Dani su sve topliji, a kulturnih dešavanja sve je više! Pogledajte šta smo vam pripremili za ovu nedelju: tu su deveti TIBA festival, roman austrijske nobelovke Elfride Jelinek, “Pijanistkinja”, film “Hana”, predstava “Ljubavno gnezdo” u Ateljeu 212 i samostalna izložba Tijane Luković, “Biorazgradivost misli”.

TIBA (Teatarska internacionalna beogradska avantura)

tiba1 150x150 Kulturna Injekcija: TIBA festival i Biorazgradivost misli TIBA je beogradski pozorišni festival za decu i mlade. Ove godine se, deveti put po redu, održava od 4. do 9. juna.

Ovogodišnji festival biće otvoren predstavom “Priče sa pomorskog putovanja” koju će izvesti teatar NIE iz Osla. Ova predstava je, prema rečima selektora festivala, Nikole Zavišića, namenjena adolescentima. Kao i svake godine, na festivalu će biti prikazano nekoliko predstava koje za cilj imaju edukaciju mladih. Osim trupe iz Norveške, na festivalu će nastupati i glumci iz Bugarske, Hrvatske, Italije i naravno, Srbije. Teatar Distinita iz Italije izvešće predstavu “Drugovi iz razreda”, glumci Dečijeg kazališta Brana Mihaljevića iz Hrvatske izvešće predstavu “Ježeva kućica”, a “Alisu u zemlji čuda” Slovačko vojvođansko pozorište iz Bačkog Petrovca. Ove predstave gostiju namenjene su za decu uzrasta od 5 do 10 godina.

Učesnici iz Srbije biće iz Pozorišta lutaka Pinokio i Pozorišta Boško Buha iz Beograda, koji će za najmlađe izvesti “Ljubav belog medveda”, odnosno “Tom Sojer i đavolja posla”. Selektor Nikola Zavišić najavio je predstavu “Miljakovac, to jest Novi Zeland” Malog pozorišta Duško Radović i Centra za razvoj inkluzivnog društva, čiji je cilj edukacija o položaju osoba sa invaliditetom. Narodno pozorište iz Kikinde izvešće komad “Slavuj i kineski car”.

Ovogodišnji festival traje primetno kraće nego prethodni i imaće manji broj učesnika, a razlog je, kako je Zavišić rekao, manje sredstava. Ipak, važno je održati kontinuitet festival, uz nadu da će sledeći – jubilarni – imati više učesnika.

Boško Đorđević, direktor festivala, najavio je poseban semir o pozorištu za decu i mlade u kome će učestvovati veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a koji će biti održan za vreme festivala. Biće dodeljivane i brojne nagradem, i to nagrade za najbolju predstavu, specijalna nagrada za nove pozorišne tendencije i nagrada za najbolje umetničko dostignuće, koje dodeljuje AŠITEJ (Internacionalna asocijacija pozorišta za decu i mlade).

Više o predstavama ovde.

“Pijanistkinja”, Elfride Jelinek

elf 150x150 Kulturna Injekcija: TIBA festival i Biorazgradivost misli Elfride Jelinek (Elfriede Jelinek) je austrijska dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Ova spisateljica bila nam je potpuno nepoznata sve do 2004. godine, kada je dobila Nobelovu nagradu. Izdavačka kuća Paideia objavila je tri njena romana prevedena na srpski jezik, i to su “Pijanistkinja” u prevodu Tijane Tropin, “Izgnanici” u prevodu Biljane Golubović i “Ljubavnice” u prevodu Jelene Kostić.

Privatni život ove književnice takođe je zanimljiv. Elfride je jako obrazovana: pohađala je Bečki konzervatorijum, a kasnije započela i studije Nauke o teatru i istorije umetnosti. Nažalost, bila je prinuđena da studije prekine zbog bolesti. Oprobala se i u politici – 1974. uključila se u Komunističku partiju. Poznata je po čestim napadima na partijske vođe o kojima u javnosti govori bez dlake na jeziku. Osim toga, nema problem da u javnosti govori i o svojoj bolesti i seksualnosti i upravo zbog toga se skoro svaki njen javni nastup pretvara u skandal, iako se retko pojavljuje.

O sebi i svojoj umetnosti kaže:

“Ja nisam nečovek. Ja sam topao, za ljubav sposoban čovek, ali o tome ne pišem. Pišem o razarajućem, o onome što uništava, ali to mogu samo zato što poznajem i ono drugo. Ljudi brbljaju o svojim romantičnim doživljajima uz zalazak sunca na Majorci. Ali ko obavlja prljav posao? Ja moram da obavim prljav posao. Ja moram da počistim prljava osećanja. To je moj zadatak. U literaturi sam ja žena sa kontejnerom. Ja sam đubretar ljubavi.”

pijano 150x150 Kulturna Injekcija: TIBA festival i Biorazgradivost misliNe možete pogrešiti ako izaberete njen roman. Ona obrađuje prilično teške teme na stilski fantastičan način. Njen roman “Pijanistkinja” se bavi porodičnom manipulacijom i odnosom majke i ćerke. U njega je Elfride utkala odnos koji je imala sa sopstvenom majkom (živele su zajedno do majčine smrti kada je Elfride, kako sama kaže, osetila neopisivo olakšanje). Naime, junakinja romana, Erika, je profesorka klavira, frigidna i mazohistički nastrojena, usmerena sadizmom majke sa kojom živi. Erika se upušta u svet seksualnih maštarija, i to sa svojim učenikom, mladim i nametljivim momkom Valterom…

Ovo remek-delo ekranizovano je u filmu u režiji Mihaela Hanekea (Michael Haneke). Izabel Iper (Isabelle Huppert) je u glavnoj ulozi.

“Hana” (“Hanna”) od 9. juna

hana 150x150 Kulturna Injekcija: TIBA festival i Biorazgradivost misli Glavna junakinja ovog akcionog filma je Hana, ćerka bivšog agenta CIA-e, sa kojim odrasta u Finskoj. Takvo detinjstvo napravilo je od nje snažnu i izdržljivu osobu, postala je nešto poput vojnika. Iako tek tinejdžerka, ovakav život naterao ju je da brzo odraste i napravio od nje savršenog ubicu.

Otac je šalje na misiju za vreme koje putuje Evropom, bežeći od agenata koju za njom šalje jedna špijunka. Kraj misije naterao je ovu devojku da ozbiljno preispita i svoj dotadašnji život i sebe i na kraju, svoju ljudskost.

U glavnim ulogama su Sarša Ronan (Saoirse Ronan), Kejt Blanšet (Cate Blanchett) i Erik Bana (Erik Bana). Repertoar možete pogledati ovde.

“Ljubavno pismo”, Atelje 212

Naslovna 150x150 Kulturna Injekcija: TIBA festival i Biorazgradivost misliDvaput mesečno predstava puni Veliku scenu Ateljea 212. Važi za jednu od najboljih i najduhovitijih na repertoaru beogradskih pozorišta i zauzima bitno mesto u kulturnom životu naše prestonice. O tome svedoči i činjenica da se igra već 16 godina i da ju je pogledalo više od 70,000 gledalaca. Tekst su napisali Zlatan Fazlagić i Zoran Bačić, još dok su bili studenti dramaturgije. Pun humora i stereotipnih karaktera, ali i interakcije sa publikom i neposrednosti glumaca, ova komedija o balkanskom mentalitetu, ali i životu i ljubavi, prava je poslastica za ljubitelje pozorišta. Režiju potpisuje Branko Kičić, dok glavne uloge igraju glumci ansambla Ateljea 212. Tanja Bošković o njoj kaže:

”To je predstava u kojoj se i mi glumci veselimo jer uživamo u svakom njenom izvođenju. Napisali su je Zoran Bačić i i Zlatan Fazlagić kada su bili studenti treće godine dramaturgije. Trećinu svoje karijere sam provela igrajući u “Ljubavnom pismu” i ona će biti moja poslednja predstava kada budem otišla u penziju. To je prava pravcata komedija u kojoj se smejemo i mi na sceni i publika. Zato se njeno trajanje nikada ne zna, jer zavisi od toga koliko se publika smeje, pa nekada traje dva sata, a nekada dva i po. Imamo i fanove koji je stalno gledaju jer mi aktivno sarađujemo sa publikom.”

“Biorazgradivost misli”, izložba Tijane Luković

ti 150x144 Kulturna Injekcija: TIBA festival i Biorazgradivost misliU utorak 7. juna u 19h otvara se samostalna izložba Tijane Luković u Galeriji O3one na Andrićevom vencu.

Umetnica se bavi delovanjem čoveka na prirodu. Čovek je u svom napredovanju zapostavio prirodu i počeo da je ozbiljno ugrožava. Umesto da bude još jedno biće koje u njoj i sa njom živi u harmoniji, on pokušava da postane njen gospodar. Tako dolazi do izumiranja i uništavanja. Negativni uticaj čoveka na prirodu ostavlja ozbilje posledice, koje su najčešće trajne i nepopravljive. Stil života 21. veka štetno deluje ne samo na čovekovu okolinu, već i na njega samog. Porukama i kombinacijom elemenata živog i virtuelnog sveta autorka stvara novi svet, nezavisan od ovog u kom živimo.

Izložba traje do 18. juna.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima: Dejana Knežević & Uroš Pajović

Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. “J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…”


Comments