Budući da ansambli poput vašeg nisu baš toliko česti kod nas, kako vidite i posmatrate muzičku scenu Srbije iz svog, ličnog ugla?

Naša muzička scena ima mnogo odličnog potencijala i sjajnih muzičara kojima se, nažalost, ne daje dovoljno prostora i mogućnosti da se izraze. Svi već znaju čime su stranice novina i televizijske emisije preokupirane ali, baš zato što smo muzičari, mi znamo način kako da dođemo do prave muzike, pravih nastupa i inspirišemo se. Što se tiče sastava poput našeg, nisu česti, ali postoje i drago mi je da se svi trudimo da negujemo dobar zvuk. U Srbiji ima još prostora za raznolikost. To nam, u muzičkom smislu nedostaje.

habanera 1 2 Habanera devojke o poslu, inspiraciji i energiji kojom zadivljuju

Brojne poznate ličnosti sa kojima ste sarađivale su samo jedan od dokaza vašeg kvaliteta. Ali, postoji li saradnja na koju ste do sad najviše ponosne?

Teško je izdvojiti jednu saradnju, zaista je svaka za nas neprocenjivo iskustvo. Na koncertu Marije Šerifović u Areni smo umnožile naš sastav, pa tako nastupile kao “Gudački orkestar Habanera”, sa Zdravkom Čolićem i Željkom Joksimovićem smo iskusile energiju velikih bina i nastupanja za ogroman broj ljudi. Takođe, rad u studiju je uvek zanimljiv i delikatan, pa nam je snimanje deonica gudača za pevače poput Ane Milenković, Sergeja Ćetkovića, Bojana Marovića bio veliki izazov. Svaka saradnja donosi novu energiju i pristup poslu, tako i mi crpimo ideje i učimo od najboljih.

Kada se pomene jedan takav ansambl, ljudi uglavnom imaju u glavi sliku velikih koncerata i svečanih koncertnih dvorana. Međutim, vi ne svirate samo u dvoranama, već svoju muziku prilagođavate. Gde ste do sada sve nastupale, za šta vas najviše angažuju?

Moram priznati da smo baš zadovoljne što nas sve češće angažuju kompanije za korporativne proslave i što je jako zanimljivo, mladenci za svoja venčanja, što prepoznaju da bismo baš mi mogle da im ulepšamo jedan od najznačajnijih dana u životu. Naš kvartet je imao tu privilegiju da uz mladence i zvanice proživi puno lepih i dirljivih momenata. Naša muzika je prilagodljiva svakoj prilici, pa nas tako za venčanja angažuju da nastupimo tokom uvodnog dela, dok mladenci izlaze pred matičara, za prvi ples i tokom fotografisanja. Nastupale smo i na rođendanima, promocijama, plesnim manifestacijama… Zaista, nema prilike u koju se naša muzika ne bi uklopila.

habanera 1 3 Habanera devojke o poslu, inspiraciji i energiji kojom zadivljuju

Sve više muzičara u poslednje vreme prisustvuje raznim humanitarnim događajima i uključeni su u njihovu organizaciju i realizaciju. Da li ćete se odazivati takvim pozivima i koliko vam znači da budete deo takvih trenutaka?

Naravno, to nam je svakako u planu, držanje humanitarnih koncerata i učestvovanje u takvim akcijama, u saradnji sa jednom humanitarnom organizacijom. Nama je zaista velika čast da budemo deo takvih događaja i uvek se rado odazivamo na takve pozive.

Comments