Orbitiranje je toliko česta i uobičajena pojava, da je prepoznata kao dejting trend, u kome imate onlajn komunikaciju i flert, često sa više “satelita” u svojoj orbiti istovremeno, sa kojima nikada ne ostvarujete kontakt.

Međutim, fenomen je evoluirao i sada u satelite mogu spadati i bivši – a to je vrlo nezgodna i nezdrava pozicija zaglavljenosti u nečijoj orbiti. I to je ono što ne treba da dozvolite da vam se dogodi, kada jednom prekinete vezu.


Ali, kako da se oduprete iskušenju da zavirite u život svog bivšeg, kad vam društvene mreže to omogućavaju u najvećoj meri? Nećete da ga blokirate, ili obrišete sa liste prijatelja, jer je to “seljački” (iako svi saveti o preboljevanju raskida sadrže stavku o drastičnom prekidanju svakog kontakta). Uostalom, još uvek se povremeno dopisujete, ili čestitate rođendane, lajkujete i komentarišete. Niste postali neprijatelji samo zato što ste raskinuli. I tako se orbitiranje produžava i traje, održavajući vezu koja je postojala među vama na aparatima – bukvalno i figurativno.

Ako je bivši vaš satelit, to je njegov problem (dok ne eskalira u uhođenje i postane veoma vaš problem), ali vaše orbitiranje u onlajn pojasu vašeg neugaslog bivšeg sunca je nešto čega se verovatno stidite. Ta pozicija na periferiji njegovog života, bez stvarne komunikacije i interakcije je ponižavajuća i vi to osećate. Verovatno ni najboljoj prijateljici ne priznajete da svakog dana proveravate njegove profile na društvenim mrežama i da vam je to neka vrsta droge. A da li priznajete sebi? I da li znate zašto to radite?

Nekoliko motiva za orbitiranje

Ako razmislite pošteno, prepoznaćete verovatno sve navedene motive za orbitiranje. A kada shvatite zašto to radite, manje ćete se stideti i biće vam lakše da prestanete.

Teško je pustiti nekog i nešto u šta smo ulagali vreme, osećanja, nade i sve ostale resurse. Osećanja umeju da dugo nadžive prekid veze i nalaze mrvice hrane na kojima opstaju, kada praktikujete orbitiranje.

Tu je i dopaminska nagrada, koja orbitiranje pretvara u zavisnost. Stalno proveravanje profila bivšeg na društvenim mrežama može doneti povećanje dopamina, što mozak doživljava kao nagradu za radoznalost, čak i ako to uopšte ne pomaže procesu isceljenja.

Takođe, bivši ostaje kao rezervna opcija i vaše orbitiranje podgreva uverenje da imate nekog koga možete aktivirati, u slučaju da sve druge opcije otpadnu.

Iako orbitiranje ne deluje toliko toksično, ono može imati dugoročne emocionalne i psihološke posledice po vas i može vam zagoračati život na više načina.

Pročitajte i ovo: Znaci da ste zaglavljeni u svojoj fantaziji o ljubavi

Orbitiranje se može pretvoriti u uhođenje

Onlajn orbitiranje može imati opasan zaokret i eskalirati u uhođenje u realnom životu. Može postati opsesija, a tada vam informacije do kojih dolazite na mreži više nisu dovoljne. Možete početi da se „slučajno“ pojavljujete na mestima na kojima se bivši kreće, ispitivati one koji su ostali sa njim u bliskom kontaktu, slati poruke… Ili sami možete postati žrtva uhođenja, ako je vaš bivši postao satelit, koji ne uspeva da odoli vašoj gravitacionoj sili.

Uhođenje može imati dalekosežne posledice, jer prerasta u uznemiravanje u koje vrlo brzo postaju uključeni porodica i prijatelji žrtve uhođenja. I to nije samo neka smetnja sa strane, jer uhoda pokušava da zauzme centralno mesto i vrši sve teže upade u privatnost, počinjući da se služi pretnjama i zastrašivanjem, što može dovesti i do napada, u najgorem slučaju. A najgori slučajevi se često dešavaju.

Prepoznajte prelazak sa orbitiranja na uhođenje i zaustavite se, ako vi to radite. A ukoliko vas neko uznemirava, posavetujte se sa bliskim osobama i prijavite ovo ponašanje nadležnima.

Toksično uverenje da još uvek nešto postoji među vama

Orbitiranje održava iluziju da odnos još uvek postoji, a to vas može sprečiti da nastavite dalje – vreme prolazi, a vi još uvek i ne razmišljate o novom partneru, jer ste emocionalno, još uvek na istom mestu. Ako bivši orbitira u vašem gravitacionom pojasu, možete biti zbunjeni i misliti da on još uvek misli na vas, jer vam povremeno nešto lajkuje, ili komentariše. Ukoliko niste načisto sa svojim osećanjima, to vas može sprečiti da nastavite dalje i ostaviti upitane da li je on to zainteresovan za obnavljanje veze. Ukoliko vi orbitirate, sami sebi zamagljujete istinu, održavajući uverenje da nešto postoji među vama, samo zato što imate (ograničen) pristup bivšem i podsećate ga na sebe. Ako vam bivši ponekad uzvrati na isti način (lajkom ili komentarom), možete poverovati da je to potvrda vaših nadanja.

Pristrasnost potvrde se odnosi na sklonost da favorizujemo informacije koje su u skladu sa našim očekivanjima i uverenjima i ova kognitivna distorzija intenzivno utiče na izbore koje donosimo u vezi sa informacijama koje tražimo ili izbegavamo. Oblikuje našu obradu i interpretaciju informacija i utiče na to kako ih pamtimo i čega se sećamo (zato sećanja o istom događaju mogu da budu toliko različita, varljiva i netačna).

Orbitiranje vam može pružiti lažan osećaj kontrole ili emocionalne sigurnosti, bez ikakve stvarne veze i posvećenosti. Držeći se uverenja da ste bivšem i dalje važni, možete ostati zaglavljeni u emocionalnom nemiru i iščekivanju, što vas sprečava da se okrenete potrazi za zdravom i ispunjavajućom vezom.

Ako hvatate sebe u ovom nezdravom ponašanju, poslušajte savete o raskidima – obrišite i blokirajte bivšeg na svim društvenim mrežama i iz telefonskog imenika, uskratite sebi svaku mogućnost da sa njim uspostavite kontakt. A ukoliko primetite da vaš bivši praktikuje orbitiranje, uradite to isto, blokirajte ga i onemogućite mu pristup (promenite broj telefona, ako je potrebno).

Znate šta se dešava sa osobom priključenom na aparate, kada se oni isključe? To isto se dešava i sa vezom, koja je već odavno završena – prestaje pulsiranje koje je veštački izazivano i pojavljuje se ravna linija. Učinite sebi uslugu – isključite aparate.

Pročitajte i ovo: Orbitiranje – savremeni dejting fenomen

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments