TikTok se vratio sa još jednom lekcijom za nas. Sada je na društvenim mrežama počela da se širi informacija o superhrani – morskoj mahovini. Navodno, ova namirnica može da učini apsolutno sve za vas – od poboljšanja seksa do čišćenja kože, tako da sam odlučio da se bacim na istraživanje o čemu se zaista radi.

Kao što to obično bude sa različitim wellness trendovima na internetu, nikada ne možete biti sigurni da li su oni istiniti ili ne. Trenutno je jedan od najpopularnijih “proizvoda” koji se reklamira na TikToku upravo morska mahovina, a haštag seamoss ima preko 400 miliona pregleda.

Moja prva pomisao bila je – wow, okej – čim ima ovoliko pregleda mora da zapravo nešto radi, zar ne?! Pregledi za “sea moss” (morska mahovina) su, takođe, eksplodirali na Guglu, a poznate ličnosti kao što su Kim Kardashian i Cardi B su, takođe, otkrile da su obožavateljke ovog proizvoda.

Oni koji su koristili morsku mahovinu tvrde da im je suplement pomogao u velikom broju problema – od gubitka kilograma, do boljeg seksa i čistije kože. Ipak, ne možete a da se ne zapitate kako je moguće da samo jedna namirnica može da učini toliko toga.

Pročitajte i ovo: Ako vam nedostaje vitamina C, ovo su raznovrsne namirnice koje bi trebalo da uvedete u svoju ishranu

Šta je, zapravo, morska mahovina?

„Morska mahovina“ je generički termin koji pokriva različite vrste algi koje rastu u obalnim vodama, a najpoznatija od njih je alga po imenu Chondrus crispus – obično nazvana irska mahovina ili karagen mahovina. Suvlasnik jednog od brendova koji se bavi prodajom upravo ovog proizvoda objašnjava da je naziv “irska mahovina” nastao zbog toga što se ova namirnica konzumirala u toku velike gladi u Irskoj.

Nakon što su je irski radnici imigranti preneli na Jamajku, lokalni žitelji služili su je u vidu pića koje se pravi od kuvanog mleka, sa šećerom ili medom, zajedno sa različitim dodacima poput vanile, cimeta i muskatnog oraha. Tako je “irska mahovina”, bogata proteinom i puna kalorija, ubrzo postala jedno od omiljenih pića kod sportista i bodibildera, pored toga što je smatrano da ima brojne zdravstvene prednosti.

Morska mahovina – prednosti

Status morske mahovine kao superhrane postao je popularan nakon što je postala viralna na TikToku, gde se u snimcima navodi da dodatak može pomoći u nizu problema, uključujući gubitak težine, iziritiranu kožu, libido i plodnost.

Pojedini TikTok korisnici su se pohvalili kako se nakon posla više ne osećaju iscrpljeno, kao i da su ženama ciklusi postali regularni, i da se ne razboljevaju toliko često kao pre. Kao što je već pomenuto ranije u tekstu, mnogima je uticala na sjaj i poboljšanje kože, što je dovelo do brojnih komplimenata od strane njihovog okruženja.

Morska mahovina – mane

Loši efekti irske (morske) mahovine zavise i od načina konzumiranja, to jest, da li je koristite u ishrani ili na koži. Pojedini korisnici TikToka tvrde da su nakon konzumiranja namirnice imali stomačnih problema, a lekari tvrde da u pojedinim slučajevima mahovina može izazvati upale gastrointestinalnog trakta. Zbog toga se ne preporučuje onima koji imaju ili su skloni upalnim kožnim oboljenjima, kao što su ekcem, psorijaza i rozacea.

Upozorava se da irsku mahovinu treba konzumirati u ograničenim količinama, jer sadrži visoku količinu joda, što se posebno odnosi na osobe koje imaju probleme sa štitnom žlezdom.

Biznis prilika zvana morska mahovina

Samo jednom brzom pretragom interneta možete videti da su biznisi već “upecali” priliku da se priključe ovom trendu. Morska mahovina je postala dostupna u nekoliko različitih oblika, tako da se ne prodaje samo kao sveža, već i u vidu tableta, praška, losiona, gumenih bombona i, najčešće, gela. Ako mene pitate, ovo nabrajanje proizvoda mi je samo zaličilo na svaki ikada načinjeni pokušaj novog proizvoda da se probije na tržište uz dobru marketinšku kampanju. Ipak, hajde da zađemo malo dublje u čitavu priču.

Da li morska mahovina, zapravo, pomaže?

Pre svega, veoma je važno istaći da, barem u SAD, morska mahovina nije odobrena od strane Asocijacije za hranu i lekove, što znači da se zvanično ne smatra sigurnom za konzumaciju, kao i da na njoj nije rađeno mnogo naučnog istraživanja. U jednoj naučnoj studiji, gde je morska mahovina testirana na pacovima, pokazano je da kod njih može doći do poboljšanja zdravstvenog stanja stomaka i imuniteta. Ipak, potrebno je dalje istraživanje kako bi se ovo dokazalo.

Pojedini smatraju da je popularnost morske mahovine dobra stvar, jer se to smatra boljim i održivijim načinom konzumiranja vitamina i minerala. Nažalost, to je dovelo i do porasta brojnih biznisa koji prodaju “lažnu” morsku mahovinu, bez objašnjavanja odakle njihov proizvod zapravo dolazi, i koje je vrste mahovina koju prodaju.

Pročitajte i ovo: Ovo su najpopularniji TikTok trendovi u ishrani

Nutricionisti objašnjavaju da morska mahovina, kao i drugo morsko povrće, apsorbuje minerale u tragovima iz morske vode u kojoj raste. To je čini bogatom hranljivim materijama i korisnim izvorom određenih hranljivih materija koje je teže dobiti, kao što je jod. Takođe je odlična za zdravlje creva i srca i može da uravnoteži nivo šećera u krvi i deluje kao antioksidans.

Takođe, može pomoći da se izbaci sluz iz tela, reguliše krvni pritisak i funkcije mozga, pomaže u problemima sa varenjem, a bogata je magnezijumom i kalcijumom koji pomaže u obnavljanju kostiju, mišića i tkiva.

Kao i sa svim suplementima, ključ je u moderaciji. Prema tome, budite oprezni šta konzumirate, i koliko konzumirate, uprkos velikoj listi beneficija ove namirnice.

Koliko sam mogao da vidim prilikom istraživanja, irska mahovina u Srbiji nije dostupna za kupovinu u vidu suplementa, ali postoji mogućnost da je sadrže pojedine snabdevenije prodavnice zdrave hrane i suplemenata.

Naslovna fotografija: instagram.com/learningherbs

Nenad Grubanoski

Comments