U tekstu o Rajanu Goslingu (Ryan Gosling) spomenuli smo da su mnogi glumci obeleženi bilo nekom svojom ulogom, bilo epitetom lepotana. Posle nepravde nanesene Bredu Pitu (Brad Pitt), sada je došao red na Leonarda Dikaprija (Leonardo DiCaprio), koga će čovečanstvo pamtiti po ulozi Džeka (Jack) u “Titaniku” (Titanic), a čovek se polomi od unošenja u različite profile koje je tumačio.

Publika ga je prvi put videla u reklami za mleko. U prvoj seriji glumio je sa 16 godina, a sa 20 godina nominovan je za Oskara. Nominovan je još dva puta za ovu prestižnu nagradu, ali je nikada nije osvojio, kako na njegovu, tako i na našu žalost. Bilo je teško odlučiti se, ali je lista od pet filmova koje morate da odgledate sastavljena.

“Šta izjeda Gilberta Grejpa” (What’s Eating Gilbert Grape; 1993)

Prva slika5 Filmonedeljak: Leonardo DiCaprio

Džoni Dep i Leo našli su se u ulozi braće koja su uglavnom predmet osude društva

U američkoj zabiti, u raspaloj kući, živi posve neobična porodica. Gilbert (Gilbert), koga tumači Džoni Dep (Johnny Depp), najstarije je dete nekadašnje lepotice koja se pretvorila u “nasukanog kita”, kako ju je okarakterisao sam Gilbert. Sa njima žive njegove dve mlađe sestre i mentalno zaostali brat, koga glumi Dikaprio. Leo je izneo ovu izuzetno zahtevnu ulogu toliko dobro da ga nećete prepoznati, a osećaj da se radi o glumi potpuno će nestati. Upravo je za ovu ulogu zaslužio svoju prvu nominaciju za Oskara. Elem, u gradiću u kome žive, Gilbert upoznaje devojku koju su čista slučajnost i sudbina navele da se tu zadrži nedelju dana. Ova drama na izuzetan način oslikava učmalost zaboravljenog malog mesta, nade i snove koje rađa beznadežnost, osudu društva, prihvatanje i želju koja je potrebna da bi se sačuvala prisebnost u takvom životu.

“Uhvati me ako možeš” (Catch Me if You Can; 2002)

Druga slika6 Filmonedeljak: Leonardo DiCaprio

Leo se sjajno snašao u ulozi mladog falsifikatora koji je proputovao ceo svet

U pitanju je istinita priča o Frenku (Frank), koji je pre svog 19. rođendana vrlo uspešno falsifikovao milione dolara i proživeo ono što većina nas nikada nije ni sanjala. Leo se briljantno saživeo sa ovim kompleksnim likom. Dovoljno je reći da je Lea sam Frenk odobrio nakon što je odgledao njegova prethodna ostvarenja. U ulozi inspektora koji ga bezuspešno prati i pokušava da ga uhvati našao se Tom Henks (Tom Hanks), koji je, po običaju, briljirao. Ukoliko ste nekim slučajem propustili neku od bezbroj repriza ovog filma na programima naše televizije, znate šta vam je činiti.

“Krvavi dijamant” (Blood Diamond; 2006)

treca slika1 Filmonedeljak: Leonardo DiCaprio

Ako vam je još nešto bilo potrebno da vas podseti u kakvom svetu živimo, ovaj film je prava stvar

Priča prati užase u afričkoj državi Sijera Leone. Dijamanti, koje mnoge devojke sanjaju da nose, zapravo su okupani krvlju stanovnika ove zemlje, ubistvima i imperijom koja bez trunke griže savesti uživa u klicama zla koje je posejala kako bi što lakše došla do para. Deni Arčer (Danny Archer) je diler dijamanata. Sudbina u njegov život upliće Solomona, jednog od mnogih radnika primoranih da traže dijamante. Solomon nudi Deniju dijamant velike vrednosti u zamenu za njegovu pomoć u potrazi za sinom, koga je vojska otela. Leonardo Dikaprio osvojio je nominaciju za Oskara tumačivši lika Denija Arčera. Leo je akcenat savladao kao da nikada nije ni govorio drugačije, iako je inače izuzetno zahtevan za izvođenje i mnogima nerazumljiv.

“Put oslobođenja” (Revolutionary Road; 2008)

cetvrta slika3 Filmonedeljak: Leonardo DiCaprio

Pomisao na uništavanje mladalačkih snova dovoljno je teška, a još kada vam to dočara tandem Leo/Kejt, bude vam još teže

Zamislite da je jedini film sa Leom koji ste odgledali “Titanik” i da vas neko natera da odgledate ovaj film. Vaša reakcija bi, gotovo sigurno, bila ovakva: vilica do poda, maramice na sve strane, a u mislima vam proleću pitanja poput: “Šta se desilo onom slatkom malom Džeku? Kad se pretvorio u japijevca? Kad je ovoliko omatorio?” Film prati uspon i pad bračnog para, začeće i razaranje mladalačkih snova, težnju ka slobodi i tmurnu svakodnevicu koja vam je otima. U ulozi unesrećene supruge našla se divna Kejt Vinslet (Kate Winslet), a u ulozi njenog muža Leonardo Dikaprio.

“Zatvoreno ostrvo” (Shutter Island; 2010)

peta slika2 Filmonedeljak: Leonardo DiCaprio

Dobrih trilera nikada dosta. Martin i Leo još jednom su nam podarili sjajan film koji nikada nećemo zaboraviti

Ovu dramu/misteriju/triler režirao je Martin Skorseze (Martin Scorsese). On i Leo proglašeni su za jedan od holivudskih tandema zbog njihovih brojnih saradnji. Stoga ne čudi što je Martin odabrao upravo Dikaprija za ovu izuzetno tešku ulogu. Leo tumači ulogu detektiva koji se, da bi razrešio nestanak jedne osobe, uputio na ostrvo na kome je smeštena ludnica. U pitanju je žena optužena za teško ubistvo. Kako je sa ostrva nemoguće pobeći, svi znaju da se ona krije u njihovoj blizini, što dodatno nabija tenziju ionako napetog filma. Ukoliko niste imali prilike da pogledate ovo briljantno ostvarenje, sada je pravi trenutak da nadoknadite propušteno.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments