Doba “društveno odgovornog odevanja” već je tu, ali budućnost mode pripada kreativnosti i otvorenosti prema svemu što nam je donelo “novo normalno”. Iako su vitalne mere bezbednosti koje utiču na putovanja, posao i druženje privremene, “karantin potrošnje” koji je pandemija pokrenula verovatno će trajati mnogo duže. Šta ćemo shvatiti? Potrebno nam je manje, mnogo manje nego što smo ikada mislili da jeste, i moramo više razmišljati o onome što konzumiramo – uključujući i ono što nosimo.

Novi modni kontekst: Društveno odgovorno odevanje

Poznato je koliko su najveći svetski modni brendovi pomogli i pomažu tokom globalne krize uzrokovane pandemijom sa kojom se suočavamo – od prikupljanja sredstava za pomoć zdravstvenim ustanovama i radnicima u zdravstvu do šivenja (ne)hiruških maski i zaštitnih odela. Maske za lice nazobilazne su u novim kolekcijama gotovo svih velikih imena modne industrije. Prelazak na modu zasnovanu na potrebama, koja koristi svestranost naše industrije, mogao bi prevazići dizajnerske maske. Iako će neposredni naglasak biti na zaštitnoj gornjoj odeći i tkaninama koje se lako čiste, verovatno će se naći i svakodnevniji i luksuzniji komadi u našim ormarima. Efekat? Očekujemo da će ready-to-wear maske za lice, slične postojećim dizajnerskim potpisima Marine Serre i Ieezi, dovesti do progresivne nove ere u društveno odgovornom odevanju.

Očuvana garderoba zamenjuje trendove

Nismo još na polovini 2020. godine, ali nova decenija je do sada zahtevala radikalno i hitno preispitivanje načina na koji proizvodimo i trošimo modu. Ambiciozni napori da se pozabavimo otpadom – od iznajmljivanja odeće do kupovine isključivo održivih brendova – već su pokrenuli promene pre-Covida, ali ovo bi (nadamo se) mogao da bude poziv na koji smo svi čekali. Kako bi to zapravo izgledalo u pogledu odeće?
Kako mnogi brendovi usvajaju kolekcije koje nisu fiksirane za određenu sezonu, a Depop generacija ima prioritet da kupije niskobudžetne second hand odevne predmete pre nego jeftine nove odevne predmete, sat trendy mode je počeo da se kreće neravnomerno, “tamo-ovamo”. Sve te varijacije na vintage modu 80-ih koje možemo videti na društvenim mrežama, od svilenih marama koje se nose kao topići, pletenih džempera i zvoncara, znak su da su modni trendovi postali apstraktniji. U stvarnosti, mešavina ručno rađenih komada sa komadima pozajmljenim od drugih i namerno kupljenih predstavljaju budućnost u kojoj će individualna kombinacija i kreativnost biti važnije od “must wear” trendova.

Comments