Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Klasičan primer muškog laganja u emotivnom odnosu je izbegavanje obroka kod kuće i preterano zadržavanje na poslu. Da, on ima mnogo posla i vrlo često se pojavi neki poslovni partner koga mora da ispoštuje, a ne može valjda da ga dovodi kod kuće na ručak? I onda opet završi u kafani, sticajem okolnosti jedući pljeskavice, umesto mlade boranije i dinstane šargarepe, koje ona sprema misleći na njegovo srce, holesterol, jetru i pankreas. On nikada neće reći da prezire zdravu hranu i da ga ostavi na miru, jer je rešio da traje dok traje, zato što bi tako odbacio njenu brigu i staranje i povredio je, ali će naći način da od sedam zdravih obroka nedeljno, pojede samo dva ili tri. Tada uvek može da kaže da je juče ručao ili večerao kod kuće i da će sutra opet uživati zajedno u njenim kulinarskim dostignućima, jer on to najviše voli – da jedu zajedno, uz čašu dobrog kefira. Verovatno ima i žena koje razumeju mušku strast prema cvrčenjem roštiljskom mesu, kao i onih koje svojim muškarcima pripremaju masne, slasne i kalorične obroke pune mesa, a da pri tom nisu kuvarice u nekoj kafani.

A to su samo dva (česta) primera. Istraživanja su pokazala da i u stabilnim odnosima u kojima se partneri veoma vole i poštuju, ima povremenog laganja. Oko 70 procenata ispitanika izjavilo je da ponekad laže, da bi zaštitilo osećanja svog partnera i izbeglo nekonstruktivne rasprave. Pa, izgleda da je laž prva među kompromisima, koje prave i žene i muškarci i da zaslužuje da joj pristupimo sa više uvažavanja, jer je laganje jedna od osnovnih istina u partnerskim odnosima.

Lažemo o tome da smo oduševljene poklonom, iako smo očekivale da je on uhvatio signal i da nas je čuo kad smo naširoko govorile šta nam se baš sviđa, pet dana pred rođendan – a uverile smo se da je svestan predstojećeg rođendana, pošto smo se glasno pitale da li da pravimo onu našu običnu tortu koju svi vole, ili da naručimo neku u poslastičarnici. Prikrivamo razočaranje za Oskara i privijamo poklon koji nismo želele – čak ga nosimo, ili držimo na vidnom mestu i svima govorimo “to mi je moj dragi kupio za rođendan”. Lažemo da ne bismo nikada narušile njegovu privatnost i čitale njegove prepiske na telefonu, jer postoje momenti kad i najiskrenija, najneposrednija i najposvećenija žena ne odoli tom iskušenju, ili posumnja i želi da potvrdi svoj osećaj, jer čak i najbolji i najverniji muškarac ponekad ne odoli iskušenju da svojoj dragoj kaže da je paranoična i da ospori njenu intuiciju, radije nego da prizna da mu savest nije sasvim čista.

A to je samo još nekoliko čestih primera. Svi lažemo u trenucima kada smatramo da će istina povrediti partnerova osećanja i kad biramo između kupljenog mira i destruktivnog sukoba.

Možda ćemo evoluirati u pravcu prihvatanja istine i naučiti da se konstruktivno sukobljavamo, možda možemo da počnemo da učimo već sada, prihvatajući ono što smatramo neophodnošću laganja – i preispitujući svoje shvatanje.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/authenticlovemag

Aleksina Đorđević

Editors choice