Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

Klasičan primer muškog laganja u emotivnom odnosu je izbegavanje obroka kod kuće i preterano zadržavanje na poslu. Da, on ima mnogo posla i vrlo često se pojavi neki poslovni partner koga mora da ispoštuje, a ne može valjda da ga dovodi kod kuće na ručak? I onda opet završi u kafani, sticajem okolnosti jedući pljeskavice, umesto mlade boranije i dinstane šargarepe, koje ona sprema misleći na njegovo srce, holesterol, jetru i pankreas. On nikada neće reći da prezire zdravu hranu i da ga ostavi na miru, jer je rešio da traje dok traje, zato što bi tako odbacio njenu brigu i staranje i povredio je, ali će naći način da od sedam zdravih obroka nedeljno, pojede samo dva ili tri. Tada uvek može da kaže da je juče ručao ili večerao kod kuće i da će sutra opet uživati zajedno u njenim kulinarskim dostignućima, jer on to najviše voli – da jedu zajedno, uz čašu dobrog kefira. Verovatno ima i žena koje razumeju mušku strast prema cvrčenjem roštiljskom mesu, kao i onih koje svojim muškarcima pripremaju masne, slasne i kalorične obroke pune mesa, a da pri tom nisu kuvarice u nekoj kafani.

A to su samo dva (česta) primera. Istraživanja su pokazala da i u stabilnim odnosima u kojima se partneri veoma vole i poštuju, ima povremenog laganja. Oko 70 procenata ispitanika izjavilo je da ponekad laže, da bi zaštitilo osećanja svog partnera i izbeglo nekonstruktivne rasprave. Pa, izgleda da je laž prva među kompromisima, koje prave i žene i muškarci i da zaslužuje da joj pristupimo sa više uvažavanja, jer je laganje jedna od osnovnih istina u partnerskim odnosima.

Lažemo o tome da smo oduševljene poklonom, iako smo očekivale da je on uhvatio signal i da nas je čuo kad smo naširoko govorile šta nam se baš sviđa, pet dana pred rođendan – a uverile smo se da je svestan predstojećeg rođendana, pošto smo se glasno pitale da li da pravimo onu našu običnu tortu koju svi vole, ili da naručimo neku u poslastičarnici. Prikrivamo razočaranje za Oskara i privijamo poklon koji nismo želele – čak ga nosimo, ili držimo na vidnom mestu i svima govorimo “to mi je moj dragi kupio za rođendan”. Lažemo da ne bismo nikada narušile njegovu privatnost i čitale njegove prepiske na telefonu, jer postoje momenti kad i najiskrenija, najneposrednija i najposvećenija žena ne odoli tom iskušenju, ili posumnja i želi da potvrdi svoj osećaj, jer čak i najbolji i najverniji muškarac ponekad ne odoli iskušenju da svojoj dragoj kaže da je paranoična i da ospori njenu intuiciju, radije nego da prizna da mu savest nije sasvim čista.

A to je samo još nekoliko čestih primera. Svi lažemo u trenucima kada smatramo da će istina povrediti partnerova osećanja i kad biramo između kupljenog mira i destruktivnog sukoba.

Možda ćemo evoluirati u pravcu prihvatanja istine i naučiti da se konstruktivno sukobljavamo, možda možemo da počnemo da učimo već sada, prihvatajući ono što smatramo neophodnošću laganja – i preispitujući svoje shvatanje.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/authenticlovemag

Aleksina Đorđević

Editors choice