Kao što i sam naziv kaže, kiša igra veoma važnu ulogu u stvaranju kišnih šuma. One imaju veliku količinu jedinstvenih biljaka, životinja, insekata i mikroorganizama, a neke vrste još uvek nisu ni otkrivene. Kišne šume su dragulji na Zemlji, jer zahvaljujući njima imamo prirodne lekove i 28% prometa kiseonika. Postoji veliki broj tropskih kišnih šuma i one utiču na našu globalnu klimu. Osim činjenice da apsorbuju ogromnu količinu ugljen-dioksida, da su izvor drveća i životinja koje su nama potrebne, one su i turistička atrakcija.

Slika111 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Daintree, Australija

Ova kišna šuma spada u tropske. Sadrži 30% žaba, torbara i reptila. Čak 65% leptira i 18% ptica su pronađene upravo ovde. Preko 12,000 vrsta insekata se takođe nalazi u ovoj kišnoj šumi.

Slika29 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Cloud forest, Ekvador

Ova takozvana “Oblačna šuma” je bujnija, ali i hladnija u odnosu na ostale koje se nalaze u ravničarskim predelima. Stoga ima i manje sisara.

Slika38 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Amazonska kišna šuma

Ovo je jedna od najvećih, ako ne i najveća kišna šuma na svetu. Pokriva 40% južnoameričkog kontinenta, uključuje zemlje kao što su: Brazil, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venecuela, Gvajana i Surinam.

Slika47 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Kišna šuma na Aljasci

Ova kišna šuma ima jedinstvene vrste biljaka i životinja. Obiluje visokim omorikama, kukutom i mahovinom. Krasi je prelepo divlje cveće i razni plodovi. Savršena je za prave ljubitelje prirode.

Slika54 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Nacionalni park “Sapo”, Liberija

Ovo je jedna od divljih kišnih šuma. Ima jedinstvene vrste vegetacije. Svako ko poželi da je poseti, mora obavestiti nadležne organe.

Slika64 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Nacionalni park “The Mount Kinabalu”, Malezija

Ovaj park je botanički raj flore i faune. U njemu se nalaze čak 4,500 vrsta biljaka, 289 vrsta ptica i 290 vrsta leptira.

Slika74 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Monteverade, Kostarika

U ovoj kišnoj šumi je veliki nivo oblačnosti i kontinuirano podizanje vlage koje omogućava rast biljaka. Ova šuma obiluje bujnom vegetacijom i jedinstvenim životinjama uključujući gmizavce, sisare i ptice.

Slika84 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Montecristo, El Salvador

Ovo je veoma gusta i zaštićena šuma. Ima veoma retke vrste životinja i biljaka kao što su paprati, lovorike, orhideje, sove, majmuni i pume.

Slika94 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Sinharaja, Šri Lanka

Nalazi se u u jugozapadnom delu Šri Lanke. Ima više od 60% endemskog i retkog drveća. Ima najviše jedinstvenih vrsta ptica i životinja. Poznata je po prirodnim potocima, izvorima, rekama i vodopadima.

Slika104 Najveće i najlepše kišne šume na svetu

Nacionalni park “Emas”, Brazil

Ovaj nacionalni park je poznat po svojoj bogatoj vegetaciji i divljim životinjama. Tamo možete naići na životinje poput vuka, jaguara, jelena i džinovskog mravojeda.


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Comments