Ne morate biti zavisni o šećeru ili ugljenim hidratima, ali sigurno volite da se bar nekad “počastite” nekom ukusnom poslasticom. Ipak, postoje i oni koji nekad preteraju u konzumiranju torti, kolača ili slatkiša uopšte, pa ih nakon osećaja uživanja u hrani prati osećaj griže savesti. Za sve vas koji ne možete da nađete meru kada su u pitanju namirnice koje sadrže u sebi veliku količinu šećera i koje su pritom visokokalorične, u nastavku ćete pronaći nekoliko ukusnih poslastica koje u sebi ne sadrže mnogo kalorija. 

Čokoladni kolač

Verujem da ne postoji osoba na svetu koja nije probala ovaj kolač, kao i da postoji mali broj ljudi koji je ostao “imun” na ovu vrstu “opijata”. Da biste ovaj dezert jeli i nakon što vas zasiti, potrebni su vam sledeći sastojci: 3 jajeta, 300 g quarka (niskomasni sir), 40 g kukuruznog skroba (puding u prahu), 1 kašika kakao praha, nekalorijski zaslađivač i čokolada za kuvanje (po želji). Sve ove sastojke mikserom sjedinite u jednu smesu i stavite u rernu na nekih 15-ak minuta. Nakon što se ohladi, kolač možete preliti istopljenom čokoladom ukoliko želite.

“Zdrave” palačinke

Evo još jedne poznate poslastice koju svi volimo. Za 6 komada palačinki potrebni su vam ovi sastojci: 2 jajeta, 100ml mleka, 100ml vode, 150g brašna, 1/2 kašičice soli i 1 kašičica kakao praha. Kao preliv takođe možete iskoristiti niskokaloričniju varijantu koja podrazumeva sjedinjavanje 100 g jogurta sa nekalorijskim zaslađivačem i vrstom voća koju volite. Moja preporuka je da se opredelite za jagode, maline ili banane. Takođe, najbolje bi bilo da voće ispasirate pre nego što ga pomešati sa prethodno nabrojanim sastojcima. Kompletnim ovim postupkom, možete dopustiti sebi da pojedete onoliko koliko želite, a da pritom ne mislite na kalorije.

Comments