Predstavljamo vam jedinstvenu muzičku grupu Luča, koju čine četiri članice – Mirka, Maja, Jovana i Jelena. Uz jasnu viziju, one kroz svoju muziku promovišu i popularizuju bogato nasleđe srpske baštine i njenih etno melodija, upletenih sa savremenim duhom. Tehnikama tradicionalnog pevanja, one su nam kroz svoj prvi album pod nazivom “Luča” prikazale jedinstvenu muzičku tradiciju Kosova i Metohije, a uz muzičke izbore izdvajaju se i svojim karakterističnim vizuelnim prikazom, kostimima i aksesoarima. Više o tome kako su se odlučile na ovaj tradicionalni muzički put, šta ih inspiriše i koji su im planovi za budućnost – pročitajte u nastavku intervjua.

1 e1606838394792 Kvartet Luča: Svaka pesma je posebna i donosi novu emociju, ali i izazov

WANNABE MAGAZINE: Za dobar početak, kako ste? 2020. je godina kao ni jedna do sada, kako ste prošle kroz nju i kako je ona za vas izgledala do sada?

JELENA: Odlično, hvala na pitanju. Ova godina nam je protekla radno, budući da smo u tom periodu snimile i izdale naš CD prvenac “Luča”.

MIRKA: Definitivno kreativno! Rad na našem albumu nam je pomogao da prebrodimo ovaj period, koji je bez sumnje bio težak za sve, a naročito za umetnike u poslovnom smislu.

WANNABE MAGAZINE: Šta je svaka od vas radila pre zajednične muzičke karijere? I da li ste od malena naginjale ka muzici?

JELENA: Sve četiri smo završile Odsek za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje u MŠ “Stevan Mokranjac”, a Maja, Jovana i ja smo nastavile školovanje na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Takođe, neko vreme smo bile angažovane kao predavači tradicionalnog pevanja u muzičkoj školi, ali i Kulturno-umetničkim društvima, različitim seminarima i radionicama tradicionalne muzike.

MIRKA: Otkad znamo za sebe muzika je sastavni deo naših života – prvenstveno tradicionalna, ali nije nam strano ni izvođenje ostalih muzičkih žanrova.

JOVANA: Pre zajedničke muzičke karijere smo se bavile muzikom, ali svaka na svoj način – kao solisti, muzički urednici, vokalni pedagozi, a onda smo shvatile da kada spojimo sve te profesije i sopstvene mogućnosti, možemo da napravimo nešto ozbiljno kao što je Luča.

MAJA: Uglavnom, muzikom smo počele da se bavimo od malih nogu, počevši od perioda osnovne škole pa do ovog trenutka. Osim u školi, pre Luče pevale smo i “sa strane” u različitim sastavima koji se bave izvođenjem ovog muzičkog žanra (članica sam i ženske pevačke grupe Moba, koja izvodi tradicionalnu muziku na sceni poslednjih 30 godina).

WANNABE MAGAZINE: Kako ste se upoznale i kako je došlo do formiranja kvarteta Luča? I otkud baš to ime?

JELENA: Upoznale smo se upravo u muzičkoj školi “Mokranjac” gde smo sve četiri bile u klasi prof. dr Sanje Ranković.

MIRKA: Nakon završenog školovanja nastavile smo da pevamo zajedno i povremeno smo se okupljale s idejom da ne zaboravimo sve ono što smo naučile do tada, a onda smo polako počele i da širimo repertoar.

MAJA: Formiranje naše grupe desilo se – rekla bih – pomalo sponatno, u trenutku kada smo odlučile da fokus sa pedagogije – kojoj smo se posvetile poslednjih nekoliko godina – vratimo na izvođenje tradicionalne muzike na sceni.

JOVANA: Ime je došlo nakon dugog procesa selekcije jer grupu čine, pre svega, četiri žene  i svaka opcija se vrlo detaljno i dugo promatra. Maja je predložila da se grupa nazove Luča i nama se to nekako zvučno dopalo. Simboliše svetlost. U našem, muzičkom kontekstu, ta iskra svetlosti osvetljava povratak tradiciji, ali i put tradicije ka budućnosti.

2 e1606838448927 Kvartet Luča: Svaka pesma je posebna i donosi novu emociju, ali i izazov

WANNABE MAGAZINE: Predivno je što ste se odlučile da u svoju muziku unesete elemente etno melodija i bogate muzičke baštine Srbije. Da li ste od samog početka imale to u planu?

JOVANA: Ne sumnjam da će vas Maja u nastavku odgovora ispraviti kao surovi etnomuzikolog, zato što naš koncept podrazumeva unošenje elemenata savremenih muzičkih žanrova u tradicionalnu muziku, a ne obrnuto.

MAJA: Da, zapravo – muzika koju stvaramo ima za osnovu srpske tradicionalne melodije u svom osnovnom vidu, koje dalje “nadograđujemo” jedinstvenim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima.

WANNABE MAGAZINE: Da li postoji muzika iz neke srpske regije koja vas posebno inspiriše?

JOVANA: Uh, pa slagala bih ukoliko bih rekla da to nije muzičko nasledje Kosova i Metohije, jer me poreklo sa ovog prostora oblikovalo kao izvođača, ali mi je isto tako “urezano” kao večita inspiracija za muzičko stvaranje.

MAJA: Mislim da u svakoj pesmi mogu da nađem element koji me inspiriše i navodi da “kopam” dublje u njeno značenje i poruku koja teži da se pesmom prenese.

WANNABE MAGAZINE: Izdale ste prvi album, za koji smo saznali da predstavlja muzičko nasleđe Kosova i Metohije. Da li ste uzbuđene? Kažite nam nešto više o ovom projektu?

MIRKA: Dugo smo radile na albumu, gotovo godinu dana i pažljivo smo birale numere. Obuhvaćen je čitav muzički prostor Kosova i Metohije sa namerom da prikažemo svu lepotu i karakteristike tradicionalne muzike južnog dela naše zemlje, ali i da udahnemo život nekim od zaboravljenih pesama. Album sadrži jedinstven muzički tok misli – od autentično izvedene pesme karakteristične za Kosovsko Pomoravlje (“Što gu nema Cveta”), preko uvođenja tradicionalnih instrumenata u muzičke aranžmane (kao što su kaval i tambura), pa sve do elektronskih prizvuka – album Luča predstavlja višežanrovsku fuziju. Bilo nam je bitno da stvorimo muziku koja će se pre svega dopasti nama, jer verujemo da je to preduslov da se dopadne i publici. U tome su nam direktno pomogli  naši producenti Rastko Aksentijević i Nebojša Brdarić. Album je u izdanju PGP-RTS-a a podršku smo dobile od Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ova vrsta odobrenja kroz pomenute institucije daje nam signal da smo na dobrom putu, a mi ga vidimo kao put ka brendiranju srpske tradicionalne muzike.

3 e1606838498338 Kvartet Luča: Svaka pesma je posebna i donosi novu emociju, ali i izazov
Comments