Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

1/2

Pravac u arhitekturi Bauhaus je poznat svima. Međutim, da li ste znali da su niti ovog pravca utkane u mnoge stvari koje nas okružuju? Da, i tvoj mobilni telefon ima veze sa bauhausom, možda i ta polica u tvojoj sobi ili u tvojoj kancelariji, a možda je i tvoja stambena zgrada takođe povezana sa ovim stilom. Bauhaus je veoma značajan, kako zbog same funkcionalnosti, tako i zbog poruke koju nosi. Kada se javila ideja, bila je zaista revolucionarna, a i dan-danas Bauhaus je inspiracija mnogima.

Mnogi Bauhaus percipiraju kao stil, ali je on daleko iznad toga. Naravno da je stil sastavni deo, međutim, Bauhaus uključuje toliko mnogo toga, jer da nije tako, ne bi mogao da ima toliko značajan uticaj na mnoge pravce, ne samo na arhitekturu. Bauhaus je tako našao primenu i u oblasti fotografije, kao i dizajna, ali i slikarstva.

Kako je nastao Bauhaus? 

Bauhaus je zapravo škola koja je osnovana davne 1919. godine. Prošle godine, ovaj sada već “brend”, proslavio je 100 godina postojanja među svima nama, ali i među našim prethodnicima. Škola je osnovana u Vajmaru u Nemačkoj, a osnovao ju je arhitekta Valter Gropijus. On je tada želeo da stvori školu čiji bi fokus bila umetnost, koja ima društvenu ulogu. Dakle, hteo je svoju umetnost i bilo koju drugu da približi svima. Nije bio mišljenja da je umetnost samo za elitu. I to je ono što ga je odmah na početku izdovjilo.

Nakon toga, njegove ideje krenuli su da preuzimaju različiti umetnici i stručnjaci iz potpuno različitih oblasti. Slikari, dizajner, proizvođači nameštaja, pa čak i kostimografi i koreografi. Primena je zaista bila, a i dalje je širokog spektra.

I naravno, kako to obično biva, sve revolucionarne i futurističke ideje nikako se ne prihvataju u početku, već postaju popularne tek nakon smrti onog ko je usudio da ih saopšti. Tako je bilo i sa Bauhausom. Naime, upravo ta ogromna razlika i taj ogromni pomak u razmišljanju ljudi nisu baš dočekali lepo, te je škola Bauhaus trpela mnoge kritike, selila se iz grada u grad, dok na kraju nije potpuno zatvorena od strane nacista. Međutim, važno je da ideja nikada ne može da se izmesti, ugasi, zakopa i uništi! Ideja koju je osmislio Gropijus traje i danas.

U Vajmaru postoji Bauhaus muzej, kao i kampus, dok se više zgrada u Nemačkoj uređeno upravo u ovom stilu, a neke od njih su i pod zaštitom Uneska. U Tel Avivu postoji preko 4000 ovakvih zgrada.

Bahuaus je mnogo uticaja imao i na Čikago, s obzirom da je tamo otvorena i škola “New Bauhaus”, koji je i ovde doživeo ogromnu popularnost.

Editors choice