaštitni znak je lula, zatim kapa i lupa. Naravno i pelerina, posebno ako je karo dezena. Njegov istančan ukus za odeću i ljubav prema klasičnoj muzici je stvorio ikonu stila, trendstera i novog džentlmena. Šerlokove pelerine su posebno drage britanskim IT devojkama, a lula je ostala simbol gospodstvenog. To sto je Šerlok šmrkao kokain ne treba da se tumači na pogrešan način, jer je u to vreme ova droga bila legalna u Velikoj Britaniji.

99 Dobro došli u Baker Street 221b

Većina fanova se će složiti da je najupečatljiviji Šerlok onaj kog je predstavio Džeremi Bret (Jeremy Brett). Pokojni glumac je fizičkim izgledom i stavom zaista oživeo ovaj lik iz mašte. Mada ne mogu da se požalim ni na poslednjeg Šerloka, Roberta Daunija Džuniora (Robert Downey Jr). i njegovog Votsona – Džuda Loua (Jude Law). Prvi film je režirao Gaj Riči (Guy Ritchie), koji je dočarao snagu Holmsa i fantastičan odnos sa Votsonom, koji je jako kompleksan, s obzirom na to da Šerlok i Votson imaju, blago rečeno, različe poglede na svet. Šerlok je poneka detinjast, često posesivan, ranjiv i težak za razumevanje. Votson je njegova suprotnost jer je jednostavan, sa nogama čvrsto na zemlji. Njihove prepirke nastaju od najbalnijih sitnica, kao što je Holmsovo odbijanje da jede jer slučaj ne ide kako treba. Pa ipak, ovaj duo oduševljava sve generacije već više od jednog veka.

89 Dobro došli u Baker Street 221b

Lista filmova i serija o prvom superheroju nalazi se ovde, zajedno sa trejlerima i kratkim biografijama glumaca koji su “bili” Šerlok. A šta donosi najnovi film, nastavak hita iz 2009. godine, nazvan “Igra senki” (“Sherlock Holmes: A Game of Shadows”) saznaćemo krajem decembra.

711 Dobro došli u Baker Street 221b

Do tada: ”Eliminate all other factors, and the one which remains must be the truth.”

107 Dobro došli u Baker Street 221b


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Editors choice