Buji, paji

Pa kako drugačije svom dragom saopštiti da si zrela za brak nego na konto majčinskog instikta? Aaa sestro, ovo ti je autogol! Radiš natraške! Kao prvo, on u svojoj glavi nije svario ni da ćete biti povezani venčanim listom, a ti mu već stvaraš sliku usranih bebećih pelena, vriske i nespavanja i naposletku da se mora pozdraviti sa svojim dosadašnjim navikama i komforom. Ne usklikuj po ulici kada vidiš neko slatko dete. Kada ste među prijateljima sa klincima izbij iz glave ideju da im gugućeš, manijakalno se slikaš sa njima i u šali pretiš kako ćeš jedno poneti kući. Malo igranja i razgovora stvoriće o tebi utisak prijatne i tople osobe.

Suština majčinskog instikta je u nečemu drugom. Je l’ došao mrtav pijan? Skuvaj mu supu, prinesi lavor za slučaj da mu se baca pegla, a ujutru, uz sok od ceđenog voća reci da te je jako zabrinuo. Ako je nervozan i rastrzan, skloni se zaboga i ne zvocaj o sekundarnim problemima. Kada ga bude prošao bes i seti se da postojiš (svi imamo ovakve momente stoga nema mesta ljutnji), zatrepći kao kučence iz Diznijevih filmova tužno što ga je njegov gospodar zapostavio. Shvataš li? Nije poenta da mu staviš do znanja da si spremna za priplod i reprodukciju, već da umeš da brineš i voliš o nekome a da to nije iz sebičnosti. Jer, čim si u stanju da lepo brineš o njemu, tako ćeš i o vašoj deci. Baš kao njegova mama.

3b859a07ddf1b1e991cca1797a80f381 Kako se udati na brzaka

Lončići

Ako si jedna od onih koja se hvali time kako jedino zna da skuva supu u kesici, vreme je da se samoustreliš ili zauvek zaćutiš na tu temu. Sposobnost prehranjivanja sebe je stvar elementarnih veština, dakle isto kao okupati se, našminkati i ponašati socijalno prihvatljivo. I kuvanje nije bauk – postoji mali milion recepata za super ukusna jela koja se prave brzo i jednostavno. U kuvanju su najbitnije dve stvari: da lepo izdinstaš crni luk, dok ne postane staklast, a to je osnova za bukvalno svako kuvano jelo, i da umeš da ispržiš meso (ni to nije preterana nauka, umerena temperatura, redovno okretanje i polivanje vodom). Dalje se uči samo, tj, nadovezuje. Baš kao i sve u životu. Za početak se “specijalizuj” za dva, tri jela (npr. paste i gibanica, palačinke zna svako da pravi). Kad malo uđeš u fazon, videćeš da suština kuvanja nije u kuvanju, već u brizi i pažnji ka svom voljenom. Može li bez ovoga? Ne može. Niko ti ne garantuje da ćete uvek imati novca da jedete po restoranima ili imati kućnu pomoćnicu, kao ni da će vaše majke živeti večno. Bez namere da zvučim sekstistički, kuvanje se odvajkada vodi kao ženska rabota. Ne oduzimaj sebi tu žensku crticu samo zbog toga što nećeš da ti kosa ponekad miriše na zapršku. Još nešto. Zamisli muškarca koji ne zna da vozi auto i tvrdi da to nikad aneće naučiti. Ne ide, zar ne?

Comments