Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/3

Ako neko zaista brine o eko-svesnosti i održivosti u svim poljima, to su svakako skandinavske zemlje u kojima definitivno prednjače Finci, i kada je moda u pitanju švedski modni savet Challenge the Fabric je nedavno dao priliku dizajnerima širom sveta da osvoje 30.000 evra, u cilju poboljšanja uslova i podizanja eko-evesnosti u ovom sektoru. Sve više i više dizajnera osvešćuje neverovatan, štetan uticaj koju modna industrija ima na okolinu i što je još važnije osećaju potrebu da urade nešto po tom pitanju. Dok starija generacija pokušava svoje sisteme da prilagodi održivosti, izbaci kožu i krzno i napravi neke slične poteze, koji su često više marketinški nego suštinski, sve više mladih dizajnera čitavu suštinu svog brenda gradi oko održivosti.

U ime proslave onih koji koje ne demonstriraju samo svoju kreativnost već i obazriv i svestan pristup dizajnu,  Swedish Fashion Council (Švedski modni savet) je pokrenuo novo takmičenje pod nazivom Challengde the Fabric, i pravo je izazivanje i materijala i dizajna. Svaki od studenata je morao u svoju kolekciju da uključi viskozu – biomaterijal koji se dobija iz drveta. Nakon završne revije svih, koja je predstavljena u Londonu, odabrano je šest finalista: Christine Valtonen sa Aalto Univerziteta, Anna Bernal sa ArtEza u Holandiji, Elena Velez sa Parsonsa, Brandon Wen sa Royal Academy of Arts iz Antverpena, Paolo Carzana iz Westminstera i Harry Freegard sa nezaobilaznog Saint Martins’a.

Ono što je bilo glavni cilj nagrade i projekta jeste da se povežu mladi kreativci sa samom industrijom i njenim problemima, kao i discipline koje mogu da pomognu u podizanju svesti i pomeranju granica u cilju poboljšanja modne industrije i njene proizvodnje, i to ne privremeno nego na duže staze. Od šestoro finalista dva su se posebno izdvojila kao vredna pažnje i neko od koga se mnogo očekuje.

Editors choice