Čini se potpuno nepotrebnim govoriti o tome koliko je internet promenio i pre svega, znatno olakšao međuljudsku komunikaciju poslednjih decenija. Događale su se brojne promene, ali izvesno je da živimo u znatno drugačijem svetu čak i u odnosu na samo jednu deceniju za nama, tj. 2010. godinu.

Andres Monroy-Hernandez, istraživač i predavač ljudske interakcije sa računarom verovatno je najpreciznije objasnio prirodu mimova upoređujući ih sa egipatskim hijeroglifima: “I jedno i drugo opisuju svakodnevicu i podrazumevaju puno mačaka.”

Budući da brzo živimo, a samim tim je takva i komunikacija, ne čudi što su upravo mimovi i gifovi način da u današnje vreme najbrže odgovorimo na pitanja poput “kako si”, “šta radiš” i slično. Emotikoni su nešto slično, ali ne prenose osećanja i atmosferu kao mimovi.

Prema istraživanju kompanije eMarketer, za istraživanje tržišta za 2019. godinu, 54% milenijalaca i 59% “generacije Z” aktivno je na Instagramu. Iako se on često smatra “crnom rupom” selfija, uticajnih sadržaja i plaćenih marketinških poduhvata, mimovi takođe čine ogroman deo ove platforme. I dok su reakcije na većinu prvobitno pomenutih sadržaja obično baciti pogled, lajkovati i nastaviti dalje sa skrolovanjem (ili jednostavno prevrnuti očima i zatvoriti aplikaciju), mimovi su postali najvažnija vrsta društvenih medija.

Ovaj ležeran, ali kontinuirani vid komunikacije posebno odgovara parovima. Zašto? Emotivni partneri dele mnoštvo (za druge) nejasnih, simpatičnih, ali nekad čak i grubih šala koje niko osim njih ne razume, niti smatra toliko zabavnim.

Comments