Već neko vreme imam problema sa mentalnim zdravljem. I vrlo otvoreno pričam o tome jer smatram da nema potrebe da se to prećutkuje i što više o tome pričamo biće manje tabu. A onda dođe neko ko je popio svu pamet sveta i kaže: “Samo misli pozitivno”.

I u trenutku se iznerviram. Dođe mi da kažem “Hvala ti, nikad se ne bih sama setila, izlečena sam”. Ako to kažete onda uopšte nemate razumevanja za to kroz šta osoba sa mentalnim problemima prolazi. Da razumete, onda biste znali da nije tako lako misliti pozitivno, a razumeli biste da to nije samo do pozitivnih i negativnih misli.

Mentalna bolest je bolest. Ne može se izlečiti samo mislima, u tom slučaju ne bi postojala  epidemija mentalnih bolesti. Da li ste znali da je hemija mozga drugačija kada ste anksiozni, kada ste depresivni, kada imate OCD? Da do tih raznih stanja može dovesti nedostatak vitamina, da na to utiče genetika. Osobama sa mentalnim bolestima nije izbor da ne misle pozitivno. Hoću reći, nisam depresivna jer ne mislim pozitivno, nego ne mislim pozitivno jer sam depresivna.

Pročitajte i ovo: Nisi teška, samo te ne razumeju

Takva stanja vrlo često nisu u našoj kontroli. Ili kad jesu, nisu sasvim. A kada kažete “misli pozitivno” dajete do znanja da se osoba ne trudi dovoljno iako je rešenje tako lako. Verujte, svi mi se trudimo i radimo najbolje što možemo. A nekad je najbolje što mogu u jednom danu da se istuširam i izbacim smeće. Nekad su dani mnogo loši, a nekad sam super raspoložena i osećam se gotovo normalno.

Mogu da utiču spoljašnji faktori kao što su besparica, privatni problemi, nesnađenost, nezadovoljstvo… toliko stvari može da utiče na mentalno zdravlje. A nekad život spolja može delovati savršeno, a da osoba opet nije srećna. Ima previše faktora da bismo čitavu odgovornost osobe koja je mentalno bolesna stavili na nju, na njene misli.

“Misli pozitivno” pokazuje da uopšte ne razmišljate kako je drugome i da ne znate da izađete iz svoje perspektive i zaista razumete kako je toj osobi. Da, život će ti biti lepši ako razmišljaš pozitivno i toga su osobe sa mentalnim bolestima vrlo svesne. Niste otkirli toplu vodu sa ovim savetom, niste čak ni pokazali da vas je briga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josefine Vogt (@josefinevogt)

A šta možete da kažete kada se povede razgovor o mentalnim bolestima i stanjima? Potrudite se da zaista saslušate tu osobu, da budete tu za nju. Nemojte dovoditi u pitanje njeno iskustvo i njene emocije zato što svako od nas ima svoju realnost i vaša realnost nije ništa više validna od realnosti neke druge osobe.

Takođe, želim da naglasim da dajete savet samo ako se od vas traži mišljenje. Niko ne voli da mu se daje netraženi savet i više ćete doprineti razgovoru ako samo ćutite i saslušate umesto da namećete svoja rešenja, naročito ako ona idu u pravcu “misli pozitivno”.

Pročitajte i ovo: Kako se nositi sa paničnim napadima?

Na kraju, zahvalite se na poverenju osobi koja je sa vama podelila svoje probleme i osećanja. I ako niste sigurni šta joj je od vas potrebno, pitajte je. Pitajte je da li joj je potrebna podrška, savet, preporuka psihoterapeuta. Samo na ovaj način ćete zaista pomoći nekome, jer sa “misli pozitivno” se samo stiče utisak da želite da se otarasite te osobe i njenih problema.

Naslovna fotografija: instagram.com/muse.unknown

Jovana Petković

Comments