Može biti teško prihvatiti promene – u kojoj god oblasti života da treba da ih primenite. Kada je u pitanju osmišljavanje dobre rutine nege kože, možda će vam biti potrebne godine pokušaja, grešaka i testiranja proizvoda da bi se pronašao pravi spisak favorita. Kada promeniti skincare rutinu?

Posle svih eksperimentisanja nije lako reći zbogom pojedinim isprobanim proizvodima za negu kože i koracima u našoj vernoj rutini, ali ponekad je to neophodno. Obratite pažnju na ovih pet signala upozorenja, ako niste sigurni u svoju trenutnu rutinu. Ako doživljavate neke od ovih stvari, možda treba da probate nešto novo. Evo koji su to znaci…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmin (@jasminlily_)

Kada promeniti skincare rutinu – 5 signala

Želite da promenite izgled kože

Volite blistavi, dewy izgled? Za to postoje proizvodi. Želite da odbacite svoje uobičajene serume za povećanje sjaja u korist mat lica bez pora? Postoje i načini da se to postigne. Uprkos tome što nijedan proizvod ili režim ne garantuje apsolutno savršenstvo, mogu vam pomoći da postignete određene skincare ciljeve i dodati dozu eksperimentalne zabave u vaš dnevni spisak proizvoda.

Postoji toliko načina da promenite rutinu i nadogradite uobičajeni režim tako da odgovara vašem raspoloženju, godišnjem dobu ili željenoj estetici.

Ne vidite rezultate

Nega kože ne bi trebalo da bude ukorenjena u nekoj vrsti težnje za savršenstvom. Ima toliko koristi od brige o sebi, a jedna od najvećih je fizičko poboljšanje. Svačija verzija tog poboljšanja može i treba da izgleda drugačije, ali u svakom slučaju, verovatno želite da vidite rezultat – zbog vremena, novca i energije koju ste uložili u svoj skincare režim.

Količina vremena koja može proći da se vidi promena na vašoj koži zavisi od toga koji problem pokušavate da tretirate ili izgleda koji pokušavate da postignete. Uglavnom je potrebno od 6 do 12 nedelja da biste videli da li nova rutina ili tretman deluje.

Izbijaju vam bubuljice

Zbunjujuće je, frustrirajuće i kontraproduktivno doživeti akne nakon što unesete promene u svoju rutinu, ali to nije neuobičajeno. To bi moglo biti „čišćenje kože“, fenomen koji se dešava kod proizvoda koji povećavaju rad ćelija, kao što su retinoidne ili hidroksi kiseline. Ono će izvući postojeće mikrokomedone na površinu, koji će se pretvoriti u bele tačke, mitesere, papule i ciste.

Međutim, to nije uvek slučaj. Ako doživljavate bubuljice u novim oblastima, to je izvesno reaktivno izbijanje. Izgleda da je vreme da probate nešto novo.

Koža vam je previše suva ili masna

Suve fleke su veliki problem kada je u pitanju nega kože. Izgledaju ljuskavo, teško ih je prikriti šminkom i nisu uvek na najlaskavijim mestima. Nasumična suvoća može biti znak da vaši proizvodi možda sadrže pogrešne sastojke. Najbolje je da izbegavate ili postepeno izbacite proizvode koji sadrže sledeće sastojke: retinoide, benzoil-peroksid, alkohol, salicilnu kiselinu, mirise i konzervanse.

Sa druge strane spektra, problem je kada vaša koža previše masna. Prekomerna upotreba proizvoda poput pilinga ili sredstava za čišćenje može izazvati višak masnoće. Večernje čišćenje je ključno za uklanjanje prljavštine, ulja i šminke, ali tokom spavanja, ulja koja vaša koža proizvodi hidriraju i balansiraju, tako da ih ne treba ispirati ujutru.

Primećujete bele tačkice

Ako primetite iznenadno problematično područje, ove oblasti ili grupe malih, belih izbočina mogu zapravo biti milije. Jedan veliki deo vaše rutine nege kože može biti uzrok milija.

Najveći neželjeni efekat korišćenja pogrešne hidratantne kreme je razvoj milija, malih tvrdih belih kvržica na licu u nasumičnim oblastima. Dešava se ako koristite hidratantnu kremu za telo na licu, ali se može desiti i sa hidratantnim kremama koje su preteške.

Pročitajte i ovo: Retinol 101: Uputstvo za početak korišćenja moćnog skincare sastojka

Naslovna fotografija: instagram.com/jasminlily_

Božica Luković

Comments