Otkrivajući svet filma, dinamičnih slika i zvukova, glumu, pokrete, specijalne efekte, scenografiju, sigurno se nikada niste zapitali odakle mačka u rukama Marlona Branda (Marlon Brando)  i da li je glumac poput Vila Smita (Will Smith) zaista hteo da glumi u “Ljudima u crnom” (Men in Black). Informacije u vezi sa omiljenim holivudskim zvezdama i visokobudžetnim filmovima do javnog mnjenja, putem kućnih televizora dopirale su površno. Kritična publika se prema modernom filmu ophodila na sasvim drugačiji način i njemu prilazila akumulirana znanjem. Možda većinu vas uopšte i nisu privlačile činjenice koje su se događale iza kulisa velikih holivudskih hitova, ali zavisnike ove sedme umetnosti sigurno jesu. Zbog toga verne filmofile častimo svežijim, manje poznatim, stvarima iz sveta sedme umetnosti, a ostalima ostavljamo na volju da pročitaju o čemu se ovde radi. Na kraju, možda i postanu bogatiji za neko novo saznanje.

1. Na snimanju “Afričke kraljice” (The African Queen) u Kongou 1950. godine, cela ekipa filma, uključujući i Ketrin Hepbern (Katherine Hepburn), razbolela se od dizenterije usled konzumiranja vode. Hemfri Bogart (Humphrey Bogart) koji je stalno pio viski bio je pošteđen ove bolesti.

SLIKA 18 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Ketrin Hepbern i Hemfri Bogart u filmu "Afrička kraljica"

2. Kostim Plašljivog lava iz filma “Čarobnjak iz Oza” (Wizard of Oz) napravljen je od stvarne lavlje kože.

3. Džudi Garland (Judy Garland) je za ulogu Doroti u filmu “Čarobnjak iz Oza” plaćena 35 dolara nedeljno, dok je Toto plaćen 150 dolara. Ironija sudbine je ta što su crvene cipelice koje je Doroti nosila na probnom snimku danas na aukciji prodate po ceni od 612,000 dolara. Međutim, još jedan par crvenih cipelica koje je Doroti zapravo nosila biće tek ponuđene na aukciji sa očekivanom cenom od tri miliona dolara.

SLIKA 35 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Džudi Garland je odigrala sjajnu ulogu u filmu "Čarobnjak iz Oza"

4. Šon Koneri (Sean Connery) je nosio periku u svakom filmu o Džejmsu Bondu (James Bond), počevši sa poznatim Dr Niko (Dr. No) iz 1962. godine.

SLIKA 42 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Šon Koneri, poznat kao Džejms Bond

5. Kada je matični brod prolazio iznad Đavolje kule pred kraj Spilbergovog (Steven Spielberg) filma “Bliski susret treće vrste” (Close Encounters of the Third Kind), poznati robot iz “Ratova zvezda” (Star Wars), R2-D2, vidi se kako visi prikačen za dno broda.

6. O Džej Simpson (O.J. Simpson) je prvobitno bio planiran za ulogu “Terminatora” (Terminator), ali je Džejms Kamerun (James Cameron) odlučio da ovog glumca zameni Arnoldom Švarcenegerom (Arnold Schwarzenegger) uz opravdanje da je Simpson suviše fin za ulogu hladnokrvnog ubice.

foto20 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

O Džej Simpson suviše fin za Terminatora

7. Problematična, mehanička ajkula u filmu “Ralje” (Jaws) dobila je nadimak Brus, po Spilbergovom advokatu.

SLIKA 6 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Ajkula Brus

8. A ime Spilbergovog advokata je danas dobilo i novog vlasnika. To je ajkula iz animiranog filma “U potrazi za Nemom” (Finding Nemo).

9. Posle čitanja scenarija za film “Ljudi u crnom” Vil Smit je odbio ulogu. Posle nagovaranja njegove žene Džejde (Jada Pinkett Smith), ipak je pristao.

10. Mačku koju u uvodnoj sceni filma “Kum” (The Godfather) u naručju drži Marlon Brando nije bila planirana u scenariju. Marlon je nju pre početka snimanja našao kako luta scenom i pridodao je celom projektu.

11. Džek Nikolson (Jack Nicholson) toliko mrzi da daje intervjue da se nije pojavio u nekom televizijskom programu još od 1971. godine.

12. “Cloverfield” je prvobitno predstavljao šifru za film. Zapravo film je dobio ime po bulevaru Santa Monika u Kaliforniji gde su se tokom snimanja nalazile kancelarije kompanije Bad Robots. Napokon, producenti su uprkos šali odlučili da zadrže naziv.

SLIKA 8 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Šala, mala – Cloverfield

13. Scenu filma “Čelični čovek” (Iron Man) u kojoj se pojavljuju Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) u ulozi “Crne udovice” i Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.) otela se kontroli kada je Dauni, svojim kostimom “Čeličnog čoveka” udario Skarlet koja je pala i tom prilikom očistila pozornicu koja je bila prašnjava. Blam koji je Dauni doživeo naveo ga je na beskrajno izvinjavanje svojoj koleginici, koja je nakon pada ustala, obrisala prašinu sa sebe i počela da se smeje.

14. Ralfi u filmu “Božićna priča” (A Christmas Story) 28 puta ponavlja da želi pušku Red Ryder BB. Džek Nikolson je u ovom ostvarenju želeo da dobije ulogu oca, međutim njegov zahtev je odbijen zbog visine plate koju je tražio.

SLIKA 91 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Petar Bilingslej u mlađim danima

15. Glumac koji igra Ming Minga u filmu “Vilenjak” (Elf) je zapravo Petar Bilingslej (Peter Billingsley), tzv. Ralfi.

SLIKA 10 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Billingslej igra patuljka Ming Minga

16. Saznavši da je njegova koleginica Ola Rej (Ola Ray) gola pozirala za “Playboy”, 1980. godine, Majkl Džekson (Michael Jackson) je priznao da nikada nije čuo za taj magazin.

17. Džim Keri (Jim Carrey) je bio omiljeni glumac Tupak Šakuru (Tupac Shakur). Kako bi ga oraspoložio Keri je slao pisma Tupaku koji je služio kaznu u zatvoru.

SLIKA 111 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Džim Keri i Tupak Šakur, zanimljivo prijateljstvo

18. Netrpeljivost u privatnom životu između glumačkog para Ris Viterspun (Reese Witherspoon) i Vinsa Vona (Vince Vaughn) odrazila se i na film “Četiri Božića” (Four Christmases). Dok je Ris uvežbana glumica, Vins vidi scenario kao podlogu za inovaciju teksta. Nesuglasice između dvoje kolega su prouzrokovale odlaganje snimanja.

19. U animiranom filmu “Priča o igračkama” (Toy Story) dizajn tepiha u Sidovom hodniku je identičan onom iz horor filma “Isijavanje” (The Shining).

SLIKA 122 Dvadeset filmskih zanimljivosti za koje do sada niste čuli

Igračke "ukrale" tepih od Isijavanja

20. Maska poznatog  protagoniste Majkla Majersa (Michael Myers) iz horor filma “Noć veštica” (Halloween) zapravo je maska Kapetana Kirka iz “Zvezdanih staza” (Star Trek) ofarbana u belo. Prvobitan naziv za “Noć veštica” trebalo je da bude “Bebisiterke ubice” (The Babysitter Murders).


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…

Comments