Team building

Veliki preduzetnik je svestan svojih prednosti i mana. Umesto da dopusti da ga nedostaci sputavaju, on gradi dobro zaokružene timove koji dopunjuju međusobne sposobnosti. U mnogim slučajevima, preduzetnički tim, a ne pojedinac, pokreće poduhvat ka uspehu. Kada započnete sopstveni posao, ključno je da se okružite saigračima koji imaju talenat i doprinose zajedničkom cilju.

Komfornost u neuspehu

Procenjuje se da skoro 75 odsto novih startapa propadne. Razlozi za neuspeh su ogromni i obuhvataju sve, od pogrešnog poslovnog modela do nedostatka fokusa ili motivacije. Iako se mnogi od ovih rizika mogu izbeći, neki su neizbežni. Uspešni preduzetnici se pripremaju i za neuspeh. Umesto da dozvole da ih strah sputava, mogućnost uspeha ih inspiriše.

Upornost

Iako su mnogi uspešni preduzetnici zadovoljni sa mogućnošću neuspeha, to ne znači da lako odustaju. Umesto toga, oni vide neuspehe kao priliku za učenje i rast. U toku preduzetničkog procesa, mnoge hipoteze na kraju ispadnu pogrešne, a određeni poduhvati u potpunosti propadnu. Deo onoga što čini preduzetnika uspešnim je njegova spremnost da uči iz grešaka, nastavi da postavlja pitanja i istraje dok ne postigne svoj cilj.

Inovacija

Mnogi pripisuju ideju da inovacije idu ruku-pod-ruku sa preduzetništvom. Ovo je često tačno – pojedini od najuspešnijih startapa su uzeli postojeće proizvode ili usluge i drastično ih poboljšali kako bi zadovoljili promenljive potrebe tržišta. Inovacija je karakteristika koju poseduju neki, ali ne svi preduzetnici. Na sreću, to je vrsta strateškog razmišljanja koja se može kultivisati. Razvijajući svoje veštine strateškog razmišljanja, možete biti dobro opremljeni da uočite inovativne mogućnosti i svoj poduhvate pozicionirate za uspeh.

Naslovna fototgrafija: instagram.com/thestyleforwork

Dušan Veselinović

Comments