Jedan od najvećih strahova svake majke jeste da će nesvesno postati uzrok trauma svom detetu. Svaka majka se pribojava toga da će njeno dete imati poteškoće prilikom odrastanja i u odnosu sa drugim ljudima, i zato daje sve od sebe da to unapred spreči. Ali, isto tako često na svoje dete prenosi naučene šablone ponašanja, i to one kojih ni sama nije svesna. Ako se pitate i brinete da li ste dobra majka ili “grešite u koracima”, ne brinite – niste sami u ovoj brizi i ovo je tekst za vas. 

Vodite se ovime – ako se pitate da li ste dobra majka, vrlo je verovatno da jeste, ili da bar imate želju da napredujete i osvestite svoja ponašanja. Ali, nije na odmet da otkrijete više o sebi i obrazcima ponašanja koje možda nesvesno primenjujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leia Sfez (@leiasfez)

Postoji nekoliko tipova roditeljstva, a tu spadaju: perfekcionistička (kritikujuća) majka, nepredvidiva majka (čiji način vaspitanja zavisi od raspoloženja), majka kao najbolji prijatelj, majka koja sebe stavlja na prvo mesto i zdrava majka (kao zdrav tip roditeljstva). Naravno, svaka majka tokom odgajanja deteta može iskazati i nekoliko različitih tipova roditeljstva.

Ukoliko imate nedoumice oko toga da li ste vi kritikujuća majka, potrebno je da sagledate sopstveno detinjstvo. Kritikujuće majke su najčešće deca kritikujućih roditelja.

Šta sve odlikuje kritikujuću majku? Ona je najčešće izuzetno stroga, ima previše visoka očekivanja od svog deteta. Ako je ona ostvarena u karijeri, očekuje da njeno dete bude još uspešnije, a ako nije ostvarena očekuje od svog deteta da uspe, jer ona nije. Ovo je majka koja ne dopušta detetu da greši i da pokazuje bilo kakav znak slabosti. Kazne su često ekstremne i jedan od čestih oblika manipulacije ove majke jeste tretman ćutanjem kada se dete ne ponaša kako ona želi.

Comments