Upoznajte Draganu Ognjenović, neverovatnu modnu dizajnerku prisutnu na lokalnoj modnoj sceni još od 1992. godine – čiji su dizajnerski principi oduvek bili na svetskom nivou. Otvorila je prvu Beogradsku nedelju mode, a danas, dosta godina nakon toga, sa novom kolekcijom otvorila je istorijsko, prvo digitalno izdanje ove manifestacije. Dragana je u toku svoje duge i uspešne karijere, pored Beograda, izlagala i u Italiji, Francuskoj, Austriji, Meksiku, Kipru, kao i u Muzeju moderne umetnosti u Londonu i na Nedelji mode u Njujorku i Majamiju. Estetika Draganinog brenda, pod jednostavnim nazivom “D.O.” izuzetno je prepoznatljiva, čistih linija i formi, kao i monohromnih, jednostavnih tonova. Uz modni brend D.O. Dragana je 2003. godine kreirala i jedinstveni ready to wear brend nazvan “Software”. U nastavku intervjua saznajte više o njenom stvaralaštvu, pogledu na modni svet i budućim planovima. 

MPP 6852 Edit e1607339485666 Dragana Ognjenović: Pre svega je potrebno da upoznamo sebe

WANNABE MAGAZINE: Da počnemo “jednostavno”, kako ste? Kako je protekli period uticao na vaš život, a kako na vaš rad?

DRAGANA OGNJENOVIĆ: Hvala Vam na pitanju. Ovo vreme je zaista neobično. Radim na sopstvenoj adaptaciji na nove uslove u radu, komunikaciji i stvaranju. Promene u percepciji se samo ređaju, jednog trenutka u fokusu je jedno, a sledećeg trenutka nešto sasvim drugo. Sve je jako čudno, verovatno svi od apstrahovanja realnosti dolazimo do više nego realističnog susreta sa njom. Kao i u svim velikim krizama, svima je potreban određen period vremena da krizu razumemo, pa tek onda da počnemo da joj se prilagođavamo i što je još poželjnije, prevazilazimo je. Sve ovo je moguće, ako je ispunjen osnovni preduslov – zdravlje.

WANNABE MAGAZINE: Vaš rad je odavno prepoznat kao “moda za ljude koji misle”. Sa vaše tačke gledišta, po čemu su posebni oni koji misle? Ili, o čemu misle oni koji prepoznaju sebe u vašim kreacijama?

DRAGANA OGNJENOVIĆ: Iskreno, ne znam kada sam i kako dobila taj opis. Razmišljanje je snažno oružje, jer su osobe koje misle osobe koje vodi sopstvena inspiracija i nadahnuće. Razmišljanje je u svakom trenutku važno, jer ono vodi ka integritetu, za koji mislim da je osnova komunikacije sa dizajnom. Nažalost, u svim vremenima pa i u ovom, uvek se radi na tome da se lični integritet stavi u drugi plan, jer je tako jednostavnije. A meni je upravo taj integritet interesantan. Možda smo se tako i prepoznali.

WANNABE MAGAZINE: Žena koja bira šta će obući, priprema se jednako kao vitez koji stavlja oklop. Kako vi to vidite, šta je za vas oblačenje i doterivanje?

DRAGANA OGNJENOVIĆ: Svako oblačenje je , ne samo u kontekstu žena, neka vrsta prekrivanja. U najosnovnijem smislu, pokrivanje u svrhu zaštite od hladnoće, a u drugom, priprema za izazove koji nas u životu očekuju. Uloga žene u društvu je već po definiciji delikatna, pa se priroda očigledno pobrinula da definiše te instikte u ženskom razmišljanju. Kada pogledamo sve kontekste za koje se jedno žensko biće dnevno priprema, od najranijeg doba, pa do zrelih godina, shvatamo da je ta priprema nalik na tu pripremu viteza, koju ste pomenuli. Oblačenje jeste čin u kome se shodno kontekstu, određene osobine naglašavaju, a neke druge prikrivaju. U toj borbi za koju se spremamo, valja izaći kao pobednik.

DRAGANA OGNJENOVIC PORTRET 4 e1607339561749 Dragana Ognjenović: Pre svega je potrebno da upoznamo sebe

WANNABE MAGAZINE: Koju magiju koristite vi, kao kreator? Šta vas inspiriše, i šta se krije iza vaše najnovije kolekcije prikazane na Beogradskoj nedelji mode?

DRAGANA OGNJENOVIĆ: Ako magije i ima, onda je to ona koja je duboko u nama. To što smo istinski mi nemoguće je sakriti, pa se sigurno vidi i u revijama i kolekcijama. One su deo neprekinutog razmišljanja o modi i uživanja u njoj.

WANNABE MAGAZINE: Kako se kroz odevanje izražava sloboda i nesputanost?

DRAGANA OGNJENOVIĆ: Jedan tako minoran detalj, kao što je odeća, kroz vekove je činila čak i revolucije. To samo pokazuje, do koje mere su ljudi osetljivi na pojavu promena u ponašanju, navikama i odevanju. Dokaz naše širine i otvorenosti nadzora, često leži baš u tome. Da prihvatimo različitost i da stroge, nikada napisane norme, mogu da budu shvaćene i na neke druge načine. Kada samo pođemo od sebe, i analiziramo sopstvene stavove u odnosu na osobe koje su različite, shvatamo koliko je to delikatna tema. Pre svega za mlade ljude, to je mesto gde se najednostavnije izražava bunt protiv stereotipa i krutih nevidljivih normi društva. Neverovatno je da je odeća i svojevrsna “oglasna tabla” sa koje šaljemo najrazličitije poruke o sebi. Nažalost, neki brendovi su to zloupotrebili. Zato je integritet važan.

Comments