Prethodne tekstove iz serijala “La Moda Italiana” možete pogledati ovde.

Početkom 20. veka jedan dečak je napravio par cipela. Nakon što su se cipele dopale njegovim sestrama postao je siguran da želi da stvara cipele ceo svoj život. Ta želja naterala ga je da izučava zanat i odvela van granica rodne Italije, u Ameriku. Motivisala ga je da proučava žensku anatomiju i inspirisala da stvara prava mala umetnička dela. Dečak je svoj poziv pronašao u devetoj godini. Taj dečak bio je Salvatore Feragamo (Salvatore Ferragamo).

Feragamo je izučavao obućarski zanat u Napulju i Bostonu, ali tek u Kaliforniji postiže značajan napredak. Otvara obućarsku radnju u Santa Barbari, gde je popravljao cipele, ali i pravio ih po meri. Ono što ga je izdvajalo od ostalih tvoraca cipela tog doba bila je njegova filozofija. On ih nije samo stvarao, on ih je proučavao, zamišljao, osećao. Pisao je o ženskoj anatomiji. Za razliku od brojnih kreatora, estetika mu nije bila primarni cilj. Osnova njegovog rada bila je udobnost.

Početkom dvadesetih godina prošlog veka otvara prodavnicu čizama u Holivudu. Ubrzo postaje poznat kao miljenik holivudskih lepotica. Tu titulu je zadržao do kraja života, a žene koje su nosile njegove modele nisu štedele reči hvale. Njegove cipele nosile su dive velikog ekrana poput Glorije Svonson (Gloria Swanson), Džoan Kroford (Joan Crawford), Džudi Garland (Judy Garland), Merilin Monro (Marilyn Monroe) i Odri Hepbern (Audrey Hepburn). Dok je većina njih uživala u udobnosti Feragamovih štikli, Odri je ostala verna njegovim baletankama. Zbog svoje ljupkosti i elegancije postala je njegova muza.

merilin La Moda Italiana: Vi nosite cipele, ne one vas

Među poštovaocima Feragamovog rada bila je i Merilin Monro

Vraća se u Italiju 1927. godine i otvara prvu prodavnicu u Firenci. Tu pronalazi i inspiraciju u arhitekturi, arheologiji, ali i svojim mušterijama. Zaslužan je za brojne inovacije u dizajniranju cipela. Prve platforme napravio je upravo on, specijalno za Džudi Garland. U ratnim godinama je eksperimentisao sa jeftinim materijalima i tako su nastale svima omiljene plutane platforme. U njegove briljantne izume ubrajaju se i “nevidljive” cipele, zlatne cipele, metalne štikle, cipele-skulpture, cipele poput čarapa i đon u obliku školjke.

inovacije La Moda Italiana: Vi nosite cipele, ne one vas

Jedan od njegovih eksperimenata su cipele napravljene od zlata

Feragamo umire 1960. godine, a njegova familija odlučuje da mu ispuni poslednju želju. Želeo je da obuče ženu od glave do pete. Posao preuzima njegova udovica Vanda (Wanda Ferragamo) i šezdesetih godina nastaju prve torbe, marame i odeća sa potpisom Salvatore Ferragamo. Sedamdesetih godina direktorsku palicu preuzima ćerka Fjama (Fiamma Ferragamo), zaslužna za uvođenje kolekcije muške odeće i obuće. Fjama je “krivac” i za legendarne “Vara” cipele, koje su postale simbol ove modne kuće. Ovaj model sada postoji u zatvorenoj i otvorenoj varijanti, sa štiklom ili ravan.

vara La Moda Italiana: Vi nosite cipele, ne one vas

“Vara” cipele su postale simbol brenda

Danas Salvatore Ferragamo ima butike u Evropi, Americi i Aziji, muške i ženske kolekcije odeće, obuće, torbi i satova, liniju parfema i svoj muzej. Nastavljena je saradnja sa filmskom industrijom, te se cipelice sa Ferragamo potpisom mogu videti u filmovima “Evita” (Evita), sa Madonom (Madonna), i “Australija” (Australia), sa Nikol Kidman (Nicole Kidman). Filmske zvezde ga i dalje obožavaju!

angelina jolie pg12 2 635x972 La Moda Italiana: Vi nosite cipele, ne one vas

Anđelina je veliki obožavalac Feragamovih cipela


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments