Ako neko zaista brine o eko-svesnosti i održivosti u svim poljima, to su svakako skandinavske zemlje u kojima definitivno prednjače Finci, i kada je moda u pitanju švedski modni savet Challenge the Fabric je nedavno dao priliku dizajnerima širom sveta da osvoje 30.000 evra, u cilju poboljšanja uslova i podizanja eko-evesnosti u ovom sektoru. Sve više i više dizajnera osvešćuje neverovatan, štetan uticaj koju modna industrija ima na okolinu i što je još važnije osećaju potrebu da urade nešto po tom pitanju. Dok starija generacija pokušava svoje sisteme da prilagodi održivosti, izbaci kožu i krzno i napravi neke slične poteze, koji su često više marketinški nego suštinski, sve više mladih dizajnera čitavu suštinu svog brenda gradi oko održivosti.

U ime proslave onih koji koje ne demonstriraju samo svoju kreativnost već i obazriv i svestan pristup dizajnu,  Swedish Fashion Council (Švedski modni savet) je pokrenuo novo takmičenje pod nazivom Challengde the Fabric, i pravo je izazivanje i materijala i dizajna. Svaki od studenata je morao u svoju kolekciju da uključi viskozu – biomaterijal koji se dobija iz drveta. Nakon završne revije svih, koja je predstavljena u Londonu, odabrano je šest finalista: Christine Valtonen sa Aalto Univerziteta, Anna Bernal sa ArtEza u Holandiji, Elena Velez sa Parsonsa, Brandon Wen sa Royal Academy of Arts iz Antverpena, Paolo Carzana iz Westminstera i Harry Freegard sa nezaobilaznog Saint Martins’a.

Ono što je bilo glavni cilj nagrade i projekta jeste da se povežu mladi kreativci sa samom industrijom i njenim problemima, kao i discipline koje mogu da pomognu u podizanju svesti i pomeranju granica u cilju poboljšanja modne industrije i njene proizvodnje, i to ne privremeno nego na duže staze. Od šestoro finalista dva su se posebno izdvojila kao vredna pažnje i neko od koga se mnogo očekuje.

Comments